Kaip teigia Rijadas, toks kainų lygis pritrauktų investicijų į pramonę, bet neskatintų JAV skalūninės naftos gavybos spartaus augimo, teigė agentūros šaltiniai.

Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) atstovai ne kartą skelbė nesiekiantys kokios konkrečios juodojo aukso kainos. Šiuo metu jų pagrindinis uždavinys sumažinti pasaulines atsargas ir atstatyti pusiausvyrą rinkoje, tvirtino atstovai.

Bet iš tikrųjų, kaip pažymi agentūra, gamintojai siekia, kad žaliava pabrangtų, nes žemos kainos atsiliepia finansinei situacijai. Be to, Saudo Arabija tikisi, kad kainos kils dar ir dėl to, kad ji ketina paduoti dalį valstybinės bendrovės „Saudi Aramco“.

OPEC šaltinis suabejojo, ar naftos kainos išaugs iki 60 dolerių už barelį ar daugiau. Šiais metais skalūninės naftos gavyba gali padidėti 300 tūkst. barelių per parą, pažymi ekspertas.

Antradienio dienos prekyboje gegužės mėnesio pristatymo „Brent“ naftos ateities sandorių kaina smuko 0,28 proc., iki 56,26 dolerio už barelį. JAV WTI naftos kaina nukrito 0,26 proc. iki 53,91 dolerio už barelį.

Vasario 21 d. „Citibank“ prognozavo, kad naftos kaina iki 2017 m. pabaigos gali išaugti iki 70 dolerių už barelį.

Vasario pradžioje „Bloomberg“ rašė, kad JAV 2018 metais gali padidinti naftos gavybos apimtis iki aukščiausio lygio nuo 1970 metų. Gręžimo platformų skaičius šalyje vasario pradžioje padidėjo iki 583, – tai aukščiausias rodiklis nuo 2015 m. spalio.

Nuo šių metų sausio 1 dienos OPEC ir keletas karteliui nepriklausančių šalių apribojo naftos gavybą pusei metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)