Po vakar įvykusio Vokietijos teismo sprendimo iš dalies pritarti ECB obligacijų supirkimo programai, rinkose vyravo nuosaikiai optimistinės nuotaikos. Tiesa, nei viena iš prasiskolinusių ir skolų krizę išgyvenančių šalių iki šiol nesikreipė su prašymu supirkti pastarosios obligacijas. Tikimasi, kad pirmoji tai darys Ispanija. Vokietija apribojo savo garantijas už superkamas obligacijas ties 190 mlrd. eurų. Akcijų indeksai pasaulio biržose kiek pakilo, o euras pabrango dolerio atžvilgiu 0,35 proc. – iki 1,29 dolerio už eurą. „Apple“ bendrovė pristatė penktos kartos „iPhone“ telefoną, kas taip pat pagerino investuotojų nuotaikas. Rinkos dalyvių nuotaikas labiausiai lemia lūkesčiai, kad FED šiandien paskelbs (19:30) apie trečiąjį kiekybinio skatinimo (QE3) etapą. Pesimistinė FED vadovo kalba „Jackson Hole“ vykusiame susirinkime ir prasti praėjusios savaitės darbo rinkos duomenys lemia, kad investuotojai dar labiau tikisi FED skatinimo paskelbimo. Noras rizikuoti smarkiai sumažės, jei FED vis dėlto nepaskelbs apie ūkio skatinimą ir obligacijų supirkimą.

Baltijos regiono akcijų rinkose ir toliau vyrauja bendrovių naujienų badas, todėl dominuoja techninė prekyba, o investuotojų nuotaikas iš esmės veikia vien tik pasaulinių rinkų tendencijos. Vilniaus biržos indeksas OMXV smuktelėjo 0,17 proc., o Talino biržos indeksas OMXT ir Baltijos šalių akcijų indeksas OMXBB padidėjo atitinkamai 0,80 proc. ir 0,48 procento. Bendra sandorių apyvarta padidėjo iki 0,5 mln. eurų, tačiau sandorių skaičius išliko nedidelis – 315. Didžiausia buvo Estijos bendrovių „Silvano Fashion Group (+0,96 proc., 136 tūkst. eurų) ir „Olympic Entertainment Group“ (+1,45 proc., 113 tūkst. eurų) akcijų apyvarta. Vilniuje lyderis nesikeitė – TEO LT (+0,15 proc., 70 tūkst. eurų).

Panaši situacija Baltijos biržose turėtų išsilaikyti ir iki savaitės galo – likvidumas išliks panašiame lygmenyje, investuotojai bus mažiau aktyvūs ir nenoriai didins riziką, o akcijų kainos, bent jau šįryt, reaguodamos į per naktį pakilusias JAV ir Azijos rinkas, taip pat turėtų labiau kilti negu kristi.