Vakar paskelbtas JAV ir Didžiosios Britanijos vartotojų kainų indeksas. Metinė infliacija Anglijoje liepą smuko iki 1,6 proc. (prognozuota 1,8 proc.), septintą mėnesį iš eilės likusi žemiau Anglijos centrinio banko infliacinio tikslo (2 proc.). Tai gali bent laikinai sumažinti spaudimą dėl pinigų politikos griežtinimo, todėl svaras sterlingų vakar silpnėjo (0,8016 svaro sterlingų už 1 eurą). Metinė infliacija JAV atitiko lūkesčius, liepos mėn. sulėtėjusi iki 2 proc. Vakar netrūko ir daugiau pozityvių JAV makroekonomikos duomenų: liepos mėnesį lenkdami prognozes augo ir išduotų statybos leidimų, ir pradėtų statyti būstų rodikliai (+8,12 proc. ir +15,66 proc. atitinkamai). Rinkos dalyviai netruko įvertinti JAV ekonomikos kilimą patvirtinančių naujienų –  vakar pagrindiniai JAV indeksai toliau kopė aukštyn (DOW JONES +0,48 proc., S&P 500 +0,50 proc., NASDAQ +0,43 proc.).

Šiandien skelbiamoje paskutinio FED posėdžio ataskaitoje investuotojai galėtų ieškoti užuominų dėl palūkanų kėlimo momento. Tačiau dėmesys, tikėtina, labiau kryps ne į trijų savaičių senumo informaciją, o į rytoj Kanzase prasidedančią kasmetinę FED konferenciją, šiais metais skirtą „darbo rinkos dinamikai iš naujo įvertinti“. Lūkesčius dėl palūkanų normų didinimo anksčiau negu tikėtasi rodo auganti JAV dolerio paklausa – vakar EUR/USD smuktelėjo iki 1,332 JAV dolerio už 1 eurą.

Kiek sušvelnėjusi geopolitinė įtampa rytuose, tikėtina, leido laikinai atsikvėpti ir Europos biržoms (Didžiosios Britanijos FTSE 100 +0,56 proc., Vokietijos DAX +0,96 proc., EURO STOXX +0,57 proc.) – rytoj skelbiami Vokietijos (ir visos euro zonos) Markit gamybos ir paslaugų sektorių pasitikėjimo rodikliai, prognozuojama, tik palaikys diskusijas dėl lėtos regiono plėtros.

Investuotojai Baltijos šalių biržose išliko atsargūs ir antradienį. Indeksų vertės pokyčiai buvo nežymūs (OMXV -0,04 proc., OMXT +0,18 proc.), o apyvarta atmetus beveik 300 tūkst. eurų dydžio tiesioginį sandorį „Aprangos“ (+0,37 proc.) akcijomis buvo vasariškai pasyvi. Naujienų stygius investuotojus atbaido nuo aktyvių veiksmų rinkoje, todėl vėl atsigręžiama į stabilumu pasižyminčių bendrovių, pavyzdžiui, TEO LT (+0,53 proc.) ar „Tallinna Vesi“ (-0,77 proc.),  akcijas. Prastus pusės metų rezultatus parodžiusių bendrovių „Tallink Grupp“ (+1,08 proc.) ir „Silvano Fashion Group“ (+2,64 proc.) akcijos šiek tiek atsitiesė, bet nuo metų pradžios vis dar yra atpigusios atitinkamai 26,07 ir 34,46 procento. Šiandien prekyba Talino biržoje nevyks, šalyje bus švenčiama Nepriklausomybės atkūrimo diena.