Šįryt atsigriebti skuba ir po auksinės savaitės į prekybą sugrįžę Kinijos akcijų rinkos dalyviai (09:45 Lietuvos laiku SHANGHAI COMPOSITE +3,21 proc.). Kita vertus, Japonijos NIKKEI 225 smuko beveik 1 proc., pasirodžius informacijai, kad rugpjūtį įrengimų užsakymai krito 5,7 proc. (-3,5 proc., palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai).

Rinkos dalyviai Senajame žemyne vakar buvo ganėtinai santūrūs (EURO STOXX +0,20 proc., Vokietijos DAX +0,68 proc., Prancūzijos CAC 40 +0,14 proc.). Šįryt paskelbta su prognozėmis prasilenkusi didžiausios euro zonos ekonomikos Vokietijos užsienio prekybos informacija. Rugpjūtį labiau, negu tikėtasi, susitraukė ir eksporto (-5,2 proc.), ir importo mastas (-3,1 proc.).

Neigiamas Vokietijos užsienyje realizuotų prekių ir paslaugų mėnesio pokytis buvo didžiausias nuo pat 2009-ųjų sausio mėnesio. Šiandien investuotojų dėmesio sulauks ir naujienos iš centrinių bankų. Į skatinamosios pinigų politikos pozicijos palaikymą susitelkusio Europos centrinio banko (ECB) rugsėjo 3 d. posėdžio ataskaita netikėtumų, manoma, nepateiks.

Rugsėjo viduryje vykusiame Federalinės rezervų sistemos (FED) atvirosios rinkos komiteto (angl. FOMC) susirinkime buvo nuspręsta palikti galioti dar 2008 m. gruodį iki 0,25 proc. sumažintą bazinę palūkanų normą.

Primename, kad liepą FOMC nariai konstatavo, jog greita pinigų politikos normalizavimo pradžia patvirtintų FED tikėjimą JAV ūkio perspektyvomis, o rugsėjį pripažinta, kad pastaruoju metu pasaulio mastu įvykę ekonominiai ir finansų rinkų pokyčiai gali apriboti JAV ekonomikos plėtrą. Posėdžio ataskaita gali atskleisti, kokias sąlygas, kaip būtinas, išskiria 13 iš 17 komiteto narių, rugsėjį besilaikiusių nuomonės, kad sprendimas griežtinti pinigų politiką turi būti priimtas šiemet.

Neabejojama, kad keisti pinigų politikos nesiryš ir šiandien į posėdį besirenkantis Anglijos centrinio banko pinigų politikos komitetas (angl. MPC). Rugsėjį buvo akcentuota, kad vertinti įvykių Kinijoje poveikį Jungtinės Karalystės ekonomikos perspektyvoms dar ankstoka, tad įdomu, kokias išvadas Anglijos centrinis bankas jau suspėjo padaryti iki šiol.

Baltijos šalių biržose akcijų kainos krito (OMXV -0,60 proc., OMXBB -0,62 procento), tačiau investuotojai išliko aktyvūs – bendra apyvarta buvo 1,26 mln. eurų. Didžiausia apyvartos dalis atiteko sandoriams Estijos bendrovių akcijomis, iš kurių apyvarta išsiskyrė „Olympic Entertainment Group“ (-0,56 proc., 0,44 mln. eurų), o neigiamu kainos pokyčiu – „Tallinnk Group“ (-1,60 procento). Vilniuje neslūgsta investuotojų susidomėjimas apie „Omnitel“ įsigijimą (už 220 mln. eurų) paskelbusios TEO LT akcijomis.

Tiesa, vakar jų kaina smuko 1,94 procento. Kritimą galima paaiškinti tuo, kad dalis investuotojų suskubo realizuoti pelną, kita vertus, rinkos dalyviai, tikėtina, įsiklausė į analitikų prognozes, kad dėl sandorio gali smarkiai sumažėti bendrovės mokamų dividendų dydis