Rinkos dalyvių noras rizikuoti išlieka mažas, o pagrindiniai akcijų indeksai toliau smunka. Vokietijos IFO pasitikėjimo verslu indeksas vakar sumažėjo. Pasak „Wall Street Journal“ A. Merkel vis sunkiau sekasi rasti paramą iš koalicijos narių dėl tolesnių išmokų su skolų problemomis susidūrusioms euro zonos šalims.

Nauja savaitė Baltijos šalių biržose prasidėjo aktyviau – bendra apyvarta padidėjo daugiau negu trečdaliu iki 0,7 mln. eurų, o sandorių skaičius priartėjo prie 0,5 tūkst. vienetų. Tiesa, didžioji išaugusio likvidumo dalis atiteko Talino biržai, o akcijų indeksų vertės, sekdamos pasaulinių rinkų nuotaikomis, smuktelėjo: OMXV -0,07 proc., OMXT -0,47 proc., OMXBB -0,38 procento.

Vilniuje kiek aktyviau prekiauta „Lietuvos dujų“ akcijomis (kaina -1,02 proc., apyvarta 30 tūkst. eurų). Nustebino „Panevėžio statybos tresto“ (+1,94 proc., 16 tūkst. eurų) kainos šuolis. Naujienų apie bendrovę nepasirodė, todėl tokį pokyti reikia vertinti kaip techninę korekciją – per pirmas 3 rugsėjo savaites „Panevėžio statybos tresto“ akcijos buvo netekusios net 12,7 proc. savo vertės. „Linas Agro Group“ (-0,86 proc., 14 tūkst. eurų) pozicijoje ir vėl suaktyvėjo pardavėjai iš užsienio, o tai neigiamai atsiliepė bendrovės akcijų kainai. Talino biržoje daugiausiai investuotojų dėmesio atiteko „Olympic Entertainment Group“ (+1,37 proc., 178 tūkst. eurų) ir „Silvano Fashion Group“ (-0,97 proc., 100 tūkst. eurų) akcijoms.

Jau pasibaigus prekybos sesijai „Apranga“ pranešė, kad su bendrovės valdybos pirmininku D.Mockumi susijusi UAB „Minvista“ dar kartą pirko bendrovės akcijų. Iš viso rugsėjo 20 ir 21 dienomis automatinio įvykdymo ir tiesioginiais sandoriais buvo įsigyta 101,9 tūkst. akcijų (0,18 proc. įstatinio kapitalo) už 203,8 tūkst. eurų. Šiandien Baltijos šalių biržose aiškesnės bendros tendencijos greičiausiai nebus – akcijų kainos judės priešingomis kryptimis, o investuotojų aktyvumas išliks vidutiniškai nedidelis. Atskirų akcijų likvidumą gali kilstelėti susijusių asmenų veiksmai, nes ši savaitė yra paskutinė prieš ketvirčio pradžią, po to iki rezultatų paskelbimo bus susilaikoma nuo pirkimo. Dėmesys pasaulinėms tendencijoms išliks.