D. Trumpas yra numatęs daugiau dėmesio skirti JAV infrastruktūros gerinimui, o tai turėtų sustiprinti šalies ekonomiką.

Vertindami tokią situaciją investuotojai didino akcijų paklausą, Vokietijos DAX kylant +0,24 proc., Britanijos FTSE 100 šoktelint +0,34 proc., o Stoxx Europe 600 išlaikant +0,22 proc. augimą. Aukso kaina po tris dienas vykusio išpardavimo, šiandien 09:41 val. pasuko į viršų ir išlaikė +0,55 proc. prieaugį, už trojos unciją mokant 1228,28 JAV dolerius.

Vertės atšokimas taip pat buvo stebimas žaliavinės naftos Brent kainoje, kur už barelį buvo mokami 45,10 JAV doleriai (+1,53 proc.).

Vokietijos technologijų gamintojos „Siemens AG“ akcijų vertė pirmadienį kilo +0,83 proc., kompanijai patvirtinus apie 4,5 mlrd. JAV dolerių vertės sandorį, kuriuo bus įsigyjama automatizuotos elektronikos programinės įrangos gamintoja „Mentor Graphics Corp.“ Europoje, kaip ir JAV, šiandien yra paskutinė diena, kuomet yra skelbiami ketvirtiniai bendrovių rezultatai.

Geresnius nei tikėtasi pelno rezultatus šiuo metu yra paskelbę 61 proc. Stoxx Europe 600 indekso sudėtyje esančių kompanijų, o 46 proc. iš jų fiksavo didesnius nei tikėtasi pardavimus.

Amerikos akcijų rinkos pirmadienio sesijos metu nerado pastovios krypties, o dienos pabaigoje Dow Jones indeksas kilo +0,11 proc., o S&P 500 susitraukė -0,01 proc.

D. Trumpo užuominos toliau didina spekuliacijas dėl infliacijos augimo JAV, o tai stumia į viršų šalies finansų sektoriaus kompanijų akcijas, S&P 500 indekso sudėtyje pastarųjų vertei stiebiantis daugiau nei 2 proc.

Šiandien ryte buvo paskelbta, kad Vokietijos preliminarus trečiojo ketvirčio BVP lyginant su praėjusiu ketvirčiu augo +0,2 proc. (prognozė +0,3 proc.; buvusi reikšmė +0,4 proc.), o lyginant su praėjusiais metais, tuo pačiu laikotarpiu buvo išlaikytas +1,7 proc. augimas (prognozė +1,8 proc., buvusi reikšmė +1,8 proc.).

Antradienį taip pat sulauksime preliminarių BVP duomenų iš euro zonos, tikintis, kad BVP augs 0,3 proc. nuo praėjusio ketvirčio, o lyginant su praėjusiais metais, augimas išliks ties 1,6 proc.

Už Atlanto bus paskelbta, kaip pasikeitė Niujorko FED‘o lapkričio mėn. gamybos sektoriaus indeksas (prognozė -2,5; buvusi reikšmė -6,8) bei spalio mėnesio mažmeninės prekybos apimtys (prognozė +0,6 proc.; buvusi reikšmė +0,6 proc.).

Valiutų rinkos

Šešias iš eilės prekybos sesijas kritęs EUR/USD valiutų kursas (-3,36 proc.) šiandien ryte pasuko kita linkme, fiksuojant +0,34 proc. ties 1,0774 riba (09:25 val.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienį Talino indeksas kilo +0,06 proc., Vilniaus +0,21 proc., o Rygos indeksas krito -0,12 proc., per visas tris rinkas pasiekiant 834 tūkst. Eur apyvartą.

Svarbesnių naujienų bendrovės nepaskelbė, o kaip jau tapo įprasta, rinkos likvidumą gelbėjo „Šiaulių banko“ pozicija, kur buvo sudaryta sandorių už 362 tūkst. Eur, o akcijos kainai kylant +5,24 proc.

Tuo tarpu „LHV group” kaina nepakito, nors apyvarta viršijo 55 tūkst. Eur. Taip pat aktyviai vakar dieną buvo prekiauta „Tallinna Vesi“ bei „Tallink Grupp“ akcijomis, kurių kainos judėjo skirtingomis kryptimis atitinkamai po +0,72 proc. ir -1,03 proc.