Investuotojai šiuo metu susirūpinę dėl pasaulinės ekonomikos lėtėjimo ženklų, vakar dieną Vokietijos bei JAV paslaugų sektorių užsakymams nepateisinant prognozių ir fiksuojant susitraukimus.

Nors JAV ekonomikos makroekonomikai duomenys buvo prastesni, tačiau šalies indeksams (S&P 500 +0,5 proc., Dow Jones +1,13 proc.) pagreitį augti davė brangstančios žaliavos. Per trečiadienį žaliavinės naftos WTI Oil kaina pakilo net 8,03 proc. iki 32,28 JAV dolerių už barelį, o europietiška Brent Oil nafta šoktelėjo 7,09 proc. iki 32,04 JAV dolerio už barelį.

Prie šio žaliavos augimo prisidėjo silpnėjantis JAV doleris, investuotojams stengiantis įsigyti ne tik pastaruoju metu daug nuvertėjusios žaliavos, bet kartu ir investicijas laikyti denominuotas JAV doleriais, tikintis, ateityje šios valiutos stiprėjimo.

Šiandien sulauksime didelio naujienų srauto iš JAV, kur paskelbs savaitinį bedarbių paraiškų skaičių (prognozė 277 tūkst., praėjusios savaitės buvo fiksuota 278 tūkst.), gamyklų užsakymų pasikeitimą (prognozė -2,8 proc., buvusi reikšmė -0,2 proc.) bei ilgalaikio vartojimo prekių užsakymų apimtis (prognozė -4,5 proc., buvusi reikšmė -5,1 proc.).

Valiutų rinkos

Trečiadienį euras stiprėjo prieš JAV dolerį, EUR/USD kursui pasiekiant 1,1105 lygį, su 1,7 proc. dienos pokyčiu. Iš esmės JAV dolerį spaudė žemyn paskelbti prastesni šalies makroekonominiai rodikliai.

Privačiame sektoriuje sukurtų naujų darbo vietų skaičius fiksavo 23,2 proc. mažesnį augimą nei mėnesį prieš tai, taip pat buvo pastebėtas užsakymų lėtėjimas gamybos bei paslaugų sektoriuose. Tokia informacija, dar labiau stabdo FED‘ą imtis veiksmų dėl bazinės palūkanų normos didinimo.

Tikimybė, kad FED‘as kilstels bazinę palūkanų normą artimiausio susirinkimo metu (kovo mėnesį) sudaro tik 12,0 proc. Šiandien ryte EUR/USD valiutų santykis yra nežymiai susitraukęs ir ieško krypties ties 1,1074 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Beveik pusė dienos apyvartos Baltijos akcijų rinkose buvo sudaryta vienoje pozicijoje, investuotojams aktyviai keičiantis „Tallink Grupp“ bendrovės akcijomis.

Prieš prekybos sesiją paskelbti bendrovės veiklos rezultatai teigiamai nuteikė investuotojus, kurie stumtelėjo akcijos vertę į viršų 1,4 proc., apyvartai viršijant 210 tūkst. eurų. Latvijos vertybinių popierių biržoje didesne apyvarta pasižymėjo „SAF Tehnika“ (+0,32 proc.), o Vilniuje buvo didinama paklausa bendrovės „Energijos Skirstymo Operatorius“ (1,17 proc.) akcijomis.

Rygos biržos indeksas trečiadienį atkartoto Europoje vyraujančias nuotaikas ir susitraukė 0,22 proc., o Talino ir Vilniaus biržų indeksai kilo atitinkamai po 0,61 proc. ir 0,42 proc.

Šiandien ryte „Klaipėdos nafta“ išplatino pranešimą su informacija, kad šių metų sausio mėnesį naftos produktų krova augo 25,4 proc., o suskystintų dujų terminalo aktyvumas šoktelėjo net 112,1 proc. lyginant su praėjusiais metais.

Bendras bendrovės naftos terminalo, Subačiaus kuro bazės ir suskystintų gamtinių dujų terminalo pajamų augimas per sausį išaugo 17,6 proc., lyginant su praėjusių metų sausio mėnesiu.