Penktadienio dienos prekyboje, palyginti su ketvirtadienio vakarine prekyba, aukso kaina smuktelėjo nuo 1 tūkst. 351,93 iki 1 tūkst. 343,40 dolerio už unciją. Ateities sandorių aukso kaina Niujorke sumažėjo 9,2 JAV dolerio ir siekė 1 tūkst. 348,00 JAV dolerio už unciją.

JAV federalinio atsargų banko San Francisko skyriaus vadovas Johnas Williamsas ketvirtadienį prisijungė prie savo kolegų, pasisakiusių už JAV palūkanų normų didinimą artimiausiais mėnesiais. JAV federalinio atsargų banko Niujorko padalinio vadovas Williamas Dudley jau antrą kartą per savaitę patvirtino savo įsitikinimą dėl galimo palūkanų normos didinimo artimiausiu metu.

Tačiau FED Dalaso banko pirmininkas Robertas Kaplanas nemato ypatingos erdvės palūkanų normų didinimo manevrui.

Analitikai prognozuoja, kad aukso kainos augs, nes pasauliniai centriniai bankai vis dar spausdina pinigus, o JAV federalinis atsargų bankas pasiuntė prieštaringus signalus dėl galimo palūkanų normų didinimo.

Didžiausio pasaulyje aukso ETF fondo „SPDR Gold Trust“ atsargos ketvirtadienį smuko ketvirtą dieną iš eilės.

JAV doleris pagrindinių šešių valiutų atžvilgiu pabrango 0,3 procento.

Aukso paklausa Azijoje auga prasidedant festivalių sezonui Indijoje ir Kinijoje.

Sidabro kainos penktadienį, palyginti su ketvirtadienio vakarine prekyba, smuktelėjo nuo 19,733 iki 19,29 JAV dolerio. Platinos kaina sumažėjo nuo 1 tūkst. 125,00 iki 1 tūkst. 112,50 JAV dolerio, o paladis atpigo nuo 713,00 iki 707,20 JAV dolerio už unciją.

JAV centrinis bankas raginamas kuo greičiau didinti palūkanų normas

JAV federalinio atsargų banko San Francisko skyrius tikisi, kad šalies centrinis bankas jau artimiausiu metu padidins bazinę palūkanų normą. Tai pareiškė FED San Francisko skyriaus vadovas J. Williamsas, informuoja „MarketWatch“.

„Esant neblogai situacijai JAV ekonomikoje ir išsaugojus augimo impulsą, būtų išmintinga atnaujinti palaipsnį palūkanų normų didinimą, ir kuo anksčiau, tuo geriau“, – sakė jis.

J. Williamsas nėra balsuojantis JAV federalinio atsargų banko Atvirų rinkų komiteto narys, bet į jo nuomonę įsiklausoma dėl jo gerų ryšių su banko pirmininke Janet Yellen, rašo laikraštis. Jis dirbo jos vadovaujamame banke 2004-2010 metais.

Liepos 27 dieną JAV federalinis atsargų bankas, kaip ir prognozavo dauguma analitikų, nepakeitė galiojančios 0,25-0,5 proc. bazinės palūkanų normos, taip ir nepasiryžęs didinti ją neapibrėžtomis ekonominėmis sąlygomis.

Liepos 30 dieną bankas „Morgan Stanley“ publikavo prognozę, pagal kurią JAV federalinis atsargų bankas artimiausiu metu nedidins bazinės palūkanų normos, todėl šalies ekonominė situacija ims blogėti.

Birželį J. Yellen užsiminė, kad Federalinis atsargų bankas bus atsargus, spręsdamas klausimą dėl palūkanų normų didinimo.

JAV bendrovės per metus išmokėjo rekordinius dividendus

Stambaus kapitalo JAV bendrovės per pastaruosius dvylika mėnesių išmokėjo savo akcininkams didžiausius dividendus nuo finansų krizės pabaigos. Apie tai penktadienį rašo įtakingas verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

Išmokos tiems, kurių akcijos priklauso indeksui „S&P 500“, sudarė 38 proc. nuo bendrovių pelno, – tai aukščiausias rodiklis nuo 2009 m. vasario mėnesio. Tuo tarpu 44 bendrovių dividendai viršijo visą jų pelną, uždirbtą per praėjusius metus.

Daugelis amerikiečių korporacijų pastaruoju metu leidžia nemažas sumas savo akcijų išpirkimui, taip pat dividendams, siekdamos padidinti vertybinių popierių vertę. Investuotojai, pirkdami akcijas, visų pirma dairosi į dividendus. Pačios bendrovės nenori investuotojų nuvilti, netgi nepaisydamos silpno ekonominio augimo.

JAV akcijų indeksai 2016 metais siekia istorines aukštumas. Liepos 11 dieną akcijų indeksas „S&P 500“ pašoko iki rekordinio lygio – 2140 punktų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)