Ne mažiau iliustratyvūs pokyčiai ir obligacijų rinkose. Kintančių lūkesčių dėl bazinių palūkanų didinimo momento blaškytas JAV iždo obligacijų pajamingumas per pirmąjį ketvirtį kiek smuktelėjo 0,18 proc. punkto – iki 1,93 procento. Europos centrinis bankas sausį paskelbė, o kovą pradėjo plataus masto turto supirkimo programą. Taigi ir iki tol didelė paklausa obligacijoms dar išaugo, o didžiųjų euro zonos šalių vyriausybių obligacijų pajamingumas smuko į neregėtas žemumas – pavyzdžiui, Vokietijoje per pirmąjį ketvirtį susitraukė nuo 0,497 proc. iki 0,179 proc., Prancūzijoje – nuo 0,778 proc. iki 0,473 procento.

Nuo metų pradžios euras JAV dolerio atžvilgiu susilpnėjo 11 procentų (šįryt 1 EUR: 1,0787 USD). Tą lėmė itin skatinamoji pinigų politika, iš lėto ir nevienodai atsigaunanti regiono ekonomika, išliekančios geopolitinės įtampos ir besitęsiančio sankcijų karo su Rusija efektas bei naujausias išbandymas – stringančios derybos dėl Graikijos finansavimo.

Vakar paaiškėjo, kad, kaip ir tikėtasi, vartojimo kainų smukimas euro zonoje dar sulėtėjo (kovą užfiksuota 0,1 proc. defliacija), o nedarbo lygis vasarį sumažėjo iki 11,3 procento. Kitapus Atlanto paskelbta, kad amerikiečių pasitikėjimo ekonomika rodiklis kovą kilo pralenkdamas lūkesčius – iki 101,3 punkto. Išliekantį optimizmą, manoma, įprasmins ir naujausia darbo rinkos informacija. Prognozuojama, kad nepriklausomos tyrimų agentūros „ADP Inc.“ šiandien skelbiama užimtųjų pokyčio prognozė parodys kovą JAV privačiajame sektoriuje sukūrus 225 tūkst. naujų darbo vietų.

Šįryt paskelbta, kad, galutiniu vertinimu, HSBC banko apskaičiuojamas Kinijos gamybos sektoriaus pasitikėjimo rodiklis, nors ir išliko žemiau, bet labiau priartėjo prie plėtrą žyminčios ribos ir kovą siekė 49,6 punkto (08:15 Lietuvos laiku SHANGHAI COMPOSITE +1,39 proc.). Analogiškas įvertis parodė kiek prastesnę, negu buvo tikėtasi, situaciją Japonijoje – „Markit“ tyrimų instituto apskaičiuojamo rodiklio galutinė reikšmė smuktelėjo iki 50,3 punkto (NIKKEI 225 -0,28 proc.).

Baltijos šalių biržose indeksų kryptis išsiskyrė (OMXV +0,30 proc., OMXT -0,11 proc.). Trys tiesioginiai sandoriai buvo sudaryti „Vilkyškių pieninės“ (+1,04 proc.) akcijomis, o daugiausiai automatinės prekybos sandorių – Šiaulių banko (+0,99 proc.) akcijomis. Pirkėjai iki balandžio 9 dienos įsigiję banko akcijų, kartu įgis teisę į nemokamas akcijas (8,6 naujų akcijų už 100 turimų akcijų). Vakar buvo pranešta apie banko prekės ženklo atnaujinimą, taip pat jau balandį turėtų pasirodyti daugiau informacijos apie banko „Finasta“ įsigijimą. Pasibaigus prekybai LITGRID (+0,97 proc.) paskelbė apie šaukiamą akcininkų susirinkimą. Bendrovės valdyba siūlo dividendų nemokėti, o dėl ilgalaikio turto perkainavimo atsiradusį nuostolį padengti iš bendrovės suformuotų rezervų. Reaguojant į šią naujieną šiandien galėtų suaktyvėti prekyba ir kitų energetikų akcijomis. Bus atidžiai stebimos LESTO ir „Lietuvos dujų“ akcijos, kurios dėl planuojamo sujungimo gali nuspręsti laikinai dividendų nemokėti. Šiandien kovo mėnesio pardavimo rezultatą turėtų paskelbti „Apranga“. Dėl aukštos palyginamosios bazės šių metų augimas greičiausiai bus santykinai nedidelis.