Didžiąją dalimi indeksą į viršų stūmė naftos ir dujų sektorius (Oil&Gas), kurios vertė per dieną šoktelėjo net 3,51 proc. Šį pokytį galėtume sieti su pakilusia žaliavinės naftos kaina, Brent Oil antradienį fiksuojant +3,59 proc. pokytį.

Už Atlanto buvo paskelbta, kad fabrikų užsakymų apimtys rugsėjo mėnesį krito -1,0 proc. (prognozė -0,9 proc.), o rugpjūtį šis pokytis sudarė -2,1 proc. smukimą. Šią informaciją investuotojai priėmė teigiamai, stumtelint S&P 500 indeksą į viršų 0,27 proc.

Šiandien buvo paskelbta, kad Kinijoje, lapkričio mėnesio duomenimis, paslaugų sektoriaus užsakymų indeksas kilo nuo 50,5 iki 52,0 (2,9 proc.), o jungtinis gamybos, paslaugų, statybos sektorių indeksas šoktelėjo nuo 48,0 iki 49,9 (3,9 proc.).

Šių rodiklių augimas suaktyvino investuotojų optimizmą, kad antrosios pagal dydį pasaulį ekonomikos aktyvumas dar neišblėso ir turi inercijos augti.

Trečiadieni ryte Japonijos indeksas Nikkei 225 auga 1,3 proc., o Kinijos CSI 300 kopia į viršų net 4,7 proc. Šiandien bus paskelbta Vokietijos, euro zonos ir JAV paslaugų sektorių užsakymų apimtys.

Remiantis prognozėmis Europoje šie rodikliai neturėtų pasikeiti, o JAV – planuojama, kad nedaug išaugs. Taip pat aktualus makroekonominis rodiklis bus JAV privataus sektoriaus dirbančiųjų skaičius. Tikimasi, kad jo vertė kils 180 tūkst., kai mėnesį prieš rodiklis kilo iki 200 tūkst. naujų darbo vietų.

Valiutų rinkos

Vakar EUR/USD valiutų kursas nukrito 0,47 proc. iki 1,0964 ribos. Šiandien tendencija išsilaiko, JAV doleriui stiprėjant prieš eurą ir valiutų poros santykiui traukiantis iki 1,0930 lygio. Šiandien yra numatytas svarbus įvykis – JAV FED‘o prezidentės posėdis (17:00 val.), kurio metu investuotojai ieškos užuominų apie numatomus šalies monetarinės politikos pokyčius.

Šis posėdis vyks po darbo rinkos rodiklių (15:15 val.) ir paslaugų sektoriaus (16:45 val.) duomenų paskelbimo. Nedarbo lygis JAV buvo vienas iš pagrindinių faktorių, kuriuo remiantis buvo keičiamos bazinės palūkanų normos. Šiuo metu nedarbo lygis JAV yra nukritęs iki 2008 metais buvusio lygio.

Todėl bus įdomu stebėti prezidentės įžvalgas apie esamą šalies ekonomikos situaciją.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Antradienį bendras Baltijos akcijų rinkų indeksas Baltic Benchmark nukrito 0,02 proc., o bendra biržų apyvarta viršijo 2,66 mln. eurų. Net 2,0 mln. eurų apyvarta buvo pasiekta „Apranga“ (+0,39 proc.) pozicijoje, kur tiesioginiu sandoriu (tikėtina, tarp susijusių su bendrove asmenų) buvo apsikeista 372,24 tūkst. akcijų už vieną jų mokant 2,58 euro.

Šiandien „Tallink Grupp“ (+0,25 proc.) paskelbė, kad per spalio mėnesį keleivių skaičius išaugo 9,9 proc., transporto priemonių buvo perkelta 2,4 proc. daugiau, o krovinių apimtys krito 3,2 proc., lyginant su praėjusių metų tuo pačiu mėnesiu.

Taip pat „Olympic Entertainment Group“ trečiadienį paskelbė apie plėtra Lietuvoje, nurodydama, kad vykdomas „UAB Orakulas“ įsigijimas, kuris šiuo metu valdo 35 lošimų vietas.

Vakar „Šiaulių bankas“ akcija kilo 0,64 proc. iki 0,314 euro už vienetą, apyvartai viršijant 146,7 tūskt. eurų. Šiandien bus paskelbta AS "Citadele banka" akcijos kainą, o prekyba pastarojo banko akcijomis prasidės kitą savaitę.