Silpniausia indekso grandimi išliko finansinių paslaugų sektorius, kurio pokytis buvo neigiamas, STXE 600 Financial Services indeksas mažėjo -1,09 proc. Šiame sektoriuje lyderiais pagal neigiamą pokyti buvo Didžiosios Britanijos finansinių paslaugų bendrovės: „Aberdeen Asset Management“ (-2,53 proc.), „Hargreaves Lansdown PLC“ (-2,52 proc.).

Ketvirtadienį, prieš prasidedant ilgajam savaitgaliui, Graikijos vertybinių popierių biržos indeksas įgavo kilimo pagreitį ir šoktelėjo net 3,12 proc. Rinkose kol kas nesijaučia stiprių neigiamų nuotaikų, kad Graikija nesutars su kreditoriais dėl tolesnio pastarosios finansavimo. Šiuo metu Graikijai yra svarbi gegužės 6 diena, kuomet šalis turės pervesti Tarptautiniam Valiutos Fondui anksčiau pasiskolintą paskolos dalį. 

Mokėjimo grafiko išlaikymas sustiprintų kreditorių pasitikėjimą Graikija, o tai padidins tikimybę, kad ateityje jiems bus suteiktas finansavimas, kurio dėka galės padengti šalis trumpalaikius įsipareigojimus. Tuo tarpu gegužės 11 dieną yra suplanuotas euro zonos atstovų susitikimas, kuriame Graikija bus po padidinamu stiklu, stebint, koks yra padarytas proveržis siekiant finansinės drausmės. 

Po šios dienos, gegužės 12 dieną, šaliai vėl reikės rasti pinigų antrajam paskolos grąžinimui. Taigi nusimato dvi gana įtemptos savaitės, per kurias, tikėtina, bus galima stebėti aktyvesnius ASE indekso svyravimus.

Penktadienį JAV buvo paskelbta, kad gamybos sektoriaus aktyvumas šiek tiek susitraukė nuo 54,2 iki 54,1. Nors tai nebuvo tokia gera žinia JAV ekonomikai, tačiau investuotojai į tai sureagavo optimistiškai, stumtelint indeksą S&P 500 į viršų net 1,09 proc. Pagrindinė tokio pokyčio priežastis – optimizmas, kad FED‘o bazinės palūkanų normos padidinimas bus dar ne taip greitai, laukiant užtikrinto ekonomikos atsigavimo ženklų. Šiandien buvo paskelbta, kad Kinijos gamybos sektoriaus balandžio mėnesio aktyvumas nepateisino prognozuoto (49,4) kilimo ir indekso vertė kirto nuo 49,2 iki 49,4. 

O ši naujiena skatina kalbas, kad Kinijos valdžia turės dėti visas pastangas pagyvinti antros pagal dydį pasaulyje ekonomikos aktyvumą, o tai reiškia vieną – papildomų monetarinių priemonių taikymą, didinant ekonomikos skatinimą. Šiandien ryte Kinijos indeksas CSI 300 yra teigiamoje teritorijoje su +0,53 proc. pokyčiu. Šiandien Vokietijoje bus paskelbtas gamybos sektoriaus aktyvumas, kurtis tikėtina išliks nepakitęs. Taip pat aktuali naujiena bus JAV fabrikų užsakymai, kurie tikėtina šoks net 2,0 proc. nuo prieš tai buvusio 0,2 proc. pokyčio. 

Valiutų rinkos

Paskutinę savaitės dieną EUR/USD valiutų kursas susitraukė -0,22 proc. iki 1,1200 ribos. Tuo tarpu šiandien pastarojo kurso lygis yra su teigiamu pokyčiu ir ieško krypties ties 1,1215. 

Trečiadienį numatoma paskelbti Graikijos darbo rinkos rodiklius. Prognozės rodo, kad padėtis yra nepavydėtinoje situacijoje ir nedarbo lygis vasario mėnesio duomenis gali siekti net 25,6 proc. Šie duomenys dar labiau gniauš Graikijos ministrą pirmininką imtis reformų, siekiant gauti iš kreditorių finansinę paramą. Priešingu atveju šalis nepajėgs vykdyti trumpalaikių įsipareigojimų, signalizuojant apie dar didesnį nedarbą šalyje. Taigi didesnės spekuliacijos, kad Graikija susitars su kreditoriais tikėtina tik dar padidins ateityje euro vertę prieš JAV dolerį.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Ketvirtadienį po prekybos mažmeninių pardavimų tinklas „Apranga“ (0,67 proc.) paskelbė, kad per pirmąjį ketvirtį grupės mažmeninių pardavimų apyvarta buvo 9,4 proc. didesnė, tuo tarpu pelnas smuko 61,6 proc. lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Tą pačią dieną pieno perdirbimo bendrovė „Rokiškio sūris“ (1,46 proc.) išplatino pranešimą, kad pirmąjį ketvirtį lyginant su praėjusiais metais pardavimai smuko 17,57 proc., o laikotarpio grynasis nuostolis sudarė 46 tūkst. eurų.

Latvijos farmacijos bendrovės „Olainfarm“ pranešime teigiama, kad per 2014 metus grupei pavyko pardavimus padidinti net 20 proc., lyginant su 2013 metais, tačiau pelnas per šį laikotarpį smuko 3,8 proc. Komunalinių paslaugų bendrovė „City Service“ (+0,57 proc.) paskelbė, kad akcininkai pasisakė už Europos bendrovės (SE) steigimo inicijavimą bei bendrovės akcijų įtraukimo į prekybą reguliuojamoje rinkoje Varšuvos vertybinių popierių biržoje. 

Taip pat akcininkai patvirtino dividendus, kurie sudarys 0,03 euro už turimą akciją. Šiandien ryte „Apranga“ paskelbė naują veiklos aktyvumo statistiką už balandžio mėnesį. 

Remiantis duomenimis, šį mėnesį grupės tinklo apyvarta šoktelėjo 6,8 proc., o nuo metų pradžios grupės apyvarta jau auga 8,7 proc. Ši informacija, yra teigiamo pobūdžio, todėl, tikėtina, sulauksime aktyvesnės prekybos šioje pozicijoje. Taip pat pirmadienį Rygos birža bus uždaryta, minint valstybinę dieną.