Šįryt skelbtas Kinijos gamybos pasitikėjimo indeksas buvo prastesnis, negu tikėtasi. Australijos mažmeninės prekybos apyvarta taip pat didėjo lėčiau, nei manyta. Tad rinkos dalyvių optimizmas turėtų būti kiek prislopęs. Nepaisant to, investuotojai tikisi centrinių bankų skatinimo programų. Tad, kaip matyti, ateities sandorių reikšmės rodo biržos indeksų kilimą JAV ir Europoje. Azijos indeksai šįryt kyla – Honkongo „Hang Seng“ indeksas pabrangęs 0,58 procento.

JAV penktadienį vyko FED narių susitikimas. FED vadovas B. Bernankė savo kalboje pakartojo, kad ūkio augimas yra per lėtas ir, kad skatinimas gali būti vykdomas, tačiau apie konkrečią data nebuvo užsiminta. Penktadienį bus skelbiamas naujų darbo vietų skaičius. Pastarasis rodiklis gali lemti JAV ūkio skatinimo veiksmus. Iki tol investuotojų dėmesys kryps į ECB ketvirtadienio susirinkimą ir palūkanų skelbimą.

Penktadienį po ilgesnės pertraukos Vilniuje prekyba vyko aktyviausiai iš visų 3 Baltijos biržų – bendra apyvarta perkopė per 446 tūkst. eurų, buvo sudaryti 264 sandoriai. Vis dėlto gausiai bendrovių skelbiami bendrovių rezultatai labiau nuvylė negu nudžiugino – OMXV indekso vertė smuktelėjo 0,51 proc., tuo tarpu Talino ir Rygos biržų indeksai padidėjo atitinkamai 0,07 proc. ir 0,50 procento. Jau anksčiau puikius veiklos rezultatus pranešusios bendrovės „Linas Agro Group“ (0 proc., 235 tūkst. eurų) akcijas antrą dieną iš eilės aktyviai pardavinėjo užsienio investuotojas, tačiau paklausos iš vietos rinkos dalyvių pusės taip pat netrūko. Panevėžio statybos tresto“ įmonių grupė per pirmąjį šių metų pusmetį patyrė 7 mln. litų grynųjų nuostolių – 3 kartus daugiau negu per pirmąjį praėjusių metų pusmetį. Investuotojai šią žinią sutiko ypač nepalankiai – numušė bendrovės akcijų kainą net 5,08 procento. „Agrowill Group“ akcijų kaina smuko 1,96 proc. bendrovei pranešus, kad pirmojo pusmečio veiklos rezultatas buvo 5,2 mln. litų nuostolis. Investuotojai taip pat aktyviai pardavinėjo „City Service“ (-2,63 proc.) ir „Aprangos“ (-1,04 proc.) akcijas.

Jau pasibaigus prekybos sesijai bendrovės paskelbė džiugesnių naujienų: LESTO informavo, kad pusmečio nuostolis sumažėjo beveik dvigubai – iki 14,3 mln. litų, o LITGRID gavo 11,3 mln. litų grynojo pelno (pernai buvo patyrusi 4,1 mln. litų nuostolių). Pieno perdirbimo bendrovės taip pat nenuvylė – „Vilkyškių pieninė“ po nuostolingo pirmojo šių metų ketvirčio per antrąjį uždirbo 1,3 mln. litų grynojo pelno, o pusmetinis rezultatas taip pat tapo teigiamas – 23 tūkst. litų grynojo konsoliduoto pelno. „Rokiškio sūris“ taip pat maloniai nustebino – bendrovei per pirmąjį šių metų pusmetį pajamas pavyko padidinti iki 361 mln. litų (+14 proc.), o pelną – iki 10,96 mln. litų (+13 proc.). Šiandien „Apranga“ ir „Baltika“ turėtų paskelbti 8 mėnesių pardavimo pajamas. Žvelgiant bendrai, šią savaitę investuotojai vertins vietos bendrovių paskelbtus pusmečio veiklos rezultatus, kainų kitimo kryptis labiau priklausys nuo pasaulinių tendencijų, o rinkos dalyvių aktyvumas greičiausiai nebus didelis, bet turėtų po truputi augti.