Untitled Document

Tai - privatizuojamos įmonės - "Lietuvos jūrų laivininkystė" ir Lietuvos taupomasis bankas bei gandais apie strateginio investuotojo atėjimą apipinta "Snaigė". Žemiau esančioje lentelėje pateikta, kiek pelno galima tikėtis iš šių bendrovių akcijų oficialaus pasiūlymo paskelbimo atveju (jei akcijos būtų įsigytos šios dienos kaina, bei su investavimu į jas susijusios rizikos. Investuotojams taip pat nereiktų pamiršti to, kad šių bendrovių veiklos rodikliai nėra labai geri bei to, jog egzistuoja galimybė, jog oficialus pasiūlymas nebus skelbiamas.

Bendrovė
Tikėtina oficialaus pasiūlymo kaina
Potencialus pelnas
Rizikos
LTB
9,88 Lt
9,8%
Vyriausybės derybos su "Hansapank" gali nutrūkti
"Lisco"
5 Lt
123,2%
Derybos su "DFDS Torline" gali nebūti sėkmingos, gali būti perkamos tik Danijos bendrovę dominančios "Lisco" dalies akcijos
"Snaigė"
44 Lt
29,4%
Strateginio investuotojo gali nebūti

"Lietuvos jūrų laivininkystės" (LJUR) akcijų kaina šoktelėjo 8,74% iki 2,24 Lt, o apyvarta siekė 24 tūkst. Lt. Tokį "Lisco" akcijų brangimą sukėlė naujienos apie tai, kad Danijos bendrovė "DFDS Torline" perima "Bredo" teises ir pareigas derybose dėl "Lisco" privatizavimo. Jei derybos baigsis sėkmingai, valstybė už savo akcijas turėtų gauti daugiau nei jos kainuoja biržoje. Danijos bendrovė jau anksčiau yra pareiškusi, kad sutiktų derėtis su smulkiais akcininkais dėl jų akcijų pirkimo, todėl nemaža dalis spekuliantų tikisi, jog bus paskelbtas oficialus pasiūlymas likusioms akcijoms supirkti.

Nors negalima atmesti to, jog LJUR akcijų kaina sparčiai pajudės aukštyn iškart po to, kai rinka sulauks konkretesnių naujienų apie derybas, tačiau investuotojai neturėtų pamiršti ir to, jog paprastai "Lietuvos jūrų laivininkystės" akcijų pirkimo bumas baigiasi kainos nuosmukiu. Bendrovės veikla kol kas nepasižymi ypatingai gerais veiklos rodikliais, o derybos tik su vienu pirkėju paprastai yra labai sunkios.

Investiciniams sprendimams priimti reikalingos informacijos nėra ir 1999 metų bendrovės prospekte - ne vienas investuotojas jame pasiges išvardinto ilgalaikio turto, taip pat nėra informacijos apie įmones, kuriose LJUR turi akcijų. Vertybinių popierių komisija praeitų metų pabaigoje kreipėsi į LJUR, kad metinė ataskaita būtų papildyta. Kadangi teisės aktai numato, jog tai turi būti atlikta per 15 dienų, netrukus turėtumėme sulaukti papildomos informacijos apie tai, kokiomis sumomis balanse yra įvertinti LJUR laivai bei apie tai, kiek turto bei įsipareigojimų turi įmonės, į kurias investavo "Lietuvos jūrų laivininkystė".

Oficialaus pasiūlymo tikisi ir didelė dalis perkančių Lietuvos taupomojo banko (LTB) akcijas. Šiandien naujienų agentūra Elta paskelbė, kad jei "Hansapank" pavyks perimti kontrolinį LTB akcijų paketą, Estijos ketina skelbti neprivalomą oficialų pasiūlymą likusioms akcijoms supirkti po 9,88 Lt. Kadangi šiandien LTB akcijos biržoje kainavo 9 Lt, investuotojai oficialaus pasiūlymo paskelbimo atveju galėtų uždirbti beveik 10%. Nėra labai aišku, ar smulkiems investuotojams verta savo turimas akcijas parduoti būtent už tokią kainą - "Hansapank" ketina į LTB investuoti apie 150 mln. Lt, o po kelių metų pagerėjusi banko veikla gali lemti, kad akcijos kainuos dvigubai brangiau nei dabar.

"Snaigės" (SNAI) akcijų kaina sumažėjo 1,31% iki 34 Lt, o apyvarta siekė 27,8 tūkst. Lt. Šiandien JT trečiadienio pokalbių klube svečiavosi bendrovės prezidentas Antanas Andrulionis. Jis nei patvirtino, nei paneigė gandų, kad per artėjantį akcininkų susirinkimą bus paskelbta apie strateginio investuotojo atėjimą. Paklaustas apie tai, ar nesiruošia parduoti savo 4,77% SNAI akcijų paketo, jis teigė, kad "jei parduosime, tai parduosime visi kartu ir už normalią kainą." Jo teigimu, atėjus strateginiam investuotojui akcijos kaina bus virš 44 Lt, todėl dabar pardavinėjantys akcijas turėtų nusivilti. Kiek pagrįstos šios įmonės vadovo kalbos, turėtų parodyti laikas.

A. Andrulionis taip pat atskleidė, kad šiais metais įmonė, preliminariais duomenimus, pasiekė 136 mln. Lt apyvartą bei gavo apie 0,5 mln. Lt pelno. Kadangi po 11 mėnesių buvo skelbta, kad įmonės ikimokestinis pelnas siekia 0,804 mln. Lt, gruodis įmonei tikriausiai buvo nuostolingas.

Kitais metais "Snaigė" planuoja pasiekti 156 mln. Lt apyvartą bei gauti 4,5 mln. Lt pelno, nors nemažą įtaką rezultatams turėtų daryti ir euro kurso svyravimai.

Paskelbus apie tai, jog "Mažeikių nafta" (MAZN) pirmąjį ketvirtį turėtų gauti pakankamai naftos, bendrovės akcijų kaina pakilo beveik 3% iki 0,81 Lt, o apyvarta siekė 12 tūkstančių litų.

Net 70% apyvartos atiteko "Lietuvos telekomo" akcijoms (LTEL), kurių parduota už 260 tūkst. litų, o kaina sumažėjo 0,48% iki 2,08 Lt.

Šiandien Vyriausybės spaudos tarnyba išplatino pareiškimą, kad Susisiekimo ministerija įpareigota ieškoti būdų kad atokesnėse Lietuvos vietovėse gyventojai turėtų galimybę naudotis laidiniu telefono ryšiu. "Lietuvos telekomas" nuo šių metų pradžios nutraukė iki šiol galiojusią sutartį su "Lietuvos paštu", pagal kurią pašto skyriuose buvo teikiama vietinio, tarpmiestinio ir tarptautinio laidinio telefono ryšio paslauga. Duomenų, kiek pajamų iš šios paslaugos gaudavo LTEL - nėra. Pašto vadovai teigia, kad be telefono ryšio liks apie 155 tūkst. gyventojų. Iš sutarties nutraukimo galima spręsti, kad tokia veikla "Lietuvos telekomui" nebuvo labai pelninga (nes atokesnėse vietovėse gyvenančiųjų pajamos yra mažesnės). Nors tai neabejotinai padidins nepatenkintų telekomo klientų skaičių, iš esmės šis sprendimas turėtų būti naudingas akcininkams - labai abejotina, kad į kaimo gyventojus prasidėjus konkurencijai orientuotųsi kiti operatoriai.

Artimiausiu metu rinka turėtų pasiekti pirmieji preliminarūs 2000 metų bendrovių rezultatai. Paprastai pirmosios tokios rezultatus pateikia elektronikos bendrovės "Vilniaus Vingis" ir "Ekranas", todėl galima laukti, kad prekyba šių bendrovių akcijomis suaktyvės. Kol kas bendrovės skelbs neaudituotus rezultatus. Kadangi auditoriai neretai juos pakoreguoja (ir ne į gerąją pusę), bendrovės, kurių apskaita nėra konservatyvi, gali sulaukti padidėjusio spaudimo jų akcijų kainai.

Tiesioginių sandorių oficialiajame bei einamajame sąrašė kotiruojamų bendrovių akcijomis nesudaryta.

JT finansų analitikas Vytautas Plunksnis

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją