Vasario 28 dieną baigiasi antrasis Graikijos gelbėjimo paketas, ir manoma, kad be finansinės paramos likusiai šaliai grėstų ekonomikos nuosmukis. Nors A. Tsipras pažadėjo gerbti tautos norą išlikti vieningos Europos vali! utos zonoje, vienas iš pagrindinių kairiųjų radikalų partijos reikalavimų yra nurašyti didelę dalį Graikijos skolos. ECB pareigūnai ne kartą tvirtino, kad bet koks Graikijos turimos skolos sąlygų švelninimas yra negalimas ir nesvarstytinas, ne mažiau griežtos pozicijos laikosi ir TVF. Į posėdį Graikijos situacijai aptarti šiandien renkasi ir euro zonos šalių finansų ministrai. Naujosios Graikijos vyriausybės ir trejeto laukia itin sudėtingos derybos, tačiau labai tikėtina, kad precedento neturinčio įvykio – išstojimo iš euro zonos (ir su tuo susijusių pasekmių) – visos suinteresuotosios šalys norėtų išvengti.

Panašu, kad praėjusios savaitės pabaigoje itin optimistines Europos akcijų rinkų dalyvių nuotaikas (EURO STOXX +1,80 proc., Vokietijos DAX +2,05 proc.) šiandien aptemdys po rinkimų Graikijoje išaugęs neapibrėžtumas. Padidėjus paklausai, į neregėtas žemumas krito didžiausios euro zonos ekonomikos Vokietijos vyriausybės obligacijų pajamingumas (10 metų trukmės tesiekia 0,342 proc.). EUR/USD kursas neramiai trypčioja ant 1,12 JAV dolerio už eurą ribos. Tiesa, šiandien skelbiami IFO instituto apskaičiuojami verslo pasitikėjimo rodikliai, prognozuojama, patvirtins nuosaikiai gerėjantį Vokietijos verslininkų nusiteikimą ir šviesesnius ateities lūkesčius (110,8 ir 102,5 punkto atitinkamai).

Investuotojai Azijoje šįryt nusiteikę nevienodai (Japonijos NIKKEI 225 -0,25 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE +0,94 proc.), o pagrindinių JAV akcijų indeksų ateities sandorių vertės pranašauja, kad praėjusio penktadienio prekybos sesijos slogutis (S&P 500 -0,55 proc., DOW JONES -0,78 proc.) persikels į naują savaitę. Vėl pinganti nafta (šįryt „Brent“ rūšies nafta kaina balansuoja ties 48, WTI – žemiau 45 JAV dolerių už barelį ribos) žemyn tempia energetikos ir žaliavų gavybos sektoriuose veikiančių bendrovių akcijų vertes.

Baltijos šalių rinkos liko Europos akcijų kainų ralio nuošalyje. Vilniaus (OMXV -0,17 proc.) ir Talino (OMXT -0,63 proc.) biržų indeksai smuko, o Rygos (OMXR +0,75 proc.)– kilo, tačiau apyvarta buvo nedidelė. Investuotojai suskubo realizuoti uždirbtą pelną, tad koregavosi praėjusią savaitę smarkiai brangusios akcijos – „Olympic Entertainment Group“ akcijų kainą smuko 2,13 proc., „Silvano Fashion Group“ sumažėjo 0,78 procento. Vilniaus biržoje aktyviausiai prekiauta „Šiaulių banko“ akcijomis. Investuotojai tikisi, kad Europos Centrinio Banko kiekybinio skatinimo programa, turės teigiamą poveikį visam bankų sektoriui.  Jau šį ketvirtadienį, metinių rezultatų skelbimą pradeda TEO LT, o penktadienį sulauksime „Tallinna Vesi“ rezultatų. Investuotojai vis didesnį dėmesį turėtų skirti bendrovių rezultatams, kurie formuos dividendų lūkesčius ir tolimesnę rinkos kryptį.