Labiausiai pabrango energetikos sektoriuje veikiančių bendrovių akcijos (sektoriaus pokytis indeksuose atitinkamai +2,53 proc. ir +2,94 proc.). „Brent“ rūšies naftos kaina pirmą kartą nuo spalio vidurio kilstelėjo aukščiau 50 JAV dolerių už barelį ribos (šįryt 50,42 JAV dolerio už barelį). Kinijos akcijų rinka vėl demonstruoja tik jai būdingus šuolius (09:35 Lietuvos laiku SHANGHAI COMPOSITE +4,31 proc.).

Šįryt paskelbti šalies verslo pasitikėjimo rodikliai maloniai nustebino – pastebimai išaugus aktyvumui paslaugų sektoriuje (spalį 52 punktai, rugsėjį 50,5 punkto), bendrasis verslo pasitikėjimo rodiklis, įvertinantis ir situaciją gamybos sektoriuje, priartėjo prie 50 punktų ribos (49,9 punkto), žyminčios plėtros ir nuosmukio sandūrą.

Kinijos prezidento Xi Jinping teigimu, šalies ekonomika iki 2020-ųjų turi išlaikyti bent 6,5 proc. metinį augimo tempą.

Antradienį Europos centrinio banko (ECB) vadovas Mario Draghi priminė, kad Valdančiosios tarybos noras ir pasirengimas prireikus panaudoti visas mandato leidžiamas priemones išlieka, ir pakartojo, jog jau gruodį pinigų politikos skatinamoji pozicija turės būti peržiūrėta. EUR/USD kursas, aukštyn kopęs tris dienas iš eilės, vakar kryptį pakeitė (-0,47 proc. – iki 1,0964 JAV dolerio už eurą).

Tikimybė, kad Federalinė rezervų sistema (FED) jau gruodį priims sprendimą kelti palūkanų normą, laikosi ties 50 procentų (remiantis FED bazinių palūkanų ateities sandorių verte).

Po spalio 28 dieną vykusio Federalinio atvirosios rinkos komiteto (angl. FOMC) posėdžio išaugusi JAV iždo obligacijų pasiūla nemąžta, o visų trukmių obligacijų pajamingumai toliau auga (10 m. trukmės šįryt siekia 2,2052 proc.).

Rinkos dalyvių dėmesio sulauks šiandien suplanuotos kelių FED pareigūnų (tarp jų – ir FED vadovės Janet Yellen kalbos bei JAV makroekonominė informacija. Prieš pasirodant investuotojų nekantriai laukiamai oficialiajai statistikai penktadienį, prognozuojama, kad „ADP Inc.“ agentūros apskaičiuojamas užimtųjų pokyčio rodiklis spalį sieks 180 tūkstančių. ISM tyrimų instituto skelbiamas paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis, manoma, patvirtins išliekantį aukštą verslo aktyvumą (56,5 punkto).

Baltijos šalių biržose indeksų kryptis išsiskyrė (OMXV +0,30 proc., OMXT -0,08 proc., OMXBB -0,02 procento).

Vilniaus biržoje toliau brango „Šiaulių banko“ (+0,64 proc.) akcijos, bet atsiranda vis daugiau pardavėjų, kurie yra linkę realizuoti uždirbtą pelną (nuo spalio 22 d. akcijų kaina yra pakilusi 9,4 procento). Šiandien kainai reikšmingą įtaką galėtų padaryti banko „Citadele“ pirminio viešo siūlymo rezultatas.

Sėkmės atveju, „Šiaulių banko“ akcijos sulauktų papildomo pirkėjų dėmesio, tačiau, susiklosčius nepalankiam scenarijui, t. y. akcijas išplatinus už žemiausią intervalo kainą arba išplatinus ne visą planuotą kiekį, „Šiaulių banko“ akcijų kaina bent jau trumpuoju laikotarpiu gali koreguotis žemyn. „Olympic Entertainment Group“ (0,00 proc.) plečia savo veiklą Lietuvoje.

Bendrovė įsigijo 100 proc. sporto lažybų operatoriaus UAB „Orakulas“ akcijų.

Įsigijimas siejamas su tikslu plėsti lošimų rinkos dalį Lietuvoje, taip pat įsitvirtinti sporto ir internetinių lažybų segmentuose. Abi bendrovės nepanoro atskleisti sandorio vertės, tačiau paskelbta, kad įsigyjamos bendrovės pajamos 2014 m. buvo 4 mln. eurų, o joje dirbo 155 darbuotojai.

Belaukiant trečiojo ketvirčio rezultato kilo „Tallink Grupp“ (+0,25 proc.) akcijų kaina.

Šią savaitę bendrovė planuoja skelbti spalio mėnesio pervežimo statistiką, o jau kitą savaitę turėtų pranešti trečiojo ketvirčio veiklos rezultatą. Įvertinus keleivių srauto augimą rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais ir žemas kuro kainas, galima pagrįstai tikėtis, kad veiklos rezultatas bus išties geras.