Nuogąstavimai dėl pasaulio ūkio recesijos prasidėjo JAV, tačiau šiandien tampa panašu, kad į recesiją įsmuks Europos ūkis, o JAV ūkio variklis dirbti nenustos. Metų pabaigos duomenys rodo, kad pastaruoju metu JAV ūkio augimas net šiek tiek sustiprėjo. Čikagos gamybos pasitikėjimo rodiklis gruodį buvo geresnis, negu laukta, parodydamas, kad JAV pramonės augimas nestringa. Nors praėjusią savaitę registruotų bedarbių šiek tiek padaugėjo (jų registruota 381 tūkst., nors laukta 375 tūkst.), tačiau vertinant kelių savaičių tendenciją, matome, kad pokyčiai darbo rinkoje yra teigiami. Pasaulis ir toliau skolina JAV itin pigiai, nekreipdamas dėmesio į šalies skolų ir politines problemas, todėl šalis ir toliau gali pigiai skatinti ūkį. Nepaisydamos Vakarų skolų problemų nenustoja augti ir Azijos šalys. Pastarosiose sulėtėjusį eksportą į Vakarus atsveria stiprėjanti vidaus paklausa ir vis didėjanti prekyba tarp Azijos šalių.

Tuo tarpu Europoje nuotaikos priešingos. Kai kurių euro regiono šalių recesija, panašu, prasidėjo jau paskutinį šių metų ketvirtį, o kitąmet dėl skolų problemų, panašu, sąstingis apims visą euro zonos ūkį. 2011-aisiais finansų krizės politinis sprendimas pajudėjo iš mirties taško, tačiau, panašu, kad būtini politiniai sprendimai ir toliau vėluos ir krizės sprendimas nebus greitas. Kitąmet Europos finansų krizės epicentras, panašu, bus Italija. Per 2012 metus šalis ketina finansų rinkose pasiskolinti net 450 mlrd. eurų. Vien sausį reikia pasiskolinti devintadalį sumos. Palyginti, visa Italijos skola yra 1,6 trln. eurų. Tiek daug 2012-aisiais skolintis ketinama, nes ir šiemet, ir kitąmet planuojama leisti daug trumpalaikių vertybinių popierių, todėl į finansų rinkas tenka grįžti vėl ir vėl. Italijos vakarykščio obligacijų aukciono rezultatai šiek tiek nuvylė. Italija pasiskolino mažiau negu planavo – 7 mlrd. eurų vietoj 8,5 mlrd. eurų, o skolinimosi kaina išliko ganėtinai aukšta. Gerai, kad pavyko pasiskolinti dešimčiai metų, tačiau dešimties metų palūkanos tebėra itin aukštos – 6,98 procento. Mokėti 7 proc. už skolą šaliai, kurios ūkis per pastarąjį dešimtmetį augo vos 0,3 proc. per metus yra nepakeliamai brangu. Panašu, kad kiti metai Italijai taps itin sunkūs, o šalies kančias pasaulis stebės su nerimu.

OMXV kilo 8 prekybos sesijas iš paskutinių 9, „Invaldos“ ir City Service“ akcijos brangsta toliau

Nors šią savaitę rinkos dalyviai bendrovių naujienomis nėra lepinami, vis dėlto pozityvios tendencijos pagrindinėse pasaulio rinkose bei pagal OMXB10 indeksą investuojančių investuotojų vykdomas „Invaldos“ (+3,64 proc.) ir „City Service“ (+2,13 proc.) akcijų pirkimas įnešė tam tikro aktyvumo ir į Vilniaus biržą. Indeksas OMXV (+0,63 proc.), neskaitant trumpo stabtelėjimo pirmadienį, kyla jau antra savaitė iš eilės, bei visiškai priartėjo prie psichologiškai svarbaus 300 punktų lygmens, o bendra apyvarta viršijo 560 tūkst. eurų.

„Rokiškio sūris“ pranešė, kad valdybos pirmininkas D.Trumpa įsigijo 0,655 proc. bendrovės akcijų už 291,5 tūkst. eurų, vienos akcijos kaina – 1,24 euro. Tokiu būdu didėja tikimybė, kad ateityje turėtume sulaukti naujo savų akcijų supirkimo už aukštesnę negu paskutinio supirkimo kainą -1,20 euro. Tuo tarpu „City Service“ informavo, kad turto ir pastatų priežiūros verslą perleis antrinei įmonei UAB „City Service LT“, o pati „City Service“ ateityje savo veiklą žada vykdyti išimtinai kaip kontroliuojančioji įmonė – investicinė akcinė bendrovė, valdanti pastatų administravimo, priežiūros, atliekų tvarkymo veiklomis užsiimančias bendroves Lietuvoje bei užsienio šalyse. Ši naujiena turėtų padidinti smulkiųjų investuotojų-pardavėjų gretas, nes antrinės įmonės valdomo verslo pardavimo atveju nebebus privalomas skelbti oficialus siūlymas supirkti akcijas iš mažųjų akcininkų.