Be to, sumažintas ir rugpjūčio mėnesio užimtųjų rodiklio įvertis (iki 136 tūkst. nuo 173 tūkst.). Nedarbo lygis nepajudėjo iš vietos (5,1 proc.), o vidutinis valandos darbo užmokestis, nors buvo laukta nedidelio ūgtelėjimo, stabtelėjo (0 proc., palyginti su rugpjūčiu, ir 2,2 proc. per praėjusius metus).

Atidžiai Federalinės rezervų sistemos (FED) vertinamai makroekonominei informacijai prasilenkus su lūkesčiais, akcijų rinkos dalyviai akivaizdžiai pralinksmėjo (S&P 500 +1,43 proc., DOW JONES +1,23 proc., NASDAQ +1,74 proc.). JAV iždo obligacijos pabrango (10 m. trukmės obligacijų pajamingumas šįryt siekia 1,982 proc.), o EUR/USD kursas penktadienį stryktelėjo ir net buvo kirtęs 1,13 JAV dolerio už eurą (bendras penktadienio pokytis +0,19 proc., šįryt 1 EUR: 1,123 USD).

Remiantis FED bazinės palūkanų normos ateities sandorių verte, tikimybė, kad JAV centrinis bankas priims sprendimą kelti palūkanų normą spalio pabaigoje vyksiančiame posėdyje, šiuo metu susitraukusi iki 8 procentų. Rinkos dalyvių vertinimu, FED pinigų politiką pradės griežtinti ne anksčiau, kaip kitų metų kovo mėnesį.

Pakiliai nusiteikę naują savaitę pradeda ir investuotojai Azijoje (09:25 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 +1,58 proc., Honkongo HANG SENG +1,34 proc.). Pagrindinių Senojo žemyno akcijų indeksų (penktadienį EURO STOXX +0,62 proc., Vokietijos DAX +0,46 proc.) ateities sandorių vertės žada augimą 1,5-2 procentais.

Naujienos iš skirtingų pasaulio regionų padėjo atsispirti naftos kainai („Brent“ rūšies šįryt siekia 48,52, WTI 45,89 JAV dolerio už barelį). Rusijos energetikos ministro teigimu, šalis pasirengusi susitikti su Naftą eksportuojančių šalių organizacija (angl. OPEC) ir grupei nepriklausančiais tiekėjais situacijai naftos rinkoje (perprodukcijai) aptarti.

Be to, penktadienį paskelbta, kad JAV energetikos sektoriaus bendrovės praėjusią savaitę uždarė 26 naftos platformas ir jų skaičių mažina jau penktą savaitę iš eilės.

Baltijos šalių biržose penktadienį akcijų kainos judėjo aukštyn (OMXV +0,37 proc., OMXBB +0,39 procento), tačiau investuotojų aktyvumas buvo ypač žemas (bendra apyvarta buvo 0,33 mln. eurų). Daugiausiai investuotojų dėmesio atiteko „Tallinnk Group“ (+1,40 proc.) – jau šią savaitę bendrovė planuoja skelbti rugsėjo mėnesio keleivių ir krovinių pervežimo statistiką.

Galima tikėtis, kad liepos-rugpjūčio mėnesių augimas tęsėsi ir rugsėjį, o tai dar labiau sustiprins bendrovės trečiojo ketvirčio veiklos rezultatą. Šią savaitę pardavimo duomenis taip pat ketina skelbti „Premia Foods“.

Šiandien ir rytoj yra paskutinės dienos, kada LESTO, „Lietuvos dujų“ ir „Lietuvos energijos gamybos“ akcijų pirkėjai įgis teisę į išmokamus pusmetinius dividendus. Vertinant apskritai, regiono biržose šiandien lauktume teigiamų kainų pokyčių, kuriuos didžiąja dalimi nulems pozityvios pasaulinių rinkų tendencijos.