Sausio mėnesio duomenimis, asmeninių pajamų apimtys išlaikė nuosaikų 0,3 proc. augimą kaip ir laikotarpį prieš tai, tačiau nuostaba buvai tai, kad vartotojų išlaidos lėtėjo mažesniais tempais, fiksuojant -0,2 proc. pokyti nuo prieš tai buvusio -0,3 proc. Tai tam tikra dalimi signalizuoja, kad aktyvėja šalies gyventojų vartojimas, kuris gali automatiškai sustiprinti ne tik smulkų verslą, bet ir visą pramonę, kuri yra pagrindinis ekonomikos variklis. Taip pat vėliau optimizmo į prekybą investuotojams įpūtė naujienos, kad JAV gamybos užsakymų rodiklis kilo nuo 54,3 iki 55,1. Šiandien Vokietijoje buvo paskelbta, kad mažmeninės prekybos apimtys sausio mėnesį pakilo nuo 0,2 proc. iki 2,9 proc. Tai yra teigiamas ženklas šalies ekonomikai. Papildomų naujienų skelbiama nebus, todėl tikėtina pagrindinis investuotojų dėmesys bus nukreiptas į pavienių bendrovių skelbiamus įvykius.

Valiutų rinkos

Išaugusios JAV asmeninio vartojimo išlaidų apimtys, davė postūmį JAV doleriui prieš eurą, bendram valiutų EUR/USD kursui susitraukiant -0,15 proc. iki 1,1178 lygio. Investuotai tikisi, kad JAV augantis vartojimas gali paskatinti infliacijos stiebimąsi, o tai tikėtina atrištų rankas FED‘ui dėl bazinių palūkanų normų greitesnio pakėlimo. Taip pat vakar dieną buvo paskelbta, kad euro zonos metinė infliacijos norma pasiekė -0,3 proc. lygį nuo prieš tai buvusio -0,6 proc. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas nuo vakar dienos išliko beveik nepakitęs ir laikosi ties 1,1195.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienį Baltijos šalių indeksas Baltic Benchmark savaitę pradėjo traukdamasis 0,24 proc., o bendra apyvarta siekė 1,16 mln. eurų. Aktyviausiai investuota Talino biržoje, kur aukščiausia dienos apyvarta (395 tūkst. eurų) buvo surinkta prekiaujant laivybos bendrovės „Tallink Grupp“ akcijomis, kurių vertė smuko 2,35 procento, o didžiąją dalį apyvartos (290,4 tūkst. eurų) sudarė 5 tiesioginiai sandoriai, kurių metu investuotojai bendrai apsikeitė 340 tūkst. akcijų po 0,848 eur. už vienetą. Antra pagal aktyvumą apyvarta (388 tūkst. eurų) buvo pasiekta moteriško apatinio trikotažo bendrovės „Silvano Fashion group“ pozicijoje, akcijos vertei pakylant 7,32 proc., o per pastarąsias 3 prekybos dienas kilimas sudaro net 20 procentų. Bendrovės akcijos stipresnio investuotojų susidomėjimo sulaukė po įmonės paskelbtų IV ketv. ir metinių veiklos rezultatų. Vilniaus biržoje didžiausius akcijos vertės prieaugius rodė pieno produktų perdirbimo bendrovės. Bendrovės „Vilkyškių pieninė“ akcijos vertė dienos metu pakilo 4,26 proc., o apyvarta siekė 19 tūkst. eurų. Tuo tarpu bendrovės „Pieno žvaigždės“ akcijos brango 3.97 proc., o apyvarta siekė 16 tūkst. eurų. Akcijų kainų pokyčiai taip pat atspindėjo investuotojų reakciją į bendrovių dar penktadienį paskelbtus rezultatus. Vakar Rygos biržoje didelį vertės (11.32 proc.) kritimą rodė farmacijos bendrovė „Grindeks“, nes investuotojai prekiavo akcijomis, kurios jau nebesuteikė teisės į būsimus 0.938967 eurų dydžio dividendus, pozicijoje bendra apyvarta viršijo 26 tūkst. eurų.