Dukart per metus skelbiamoje ataskaitoje, kurioje buvo stengiamasi atsakyti į JAV Kongreso kritiką dėl Kinijos turimo didžiulio pranašumo dvišalėje prekyboje, Iždo departamentas teigia, kad Pekinas neatitinka valiutos manipuliuotojo apibrėžimo, nustatyto JAV įstatymuose, už ką Amerika galėtų skelbti prekybos sankcijas.

Iždo departamentas argumentavo, kad Kinija suvokia, jog nustatyti tinkamą valiutos kursą atitinka jos pačios interesus, taip pat priminė, jog juanis dolerio atžvilgiu pabrango 9,3 proc. nuo 2010 metų birželio iki šių metų lapkričio.

Vertinant realų veiksmingąjį valiutos kursą, kurį skaičiuojant atsižvelgiama į Kinijos kainų konkurencingumą jos prekybos partnerių atžvilgiu, juanis pernai pabrango 6,2 proc., o šiemet jo vertė praktiškai nesikeitė, tačiau nuo 2005 metų vidurio ši valiuta pabrango 27 procentai.

Tačiau Iždo departamentas pridūrė, kad atsižvelgiant į Pekino sukauptas milžiniškas užsienio valiutų atsargas ir aiškiai teigiamą prekybos balansą, juanis išlieka "nepakankamai" vertinamas.

Šie iri kiti veiksniai "leidžia manyti, kad realusis juanio kursas išlieka pastebimai per žemas, ir kad tolesnis juanio stiprėjimas dolerio bei kitų didžiųjų valiutų atžvilgiu yra garantuotas".

Po rekordinių kurso žemumų liepą, kai vienas JAV doleris apie 6,39 juanio, ši valiuta stabiliai brango pastarosiomis savaitėmis, o pirmadienį jos kaina pasiekė rekordines aukštumas - vienas doleris kainavo 6,22 juanio.