Vakar paskelbta, kad JAV 2-ojo ketvirčio BVP, palaikomas didėjančių vartotojų išlaidų ir verslo investicijų, augo 4 proc. (prognozuotas tik 3 proc. augimas), o 1-ojo ketvirčio ūkio susitraukimo lygis patikslintas iki -2,1 proc. Viršyti rinkos dalyvių lūkesčiai dėl pagrindinio makroekonominio rodiklio vakar sugrąžino teigiamą kryptį pagrindiniams JAV indeksams (S&P 500 +0.01 proc., NASDAQ +0.45 proc., tik DOW JONES -0.19 proc.), o JAV doleris toliau stiprėja daugumos valiutų atžvilgiu (EUR/USD kursas krito iki 1,3397 JAV dolerio už 1 eurą).

FED paskelbė sprendimą dėl palūkanų normų ir kiekybinio skatinimo apimčių. Kaip ir tikėtasi, palūkanų normos, siekiančios 0-0,25 proc., nebuvo pakeistos, o FED skatinimo apimtys sumažintos dar 10 mlrd., t. y. nuo 35 mlrd. iki 25 mlrd. JAV dolerių per mėnesį. Savo pranešime FED atkreipė dėmesį į išliekantį nepakankamą darbo išteklių panaudojimą ir, kaip jau įprasta, priminė, jog dabartinės palūkanų normos, tikėtina, nebus keičiamos „reikšmingą laiko tarpą“ po kiekybinio skatinimo programos pabaigos (spalio mėn.).

Vakar paskelbti Lietuvos 2-ojo ketvirčio BVP preliminarūs duomenys – šalies ūkis augo 3 proc. ir išlaikė panašios spartos plėtros tempą nuo 2012 m. liepos. Antrąjį ketvirtį daugiausia įtakos BVP augimui turėjo investicijų ir nekilnojamojo turto rinkos atsigavimas, apdirbamoji gamyba, transportas ir saugojimas bei didmeninė ir mažmeninė prekyba.

Šiandien skelbiamas Euro zonos birželio mėnesio nedarbo lygis (prognozuojama, kad išliks toks pat kaip ir praėjusį mėnesį – 11,6 proc.) ir liepos mėnesio vartotojų kainų indeksas (prognozuojamas 0,5 proc. kainų augimas).

Talino biržos indekso OMXT vertė padidėjo 0,35 proc., o Vilniaus biržos OMXV beveik nepakito (+0,03 proc.). Investuotojų dėmesio centre buvo „Šiaulių banko“ akcijos, kurių kaina pakilo 4,29 proc. ir pasiekė aukščiausią penkerių metų lygmenį. Šiandien yra paskutinė diena, kada „Lietuvos dujų“ akcijų pirkėjai įgis teisę į dividendus iš 2013 metų pelno. Primename, kad akcininkų susirinkimas priėmė sprendimą mokėti 0,183 lito (0,053 euro) už akciją. Pusmečio veiklos rezultatus planuoja paskelbti „Apranga“, kurios akcijomis pastaruoju metu domėjosi užsienio investuotojai.