Vakar buvo paskelbta, kad Didžiosios Britanijos pramonės gamyba gegužės mėnesį netikėtai išaugo 1,2 proc., t. y. daugiausiai per pastaruosius metus. Tuo tarpu 26 ekonomistų apklausa prognozavo 0,1 proc. sumažėjimą. Italijos pramonės gamyba taip pat šoktelėjo 0,8 proc., nors balandį rodiklis krito 1,9 procento. Būtent šios geros žinios pirmą kartą per savaitę leido Europos akcijų rinkoms kilti. „STOXX Europe 600“ paaugo 0,84 proc., Anglijos „FTSE 100“ pakilo 0,88 procento. Antradienį Ispanijos 10 metų obligacijų pajamingumas nukrito žemiau 7 procentų ribos (6,78 proc.), kurią buvo perkopęs. Tai buvo vakarykščio euro zonos finansų ministrų sprendimo skirti pirmuosius 30 milijardų eurų Ispanijai jau šį mėnesį rezultatas.

Azijos akcijų rinkos ir toliau krenta dėl anksčiau paskelbtų neraminančių Kinijos prekybos rezultatų, lėtėjančio ekonomikos augimo bei penktadienį laukiamų BVP duomenų. NIKKEI nukrito 0,08 proc., „MSCI Asia Pacific“ indeksas sumažėjo 0,21 proc., o HANG SENG – 0,31 procento.

JAV akcijų rinkų indeksai krito ketvirtą dieną iš eilės. „S&P 500“ tai buvo ilgiausiai trunkantis nuosmukis nuo pat gegužės. Technologijų bei pramonės įmonės pagal prognozes antrą ketvirtį turėjo uždirbti daugiausiai ir kilstelti indeksą, tačiau prognozės neatitiko realybės ir indeksas nukrito 0,8 procento. „Dow Jones Industrial Average“ taip pat neatsiliko ir sumažėjo 0,65 procento.

Po to kai pasiekė savaitės žemiausią kainą, nafta pabrango 72 centais arba 0,86 proc. – iki 84,63 dolerio už barelį. Euras vakar pigo dolerio atžvilgiu 0,51 proc. – iki 1,2250 dolerio už eurą.

Pastaruoju metu išryškėjusi tendencija, kad investuotojai yra gerokai aktyvesni Taline negu Vilniuje, buvo matoma ir vakar: bendra akcijų apyvarta Talino biržoje vakar buvo 3 kartus didesnė negu Vilniaus biržoje – atitinkamai 355 tūkst. ir 119 tūkst. eurų, o indeksų vertės nežymiai padidėjo – OMXT +0,13 proc., OMXV +0,41 procento. „Tallinna Vesi“ (-1,07 proc.) akcijos patyrė pardavėjų spaudimą, tuo tarpu „Silvano Fashion Group“ (-0,28 proc.) akcijų pirkėjai nuo šiandien nebeįgis teisės į dividendus, todėl reikia laukti bendrovės akcijų kainos korekcijos žemyn iki 3,35-3,40 euro. Baltijos šalių bendrovės pradėjo skelbti pusmečio pajamas. „Vilkyškių pieninė“ pranešė, kad šių metų birželio mėnesio konsoliduotas pardavimas lyginant su 2011 metų birželiu sumažėjo 1 proc., o pirmojo pusmečio konsoliduotas pardavimas padidėjo 8 procentais – iki 40,2 mln. eurų. „Tallinna Kaubamaja“ antrojo ketvirčio pajamos buvo 7,9 proc. didesnės negu pernai, o pirmojo pusmečio pajamos padidėjo iki 224,9 mln. eurų ir buvo 9,1 proc. didesnės negu tuo pačiu laikotarpiu pernai.