Investuotojų optimizmui įtakos turėjo dar trečiadienį paskelbti FED sprendimas dėl nekeisti palūkanų normos ir lūkesčiai, kad palūkanų norma šiemet bus didinama nebe 4, o tik 2 kartus.

Pozityvios tendencijos vyravo ir obligacijų rinkoje: mažėjo Vokietijos, D. Britanijos, Prancūzijos vyriausybių vertybinių popierių pajamingumas. JAV 10 metų obligacijų pajamingumas
išliko nepakitęs ir svyruoja ties 1,873 proc. lygmeniu.

Japonijos rinkoms šiandien nedirbant, Azijoje vyrauja atsargios nuotaikos (8:45 val. Lietuvos laiku
Hang Seng“ -0,07 proc., „Shanghai Composite“ +1,97 procento.) Esminė naujiena Azijoje neabejotinai yra Kinijos vertybinių popierių priežiūros institucijos sprendimas sušvelninti svertinės prekybos (angl. margin trading) sąlygas finansų maklerio įmonėms. Prekyba su svertu yra ypatingai populiari Kinijoje, todėl toks lankstumo padidinimas yra pozityvi žinia Kinijos akcijų rinkai.

Galima teigti, kad pagrindiniai kovo mėnesio įvykiai finansų rinkose jau įvyko – tai FED ir ECB
sprendimai. Investuotojai apsipranta su naujomis pinigų politikos gairėmis ir prekyba artimiausiu metu gali būti kiek stabilesnė, t.y. be didesnių negu įprastai svyravimų valiutų, akcijų ir obligacijų rinkose. Šiandien svarbių makroekonomikos rodiklių skelbiama nebus. Rytoj rinkos dalyviai lūkuriuos Vokietijos IFO ir ZEW verslo lūkesčių rodiklių, kurie turėtų rodyti geresnius verslo lūkesčius.

Baltijos šalių biržose investuotojai suaktyvėjo – apyvarta buvo beveik 2 mln. eurų, o sandorių skaičius viršijo 400. Jau pasibaigus prekybai „Klaipėdos nafta“ (0,00 proc.) paskelbė audituotą 2015 m. veiklos ataskaitą ir balandžio 26 dieną įvyksiančio akcininkų susirinkimo dienotvarkę. Investuotojus ypač palankiai turėtų nuteikti valdybos siūlymas mokėti 0,04632 euro už akciją dividendus (dividendų pajamingumas beveik 12 procentų).

Paskutinį kartą panašaus dydžio dividendus bendrovė mokėjo 2012 metais, po to prasidėjusi suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo statyba jų dydį apkarpė iki minimalaus, todėl didelių dividendų pasiilgę investuotojai, tikėtina, šiandien reikšmingai pakels bendrovės akcijų kainą biržoje.

Primename, kad bendrovė planuoja patvirtinti dividendų politiką, pagal kurią dividendų pavidalu būtų išmokama ne mažiau pusės grynojo pelno. Tuo tarpu šiais metais dividendams siūloma skirti 80 proc. grynojo pelno.

„City Service“ akcijų paketą (5,2 proc. visų akcijų) pardavė fondas „Genesis Emerging Markets“–
apie akcijų paketo netekimą penktadienį buvo pranešta biržai. Primename, kad ketvirtadienį buvo pranešta, kad tas pats fondas sumažino investicijas ir į Baltijos biržų flagmano „Tallink Grupp“ akcijas – nuo 9,96 proc. iki 3,37 procento. Panašu, kad tai yra strateginis sprendimas trauktis iš regiono akcijų rinkos.

Tiesa, fondas neviešina savo vertybinių popierių portfelio sudėties, todėl prognozuoti, kurių bendrovių akcijomis ateityje galime tikėtis didelių tiesioginių sandorių ar padidėjusios pasiūlos, nėra galimybių.