WTI ir „Brent“ rūšies naftos barelio kainos vakar smuktelėjo atitinkamai 1,44 proc. ir 0,44 proc. (po to kai buvo nusiritusios atitinkamai 6,8 proc. ir 7,0 procento). Tuo tarpu šįryt WTI rūšies naftos kaina jau perkopė 40,1 JAV dolerio lygmenį (+0,79 procento).

JAV akcijos pakilo į naujas 2016 metų aukštumas. Visiškai pasitvirtino šių metų tendencija, kad akcijų ir naftos kainos juda tandemu. Vakar indekso S&P 500 (+0,60 proc.) reikšmė tapo didžiausia per pastaruosius 4 mėnesius, tuo tarpu DOW JONES (+0,65 proc.) pasiekė 2015 metų liepos mėnesį buvusį lygmenį ir yra tik 1,7 proc. žemiau visų laikų rekordo, kuris buvo fiksuotas tų pačių 2015 metų gegužės mėnesį.

Žinoma, prie kilimo didžiąja dalimi prisidėjo staigiai atsigavusi naftos kaina. Kita vertus, teigiamą investicinį foną vis dar palaiko gana nuosaikus JAV Centrinio banko tonas, taip pat įsibėgėjantis ketvirtinių rezultatų skelbimo laikotarpis. Šiandien ketvirčio ataskaitas skelbs JAV gigantai „Goldman Sachs Group“, „Johnson & Johnson“ bei „Yahoo!”.

Europos akcijos, nepaisant neigiamos vakarykštės prekybos sesijos pradžios, iki uždarymo net tik kad atgavo prarastą vertę, bet ir pakilo (STOXX EUROPE 600 +0,41 procento).

Azijos lokomotyvas – Japonija. Šiandien NIKKEI 225 pašoko net 3,68 proc., o indekso „MSCI Asia Pacific“ reikšmė 9 val. Lietuvos laiku buvo pakilusi 1,7 procento. Analitikai pažymi, kad vakarykščiai ankstyvieji investuotojų nuogąstavimai neišsiplėtė į JAV ir Europos rinkas, todėl šiandien matome tokį audringą atsigavimą.

Europos biržų indeksų ateities sandorių kainos rodo nuosaikiai teigiamą Senojo žemyno prekybos sesijos pradžią. Baltijos šalių biržose akcijų kainos pasuko žemyn (OMXV -0,12 proc., OMXR -0,06 proc., OMXT -0,22 procento).

Vis dėlto, suprastėjusi rinkos dalyvių nuotaika nesutrukdė Šiaulių banko (+0,69 proc.) ir „Klaipėdos naftos“ (+1,11 proc.) akcijų brangimui. Nors Šiaulių banko akcijų pirkėjams teisė į dividendus ir nemokamas akcijas nebepriklauso, susidomėjimas jomis niekur nedingo – sudaryti net 79 sandoriai, o apyvarta viršijo 0,16 mln. eurų.

Naujas kainos aukštumas šturmuojančios „Klaipėdos naftos“ akcijos vis dar vilioja siūlomais dividendais (0,046 euro už akciją, kurių pajamingumas 10,2 procento). Šiais metais bendrovės akcijų kaina jau yra pakilusi 23,3 proc., o nuo 2014 metų gegužės mėn. žemumų – 62,5 procento.

Šįryt Estijos finansų sektoriaus bendrovė „AS LHV Group“, paskelbė pirminio viešojo akcijų siūlymo (IPO) prospektą.

Bendrovė bandys išplatinti naują akcijų emisiją ir taip pritraukti 14 mln. eurų. Prospekte teigiama, kad IPO vyks nuo gegužės 2 iki 16 dienos, o tuo pačiu metu bus siekiama akcijas įtraukti į Talino biržą, kurioje prekyba prasidėtų gegužės 23 dieną.

Sėkmingo IPO atveju Šiaulių banko akcijos greičiausiai taptų dar patrauklesnės, nes „AS LHV Group“ santykiniais kainos rodikliais yra gerokai didesni nei lietuviškojo banko.

Pirmadienį vykusiame Vyriausybės vertybinių popierių papildymo aukcione Lietuvos Respublikos
Vyriausybė (LRV) vidaus rinkoje 2,9 metų terminui pasiskolino 20 mln. eurų.

Šį kartą pasiūlymų įsigyti LRV obligacijų gauta 64,3 mln. eurų sumai, taigi, paklausa viršijo pasiūlą 3,2 karto. 2015 metų rugsėjo mėnesį išleista emisija buvo papildyta devintą kartą – šiuo metu jos nominalioji vertė siekia 255 mln. eurų.

Emisijos vidutinės svertinės palūkanos siekė 0,085 proc., t. y. buvo 0,039 procentinio punkto mažesnės už šių metų kovo 29 dieną vykusiame tos pačios emisijos aukcione buvusias vidutines svertines palūkanas.