Spaudos konferencijoje ECB prezidentas M. Draghis išsakė nuomonę, kad keletą artimiausių mėnesių euro zonos infliacija gali būti neigiama, bet turėtų pakilti antroje šių metų pusėje, o 2017-2018 metais augti toliau.

Jis taip pat keletą kartų akcentavo, kad reikia būti kantriems, nes ECB taikomoms priemonėms reikia laiko, kad būtų pasiektas norimas rezultatas.

Euras išliko stabilus. Prasidėjus M. Dragio spaudos konferencijai, euro kursas JAV dolerio atžvilgiu šoktelėjo iki 1,1398, tačiau šiame lygmenyje neišsilaikė ir po valandos grįžo atgal, o šįryt laikosi apie 1,1300. M. Dragis išsisuko nuo klausimų apie tai, kokį EUR-USD kursą norėtų matyti ECB, bet eilinį kartą pakartojo garsiąją frazę, kad dabartinės ar net mažesnės palūkanų normos bus taikomos „pakankamai ilgą laikotarpį“ („extended period of time“).

Akcijų rinkos pasuko priešingomis kryptimis. Europos biržų akcijų indeksai atsitiesė investuotojams įsitikinus, kad ECB taikomos ekonomikos skatinimo priemonės bus tęsiamos (EURO STOXX 50 +0,29 proc., DAX +0,14 procento). Už Atlanto (S&P 500 -0.52 proc.) rinkos dalyvių nuotaiką apkartino lūkesčių nepateisinę bendrovių veiklos rezultatai ir žemyn pasukusi nafta. Vakar WTI rūšies naftos kaina krito iki 43,50 JAV dolerio už barelį, tiesa,
šįryt ji ūgtelėjo iki 43,80 JAV dolerio už barelį.

Japonijos centrinis bankas (JCB) gali svarstyti neigiamą paskolų palūkanų normą. Oficialiai nepatvirtintais duomenimis JCB gali svarstyti neigiamą palūkanų normą už kai kurias finansų institucijoms teikiamas paskolas.

Tokia diskusija galėtų iškilti kartu su sprendimu dar labiau sumažinti jau dabar neigiamas palūkanas už komercinių bankų centriniame banke laikomus rezervus.

Faktiškai tai reikštų, kad bankai uždirbtų imdami paskolas iš centrinio banko. Tokiu būdu būtų daromas teigiamas poveikis jų pelningumui, kurį šiuo metu mažina neigiamos palūkanos už laikomus rezervus. Reaguodamos į šią žinią, akcijų kainos Tokijo biržoje atsigavo – indekso NIKKEI 225 reikšmė pakilo 1,20 proc., nors prieš tai buvo sumažėjusi beveik 1 procentu.

Baltijos šalių biržose dominavo prekyba Lietuvos bendrovių akcijomis (OMXV -0,12 proc., OMXR -0,49 proc., OMXT +0,07 procento). Kaip jau tapo įprasta, daugiausiai investuotojų dėmesio teko Šiaulių banko (0,00 proc.) ir „Klaipėdos naftos“ (+1,28 proc.) akcijoms.

Į lyderius taip pat išsiveržė „Grigeo Grigiškių“ (-0,88 proc.) akcijos, kuriomis buvo sudaryti 2 tiesioginiai sandoriai. Verta atkreipti dėmesį, kad nuo kitų metų bendrovė planuoja padidinti mokamų dividendų dydį (šiais metais siūloma mokėti 0,02 euro) ir suformuoti 1 mln. eurų rezervą, skirtą supirkti iki 1,2 proc. savo akcijų.

Tokie planai jau kitąmet gali virsti panašia į „Klaipėdos naftos“ sėkmės istorija, kada bendrovei pasitvirtinus dividendų politiką ir pasiūlius išmokėti aukšto pajamingumo dividendus (0,046 euro
už akciją, pajamingumas sudaro 9,6 procento) akcijų kaina į viršų šovė virš 20 procentų.

Baltijos biržų investuotojo kalendorius svarbesnių naujienų šiandien nenumato. Atitinkamai prekyba turėtų vykti investuotojams vertinant anksčiau paskelbtas naujienas ir pranešimus bei nuotaikas Europos biržose.

Šiandien yra paskutinė diena, kada „Tallinna Kaubamaja Grupp“ akcijų pirkėjai kartu įgis teisę į išmokamus dividendus – 0,52 euro už akciją. Kitą savaitę bendrovės skelbs daug ketvirčio ataskaitų, o pirmoji iš Oficialiojo prekybos sąrašo, „Olympic Entertainment Group“, tai planuoja padaryti kitą antradienį.