Vis dėlto tai ne pabaiga. Suomijos investicinio banko „Evli“ ir Lietuvos finansų maklerio įmonės „Evernord“ analitikai įsitikinę, kad ir šiemet akcijų kilimas tęsis, todėl akcijų grąža šiais metais gerokai pralenks pajamas iš obligacijų.

Vakarų šalių ekonomikų duomenys atrodo daug geriau nei besivystančių rinkų. Didžiosios besivystančios šalys, tokios kaip Rusija ir Brazilija, patiria nuosmukį, Kinija praranda pagreitį. Jei Vakarų augimas tęsis, tai suteiks stimulą ir besivystančių rinkų augimui.

Europa gali maloniai nustebinti

Centriniai bankai visame pasaulyje švelnina savo pinigų politiką, mažina palūkanų normas ir stengiasi susilpninti valiutą kaip priemonę, kuri stimuliuotų eksportą. Mažesnės palūkanų normos, žemos naftos kainos ir valiutų kursų svyravimas sėkmingai didina pasaulio bendrąjį vidaus produktą (BVP) ir PMI indekso vertę, kuri reiškia didėjantį pramonės gamybos mastą.

Realaus ekonomikos augimo tikimasi šių metų antrame ir trečiame ketvirtyje. Bendras pasaulinis vartojimas ir vartotojų pasitikėjimas auga, gamyba didėja. Lyginant istorinius JAV ir Europos akcijų duomenis, Senojo žemyno akcijų rinkos yra 50 metų žemumose. Kadangi makroekonominės perspektyvos gana geros ir Europa įgauna pagreitį, tikėtina, kad Europos akcijų augimas šiemet gali maloniai nustebinti. JAV centrinis bankas šių metų pabaigoje, tikėtina, kilstels palūkanas.

Augančios rinkos išnyra iš tamsos

Gerų rezultatų šiemet tikimasi iš augančių rinkų (angl. Frontier Markets). Šiose šalyse gyvena apie 30 proc. pasaulio gyventojų, sukuriama 10 proc. pasaulio BVP, tačiau jų akcijų rinkos sudaro tik 1 proc. pasaulio akcijų kapitalizacijos. Greitai auganti vidurinė klasė ir vidaus vartojimas, mažėjantis pagyvenusių žmonių ir vaikų priklausomybės santykis bei besiplečianti urbanizacija sukuria palankią aplinką investuoti šiose šalyse.

Besivystančių šalių akcijų indeksą valdantis MSCI priėmė sprendimą padidinti Kataro ir Jungtinių Arabų Emyratų statusą nuo augančių iki besivystančių rinkų (angl. Emerging Markets). Tai toliau naikina skirtumą tarp augančių ir besivystančių rinkų ir stiprina idėją, kad būtent augančių šalių akcijos pradės dominuoti. Pagal demografinius duomenis pirmenybė teikiama šioms augančioms rinkoms: Saudo Arabijai, Nigerijai, Kenijai ir Pakistanui.

Amerikietiškieji kalneliai visu pajėgumu

Kintamumas (angl. volatility) šiais metais bus dominuojantis rodiklis. Svyravimo neišvengsime, jei pasaulinis ekonomikos augimas atsigaus, JAV pakels palūkanų normas ir obligacijų pajamingumas taps tiesiog per mažas. Jei pasaulio ekonomika neatsigaus, didės valiutų kursų svyravimas ir išaugs skolinių įsipareigojimų nevykdymo rizika. Bet kuriuo atveju rinkos važinės aukštyn ir žemyn, lyg amerikietiškaisiais kalneliais, jie kaskart vis aukštės.

JAV doleris šiais metais ir toliau dominuos. Teigiamas pasaulinis ekonomikos augimas leistų JAV centriniam bankui didinti palūkanų normas, taip doleris dar labiau sustiprėtų. Kitu atveju, jeigu pasaulio ekonomika stagnuos, kapitalas pirmiausia nutekės iš Azijos, Europos ir Artimųjų Rytų ekonomikų, o ne iš JAV biržų, taip ir toliau bus stiprinamas JAV doleris.

Pasirinkimo žemėlapis

Jeigu šiais metais sulauksime meškų ralio, arba kainų kritimo, aukso rinkoje galima tikėtis kilimo, nes investuotojai taip tikėsis apsidrausti nuo skolos įsipareigojimų nevykdymo, taip pat nuo defliacijos rizikos. Vis dėlto grėsmingiausias būtų atsinaujinęs aukso kainos kilimas, tai reikštų prarastą tikėjimą centriniais bankais.

Kaip ir krizės metais, „Evernord“ analitikai šiemet ir toliau rekomenduoja investuoti į bendroves, generuojančias stabilius pinigų srautus. Pirmenybė teikiama tų įmonių akcijoms, kurios turi stiprius balansus. Renkantis įmones reikėtų atsižvelgti į tai, su kokiais kreditoriais įmonė dirba, tačiau nesureikšminti šalies, kurioje ji veikia, įtakos.

Siekiantiesiems mažiausios rizikos reikėtų rinktis trumpalaikes įmonių obligacijas. Jos užtikrins stabilią grąžą trumpuoju laikotarpiu. Šiek tiek didesnės grąžos galima tikėtis iš aukšto pajamingumo obligacijų. O norintiesiems prisiimti didžiausią riziką būtų galima investicijas nukreipti į perspektyviausias augančių ir besivystančių šalių akcijas.