Neliko nepastebėta ir tai, kad beveik 4 proc. augo ir kapitalo įrangos užsakymai – svarbiausioji verslo investicijų (pavyzdžiui, į įrengimus, kompiuterius ir pan.) dalis. Nors ekonominių sąlygų pokyčius atidžiai stebi ir tolesniam palūkanų normalizavimui besiruošiantis JAV centrinis bankas, geros makroekonominės naujienos JAV akcijų rinkos dalyvius akivaizdžiai pradžiugino.

Ketvirtadienį pagrindiniai JAV akcijų indeksai augo daugiau negu 1 proc. (S&P 500 +1,13 proc., DOW JONES +1,29 proc., tik NASDAQ +0,87 proc.). Pabrango visuose dešimtyje indekso S&P 500 vertinamuose ūkio sektoriuose veikiančių bendrovių akcijos, labiausiai – finansų sektoriaus įmonių (sektoriaus pokytis +1,38 proc.).

Šįryt kylančios ateities sandorių vertės žada, kad savaitei baigiantis optimizmas išsilaikys ir Senojo žemyno akcijų rinkose. Vakar pagrindiniai Europos akcijų indeksai šoktelėjo 2 proc. (EURO STOXX 50 +2,03 proc., Vokietijos DAX +1,79 proc., Prancūzijos CAC 40 +2,24 proc.). Tiek pat išaugo ir energetikos sektoriuje veikiančių bendrovių akcijos (indekse EURO STOXX 50 +2,06 proc.).

Brent“ rūšies naftos kaina ketvirtadienį ūgtelėjo 2,6 proc. – iki 35,29 JAV dolerio už barelį. Rusijos energetikos ministro teigimu, su Saudo Arabija sutarto gavybos masto apribojimo turėtų būti laikomasi bent 12 mėnesių.

Be to, kovą bus tęsiamos derybos su Iranu – šio naftos ministras pakomentavo, kad siūlant apriboti naftos gavybos mastą šių metų sausio mėnesio lygyje šaliai yra keliami nepamatuoti reikalavimai.

Vos prasidėjusiame Didžiojo dvidešimtuko (angl. G20) susitikime Šanchajuje jau aiškėja nuomonių išsiskyrimas. Kinijos (09:30 Lietuvos laiku SHANGHAI COMPOSITE +0,95 proc.) centrinio banko vadovas patikino, kad galimybės pritaikyti naujas ekonomiką skatinančias pinigų politikos priemones dar neišnaudotos. Kita vertus, Vokietijos finansų ministras išreiškė nuomonę,
kad pasaulio ekonomikai būtinos ne papildomos fiskalinės ar monetarinės išlaidos, o struktūrinės reformos.

Anglijos centrinio banko vadovas pridūrė, kad pasaulyje plintantis neigiamų palūkanų taikymas yra nulinės sumos žaidimas.

Šiandien ekonominių rodiklių kalendoriuje – JAV informacija. Prognozuojama, kad antrasis įvertis parodys JAV ekonomiką praėjusių metų ketvirtąjį ketvirtį (perskaičiavus į metų tempą) augs ne 0,7 proc., kaip skelbta anksčiau, o 0,4 procento. Kitavertus, tikimasi, kad sausį smarkiau ūgtelėjo ir namų ūkių pajamos (+0,4 proc.), ir išlaidos (+0,3 proc.), o amerikiečių pasitikėjimas
ekonomika ir savo finansais pagerėjo (laukiama, kad Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo rodiklis vasarį sieks 91 punktą).

Baltijos šalių biržose investuotojų dėmesys krypo į Estijos bendrovių akcijas (OMXT +0,22 proc.), o Vilniaus ir Rygos biržose dėmesio sulaukė tik pavienės bendrovės (OMXV +0,01 proc., OMXR -0,41 procento). Didžiausia buvo veiklos rezultatus paskelbusios „Olympic Entertainment Group“ (0,00 proc.) akcijų apyvarta. Nors bendrovės rezultatai buvo iš ties geri, (2015 m. grynasis pelnas išaugo 21,5 proc.), tačiau to neužteko sukelti pirkimo bangą, atitinkamai prekyba baigėsi kainai nepakitus.

Investuotojams pro akis prasprūdo „Aprangos“ (0,00 proc.) pranešimas apie naujai įsteigtą dukterinę bendrovę, kuri užsiims elektroninės prekybos veikla. Bendrovės vadovas R. Perveneckas teigia, kad startuoti planuojama visose trijose Baltijos šalyse balandžio mėnesį. Konkurentas iš Švedijos H&M taip pat yra užsibrėžęs tikslą regione vykdyti elektroninės prekybos veiklą.

„Tallink Grupp“ (+0,45 proc.) akcijos lėtai bet užtikrintai brangsta. Verta atkreipti dėmesį, kad jų kaina nuo šių metų pradžios jau spėjo pakilti 4 proc., tuo tarpu pagrindinių Europos biržų reikšmės sumažėjo 8-13 procentų. Visgi nereikia pamiršti, kad paskutinį praėjusių metų ketvirtį bendrovė pardavė vieną iš savo turėtų laivų, o tai pirmadienį skelbiamą 2015 metų veiklos pelną
turėtų sumažinti apie 7,6 mln. eurų ir galimai apkartinti pirkėjų apetitą.

Klaipėdos nafta“ praėjusiais metais gavo 109,7 mln. eurų pajamų arba 2,8 karto daugiau nei užpernai, o grynasis pelnas pašoko 1,4 karto iki 22 mln. eurų. Bendrovės rezultatui reikšmingą įtaką turėjo suskystintųjų gamtinių dujų terminalo veikla, taip pat išaugusios naftos terminalo krovos apimtys ir veiklos pelningumas.

Pelnas tenkantis vienai akcijai sudarė 0,0578 euro, o prisimenant, kad bendrovė planuoja dividendams skirti nemažiau nei 50 proc. grynojo pelno, galima tikėtis apie 7,6 proc. ar net didesnio dividendų pajamingumo.