Praėjusią savaitę šoktelėjęs net 3,3 proc. – labiausiai nuo 2014 m. gruodžio – S&P 500 indeksas pirmadienį pasuko žemyn (-0,12 proc.).

Kasdienio vartojimo prekių ir paslaugų sektoriuje veikiančių bendrovių akcijų brangimą (+0,27 proc.) nustelbė atpigusios gamybininkų akcijos (-0,33 proc.). Į pabaigą eina ketvirčio rezultatų skelbimo laikotarpis – 75 proc. tą jau padariusių į S&P 500 įtrauktų bendrovių viršijo pelno ir 44 proc. – pajamų prognozes.

Pirmadienį investuotojus stabtelėti paskatino lūkesčius nuvylusi JAV makroekonominė informacija ir atsargesni Federalinės rezervų sistemos (FED) pareigūnų komentarai. „Markit Economics“ tyrimų instituto vertinimu, aktyvumas šalies gamybos sektoriuje lapkritį sumenko (52,6 punkto, tikėtasi 54 punktų).

Su prognozėmis prasilenkė ir duomenys apie nenaujų būstų pardavimą (spalį -3,4 proc., nors laukta -2,7 proc.). FED valdybos nario Danielio Tarullo nuomone, nuo rugsėjo paskelbta JAV ekonominė informacija, pirmiausia apie nepalankią kainų dinamiką, siūlo nevienareikšmių išvadų.

FED padalinio Sent Liuise vadovas Džeimsas Bulardas priminė, kad užuominomis pagrįsta pinigų politika skaičiuoja paskutines dienas, ir šios normalizavimo tempas ateityje bus paremtas ne aiškiai nuspėjamu grafiku, o išskirtinai ekonominiais duomenimis.

Vis dėlto rinkos dalyvių nusiteikimas dėl sprendimo kelti palūkanų normą jau gruodį nesikeičia – tikimybė siekia 74 procentus.

Investuotojų Senajame žemyne nuotaikos – dar prastesnės (EURO STOXX -0,21 proc., Vokietijos DAX -0,25 proc., Prancūzijos CAC 40 -0,44 proc.). Bendrasis euro zonos verslo pasitikėjimo įvertis, rodantis situaciją ir gamybos, ir paslaugų sektoriuose, lapkritį kilstelėjo iki 54,4 punkto (spalį 53,9 punkto) – lygio, paskutinį kartą užfiksuoto prieš 4,5 metų.

Vis dėlto savo ataskaitoje „Markit Economics“ nepamiršo akcentuoti, kad defliacinis spaudimas regione išlieka ryškus. EUR/USD kursas pirmadienį buvo kritęs žemiau 1,06 JAV dolerio už eurą ribos, tačiau dienai baigiantis kiek atsitiesė (1 EUR: 1,0636 USD).

Saudo Arabijai paskelbus apie ketinimus susitarti su kitomis naftą tiekiančiomis šalimis siekiant stabilizuoti naftos kainą, „Brent“ rūšies barelis vakar perkopė 45 JAV dolerius. Iki ketvirtadienio, kai bus minima Padėkos diena, JAV ekonominių rodiklių kalendorius išliks gausiai užpildytas. Šiandien bus skelbiamas trečiojo ketvirčio BVP antrasis įvertis ir Konferencijų tarybos apskaičiuojamas vartotojų pasitikėjimo rodiklis. Prognozuojama, kad JAV ekonomikos liepos-rugsėjo mėnesiais (perskaičiavus į metų tempą) augo ne 1,5 proc., kaip skelbta anksčiau, o 2,1 procento. Manoma, kad lapkritį amerikiečių ūpas pastebimai pagerėjo (99,5 punkto, spalį 97,6 punkto).

Baltijos šalių biržose akcijų kainos pasuko žemyn (OMXV -0,19 proc., OMXR -0,83 proc., OMXT -0,23 procento). Taline neslūgsta susidomėjimas gerus trečiojo ketvirčio veiklos rezultatus paskelbusios keltų bendrovės „Tallink Group“ (- 0,24 proc.) akcijomis, o Vilniuje antrą dieną iš eilės aktyviausiai prekiauta LESTO (-0,33 proc.) akcijomis. Nors stambūs pardavėjai nesitraukia, bet dabartiniame kainos lygmenyje susiformavusi stipri paklausa kol kas neleidžia kainai kristi dar daugiau.

Analitikai tikisi, kad nuo kitų metų sausio 1 dienos LESTO ir „Lietuvos dujų“ jungtinė bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) dėl sinergijos galėtų dar labiau padidinti veiklos efektyvumą ir pelningumą. Atitinkamai ateityje iš ESO būtų galima tikėtis stabilios dividendų politikos, nes pagrindinis bendrovės akcininkas „Lietuvos energija“, pagal įstatymus tam tikrą pelno dalį turi sumokėti į Lietuvos biudžetą.

Vyraujant rizikos mažinimo nuotaikoms investuotojai vis aktyviau domisi aukšto dividendų pajamingumo bendrovių akcijomis – Vilniaus biržoje išsiskyrė prekyba TEO LT (0,00 proc.), o Talino biržoje – „Tallinna Vesi“ (-0,74 proc.) vertybiniais popieriais.

Likus 3 dienoms iki „Pieno žvaigždžių“ paskelbto oficialaus siūlymo supirkti savo akcijas termino pabaigos, pardavimui kol kas pasiūlyta 252,7 tūkst. akcijų (5,6 proc. nuo maksimaliai perkamo kiekio – 4,5 mln. akcijų).

Vis dėlto reikia turėti omenyje, kad pagrindiniai pardavimo pavedimai pasirodo tik paskutinėmis analogiškų supirkimų dienomis.