Nemažėjant įtampai Rytų Ukrainoje, Europos Sąjunga išplėtė asmenų, kuriems taikomos turto įšaldymo ir vizų išdavimo sankcijos, sąrašą. Šiuo pavyzdžiu veikiausiai artimiausiu metu paseks ir JAV. Tuo tarpu siekdamas pristabdyti grivinos nuvertėjim! ą Ukrainos centrinis bankas pakėlė palūkanų normas nuo 6,5 proc. iki 9 procentų. Ukrainos grivina yra labiausiai pigusi valiuta nuo metų pradžios - JAV dolerio atžvilgiu nuvertėjo net 35 proc. iki 12,7 grivinos už JAV dolerį.

Pagalbos paketas. ES užsienio reikalų taryba susitarė dėl 1,38 mlrd. USD dydžio paskolos Ukrainai ir 848 mln. USD papildomo finansavimo, JAV pasirašė susitarimą su Ukraina dėl 1 mlrd. USD paskolos. Parama skirta skubiai sutvarkyti šalies mokėjimų balansą. Priminsime, kad dar anksčiau Ukraina pasiekė preliminarų susitarimą su TVF dėl 14-18 mlrd. JAV dolerių pagalbos paketo, kuris, tikimasi, padės šaliai išvengti bankroto. Galutinis susitarimas turėtų būti pasiektas gegužę.

Šiandien investuotojai lūkuriuos Janet Yellen, JAV centrinio banko vadovės, kalbos ir pramonės, infliacijos duomenų. Rytoj Kinija skelbs BVP duomenis.

Vilniaus biržoje vakar dominavo pardavėjai (OMXV -0,96 proc.), o daugiausiai smuko bendrovių, kurių veikla susijusi su Rusijos rinkomis, akcijos. Taline pardavėjai nebuvo tokie aktyvūs (OMXT -0,06 proc.), o labiausiai nukentėjo „Silvano Fashion Group“ (-2,48 proc.) akcijų kaina.

Olympic Entertainment Group“ šįryt paskelbė, kad pirmojo ketvirčio pajamos iš lošimų verslo padidėjo 5,9 proc., labiausiai išaugo Latvijoje (+30,6 proc.) ir Lietuvoje (+7,0 proc.), o sumažėjo Baltarusijoje (-31,3 proc.) ir Italijoje (-12,6 proc.). Vilniaus biržoje padidinto investuotojų dėmesio turėtų sulaukti LESTO ir „Lietuvos Energijos gamyba“, nes šiandien yra paskutinė diena, kada perkantieji akcijas kartu įgis teisę į šiemet išmokamus dividendus. Primename, kad LESTO akcininkai patvirtino 0,19 lito už akciją (pajamingumas 6,1 proc.), o „Lietuvos energijos gamybos“ – 0,24 lito už akciją (pajamingumas 9,7 proc.) dividendus.