Liepos mėnesio preliminariais duomenimis, Kinijoje netikėtai išaugo gamybos užsakymų rodiklis, padidėdamas nuo 50,7 iki 52,0, tuo tarpu buvo prognozuotas šio rodiklio pokytis iki 51,0. 

Šie duomenys rodo, kad liepos mėnesį gamybos pajėgumai šalyje didėjo, o tai reiškia, kad antrai pagal dydį pasaulyje ekonomikai augant yra sąlygojamas ir kitų regionų augimas.

 Europoje pastarosios naujienos buvo įvertintos teigiamai prisidedant prie Euro Stoxx 50 ir Stoxx Europe 600 indeksų kilimo, jų vertėms šoktelint po 0,84 proc. ir 0,43 proc. 

Taip pat prie šių indeksų augimo prisidėjo Vokietijos ir euro zonos preliminarių liepos mėn. gamybos užsakymų indeksų kilimai, abiejų indeksų vertėms viršijant prognozes. JAV akcijų rinkose jautėsi dviprasmiškos investuotojų nuotaikos indeksui S&P 500 dienos pabaigoje kilstelint savo vertę 0,05 proc., o Dow Jones Indus. Avg. indeksui nežymiai sumažėjant 0,02 proc. 

Tokios investuotojų nuotaikos buvo sąlygotos paskelbus, kad savaitinis bedarbių paraiškų skaičius nepasiekė prognozuoto kilimo ir net buvo mažesnis nei praeitą savaitę. 

Tuo tarpu iš neigiamos pusės investuotojų nuotaikas paveikę rodikliai buvo: sumažėjusios naujų namų pardavimų apimtys bei preliminarus šalies gamybų užsakymų rodiklis, kuris nukrito nuo 57,3 iki 56,3, tuo tarpu apžvalgininkai tikėjosi šio rodiklio kilimo iki 57,5. 

Penktadienį svarbių makroekonominių rodiklių sulauksime iš Vokietijos, kur paaiškės rugpjūčio mėnesio vartotojų pasitikėjimo indeksas. Planuojama, kad pastarasis rodiklis turėtų išsilaikyti stabiliame lygyje ties 8,9 punktų riba. Taip pat šiandien bus paskelbti IFO instituto esamos ir ateities perspektyvos verslo aplinkos indeksai.

Apžvalgininkai prognozuoja, kad šie rodikliai turėtų susitraukti, siunčiant signalus, kad didžiausios euro zonos ekonomika susiduria su tam tikromis neigiamomis aplinkybėmis. O JAV akcijų rinkose investuotojai vertins ilgalaikio vartojimo prekių pasikeitimą, kuris prognozuojama turėtų birželį padidėti 0,5 proc., nuo prieš tai buvusio -1,0 proc. susitraukimo.

Žvelgiant skelbiamus rodiklius, optimistiškesnės nuotaikos bus JAV rinkose. Taip pat reiktų pažymėti, kad investuotojai šiuo metu taip pat atidžiai stebi bendrovių skelbiamus finansinius veiklos rezultatus, kurie nemaža dalimi prisideda prie akcijų rinkų tendencijų formavimo.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų kurso svyravimo amplitudė siekė nuo 1,3438 iki 1,3485, dienos pabaigoje kursui nežymiai pakylant 0,1 proc. iki 1,3470 lygio. Europoje paskelbti makroekonominiai rodikliai sustiprino euro vertė prieš JAV dolerį, tačiau tai gana trapus sustiprėjimas žinant, kaip gali situacija greitai pasikeisti suaktyvėjus kariniams veiksmams rytų Europoje. 

Penktadienį ryte EUR/USD valiutų santykis laikosi tame pačiame lygyje kaip ir vakar dienos pabaigoje. Pagrindinis užsienio valiutų investuotojų dėmesys šiandien bus nukreiptas į skelbiamus Vokietijos verslo aplinkos rodiklius. Remiantis analitikų prognozėmis, jei šie rodikliai sumažės daugiau nei prognozuojama, tai pagrindinių valiutų kursas gali prarasti palaikymą ties 1,3400 riba ir nukristi žemiau šio lygio, priešingu atveju – EUR/USD kursas turėtų sustiprėti.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Ketvirtadienį dieną Vilniaus ir Talino biržose buvo jaučiamos neigiamos investuotojų nuotaikos, biržų indeksams koreguojantis po -0,3 proc. ir -0,13 proc. Lietuvos vertybinių popierių biržoje aktyvumu pasižymėjo smulkūs investuotojai „Linas Agro Group“ pozicijoje apsikeičiant akcijomis už beveik 30 tūkst. eurų. 

Pirmoje dienos pusėje bendrovės akcijos kaina stabiliai laikėsi ties 0,72 euro, o dienai perėjus į antrą pusę, akcijos kaina greitai pradėjo mažėti ir pasiekė žemiausią dienos tašką, mokant už akciją 0,691 euro. Tačiau dienai einant į pabaiga kaina kiek atsistatė ir prekyba baigėsi su -1,39 proc. pokyčiu ties 0,71 eurų riba.

Tokį smulkių investuotojų aktyvumą paskatino viešoje spaudoje pasirodžiusi informacija apie Lietuvoje pastebėtą kiaulių maro židinį. Tokios naujienos paskatino smulkius investuotojus sunerimti, kad bendrovę gali paliesti šis protrūkis, nes iš ūkių subjektų yra gaunama ne daugiau nei 1 proc. grūdų ir žaliavų, kurie vėliau apdirbami ir eksportuojami į vakarų Europą ir Skandinavijos šalis. Estijoje investuotojų aktyvumu pasižymėjo „Tallinna Vesi“ pozicija, kurioje investuotojai apsikeitė vertybiniais popieriais už daugiau nei 52 tūkst. eurų, pakeliant akcijos vertę 0,76 proc. iki 13,3 euro. Toks investuotojų aktyvumas sietinas su bendrovės paskelbtais statistiniais duomenimis apie teikiamas paslaugas.

Remiantis informacija, bendrovės teikiamų paslaugų kokybė nežymiai išaugo, taipogi sulaukta mažiau nusiskundimų iš klientų apie teikiamas paslaugas.

Taip pat, pastaroji bendrovė šiandien planuoja paskelbti šešių mėnesių veiklos rezultatus, kurie, tikėtina, dar sustiprins aktyvumą bendrovės vertybiniais popieriais. Latvijos (+0.28 proc.) vertybinių popierių biržoje buvo fiksuota neįprasta apyvarta „Olainfarm“ pozicijoje dviem tiesioginiais sandoriais perleidžiant 127 895 vienai akcijų, už vieną jų mokant 7,818 eurą, kiek neįprasta buvo tai, kad ši kaina buvo 3 proc. aukštesnė nei tuo metu buvusi rinkoje (7,590 eur.), o tai šiandien smulkius investuotojus gali paskatinti teigiamai kilstelti akcijos vertę iki šio lygio.