Savaitei baigiantis investuotojai kitapus Atlanto dėmesį norėtų sutelkti į vietos naujienas (S&P 500 +0,69 proc., DOW JONES +0,79 proc.), o jų šiandien tikrai pakaks. Nors oficialioji darbo rinkos statistika paprastai pasirodo pirmąjį mėnesio penktadienį, šįkart informacija bus skelbiama diena anksčiau, mat rytoj JAV bus minima Nepriklausomybės diena. Prognozuojama, kad birželį JAV sukurta 233 tūkst. naujų darbo vietų (gegužę 280 tūkst.), nedarbo lygis smuktelėjo iki 5,4 proc. (gegužę 5,5 proc.), o vidutinis valandos darbo užmokestis ūgtelėjo 0,2 proc. (gegužę 0,3 proc.). Dar viena gerų makroekonominių duomenų „porcija“, neabejojama, sustiprintų rinkos dalyvių tikėjimą, kad Federalinė rezervų sistema (FED) ryšis palūkanų normos didinimui jau rugsėjo mėnesio posėdyje.

Lūkesčiai dėl artėjančių pokyčių FED politikoje stiprina JAV dolerį, o EUR/USD kursą, ir taip blaškomą naujienų iš Graikijos, dar stipriau traukia žemyn (vakar -0,84 proc. iki 1 EUR: 1,1053). Sumažėjus paklausai, atpigo ir JAV iždo obligacijos – šįryt 10 metų trukmės obligacijų pajamingumas kilstelėjęs iki 2,428 proc., ir to paties termino Vokietijos vyriausybės obligacijų pajamingumą viršija net 1,6 procento.

Iš Baltijos šalių biržų optimistinėmis nuotaikomis išsiskyrė tik Talino birža (OMXT +1,53 proc.), o Vilniuje ir Rygoje investuotojai išliko vasariškai pasyvūs (OMXV -0,27 proc., OMXR +0,11 procento). Daugiausiai pabrango „Silvano Fashion Group“ (+3,03 proc.) akcijos, kurios dėl didelių kainos svyravimų yra ypač patrauklios trumpalaikiams investuotojams. „Tallink Grupp“ kaina kilo 2,48 proc., rinkos dalyviams laukiant informacijos apie birželio mėnesio pervežimų apimtis, kuri bus paskelbta iki šios savaitės pabaigos. Investuotojai taip pat turėjo progą sureaguoti į „Aprangos“ (+0,74 proc.) ir „Baltikos“ (+1,62 proc.) birželio mėnesio pardavimo duomenis, kurie, palyginti su tuo pačiu mėnesiu pernai, padidėjo atitinkamai 8 ir 5 procentais. „Aprangos“ birželio mėnesio pardavimo augimo tempą reikia vertinti ypač pozityviai, nes pernai tuo pat metu jis augo net 18 procentų.

Klaipėdos naftos“ (-0,51 proc.) birželio mėnesio pajamos iš naftos terminalo ir Subačiaus kuro bazės veiklos išaugo 34,8 proc., o naftos produktų krova, palyginti su 2014 m. birželio mėnesiu, padidėjo net 56,9 procento. Iš viso per šių metų pirmąjį pusmetį bendrovės pajamos iš naftos terminalo ir Subačiaus kuro bazės padidėjo 27,5 procento ir buvo 21,3 mln. eurų, o visos bendrovės pajamos sudarė 53,7 mln. eurų, kurių didelė dalis buvo gauta už suskystintųjų dujų pardavimą. Šiaulių bankas pranešė gavęs konkurencijos tarybos leidimą vykdyti koncentraciją įsigyjant 100 proc. banko „Finasta“ ir finansų maklerio įmonės „Finasta“ akcijų.