Nuo metų pradžios daugumos Europos indeksų vertės yra pakilusios daugiau nei 20 proc., o tai yra tarsi vienas iš indikatorių, kuris gali signalizuoti apie tam tikrą korekciją. Ketvirtadienį JAV buvo paskelbta, kad naujai pradėtų statyti būstų apimtys nepasiekė prognozės (+14,5 proc.) ir kilo tik 1,9 proc. Taip pat savaitinis bedarbių paraiškų skaičius šalyje netikėtai išaugo iki 294 tūkst. paraiškų, tuo tarpu buvo tikėtasi, kad pastarasis rodiklis trauksis nuo 281 tūkst. iki 280 tūkst. Blogesni nei prognozuota šalies ekonominiai rodikliai bei tvyrantis pesimizmas Europoje stumtelėjo didžiuosius JAV indeksus į neigiamą pusę: S&P 500 -0,08 proc.; Dow Jones – 0,04 proc. Šiandien JAV bus paskelbtas Mičigano universiteto preliminarus balandžio mėnesio vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas. Remiantis prognozėmis jo reikšmė turėtų išaugti nuo 93,0 iki 94,0. Jeigu šis rodiklis pasiektų prognozes ar būtų aukštesnis, tai tam tikra dalimi įpūstų optimizmo į šiandienos prekybą.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų kursas pakilo 1,05 proc. iki 1,0730 ribos. Šiam pokyčiui didesnės įtakos turėjo blogesni JAV makroekonomikos rodikliai, matant, kad šalies bedarbių paraiškų skaičius auga, o tai mažina investuotojų tikėjimą, kad FED‘as greičiau padidins bazinę palūkanų normą. Šiandien bus paskelbti euro zonos infliacijos rodikliai. Tikėtina, mėnesinis infliacijos lygis regione pakils nuo 0,6 proc. iki 1,1 proc., tuo tarpu metinė norma pokyčio rodyti neturėtų, laikantis ties -0,1 proc. Jeigu paskelbta statistika parodytų aukštesnius infliacijos rodiklius, tai tikėtina suteiktų eurui pranašumo prieš JAV dolerį. Taip pat penktadienį bus paskelbta kaip pasikeitė JAV mėnesinis infliacijos lygis, kuris, remiantis prognozėmis, šoktels nuo 0,2 proc. iki 0,3 proc. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas laikosi ties 1,0765 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Trečiadienį bendras Baltic Benchmark indeksas stiebėsi 0,91 proc., o likvidumas išliko vidutinis, bendrai apyvartai viršijant 745 tūkst. eurų. Paskelbti Latvijos farmacijos bendrovės „Olainfarm“ kovo mėnesio pardavimų rezultatai išjudino investuotojus, nuo pat pirmųjų prekybos minučių ketvirtadienį akcijos vertei aktyviai kylant. Dienos metu pastarosios bendrovės akcijos vertė buvo pasiekus aukščiausią lygį ties 7,3 euro už akciją, o paskutinio sandorio kaina apsistojo ties 7,3 euro už akciją, sudarant net 6,67 proc. šuolį. Tiesioginių sandorių fiksuota nebuvo, o 58 automatinio įvykdymo sandoriais buvo perleista akcijų už daugiau nei 73,5 tūkst. eurų. Didžiausias investuotojų dėmesys tarp trijų biržų buvo skiriamas lošimų kompanijos „Olympic Entertainment Group“ akcijoms, kurių vertė traukėsi -0,5 proc. iki 2,0 euro už akciją, o bendras aktyvumas sudarė 120 tūkst. eurų.

Bendrovė vakar pasibaigus prekybai išplatino pranešimą, kad visuotinis akcininkų susirinkimas patvirtino anksčiau siūlytus dividendus, taigi akcininkams bus paskirstytas 2014 metų pelnas, išmokant po 0,1 euro už vieną turimą akciją, o apskaitos diena yra 2015 metų gegužės 1 diena. Vilniuje didesnis aktyvumas buvo jaučiamas komercinio banko „Šiaulių bankas“ akcijomis, kurių vertė išliko nepakitusi ties 0,283 euro, dienos apyvartai pasiekiant 29 tūkst. eurų. Šiandien nekilnojamojo turto bendrovė „Pro Kapital Grupp“ (+1,67 proc.) turėtų paskelbti audituotą metinę informaciją, o papildomos planuotos skelbti informacijos iš kitų bendrovių sulaukti neturėtume.