Atėnų akcijų birža (ASE) buvo uždaryta nuo birželio 29 d., po to, kai šalies vyriausybė uždarė bankus ir pradėjo taikyti kapitalo kontrolės priemones, kurios turėjo sulaikyti bankų krachą indėlininkams masiškai atsiimant savo lėšas.

Pirmąjį prašymą atidaryti akcijų rinką Graikija ECB pateikė dar praėjusią savaitę. Prašoma darbą atnaujinti kaip galima greičiau, nes prekybą sustabdžiusi birža rizikavo prarasti savo pozicijas pasauliniuose vertybinių popierių indeksuose, jeigu jos darbas būtų pristabdytas ilgesnį laikotarpį.

Procesus atnaujinti ECB delsė siekdamas įsitikinti, kad Graikijos investuotojai masiškai neatsiims savo lėšų iš bankų ir nepuls jų mainyti į akcijas ar obligacijas – tokie veiksmai šalies bankams sukeltų papildomų rūpesčių, nes šiuo metu finansų institucijos ir taip yra itin priklausomos nuo ECB vykdomos Nepaprastosios likvidumo pagalbos programos (ELA).

Antradienį Graikija pagaliau gavo ECB pareigūnų leidimą vėl atverti akcijų biržą – apribojimai bus taikomi tik vietos investuotojams, užsienio verslininkai galės prekybą vykdyti kaip anksčiau.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją