Įdomi situacija yra ta, kad dėl Graikijos kylanti rizika bei šiuo metu vykdomas ECB ekonomikos skatinimo planas spaudžia žemys euro vertę prieš JAV dolerį, tačiau tai yra palanku Vokietijos bendrovėms, nes pastaroji šalis yra didžiausia prekybos partnerė su JAV. Silpnesnis euras padeda išsikovoti didesnę rinkos dalį už Atlanto ir tokiu būdu gauti didesnę pajamų dalį. Vakar JAV akcijų rinkose nebuvo skelbiama svarbesnių naujienų, tačiau iš Europos buvo jaučiamas optimizmas. S&P 500 indeksas vakar pakilo 0,9 proc., o Dow Jones indeksas dienos prekybą užbaigė šokteldamas 0,67 proc. Šiandien prie svarbesnių naujienų galima priskirti skelbiamą euro zonos vartotojų pasitikėjimo indeksą, kuris, kaip prognozuojama, išliks nepakitęs ties -5,5. Tuo tarpu JAV paaiškės savaitinis bedarbių paraiškų skaičius ir tikimasi, kad rodiklis augs lėčiau nei savaitę prieš tai, surenkant 270 tūkst. (-1,4 proc.) naujų bedarbių paraiškų.

Valiutų rinkos

Šios savaitės pradžioje FED‘o užuominos dėl bazinių palūkanų didinimo šiais metais suteikė JAV doleriui augimo inerciją prieš eurą. Tuo tarpu vakar šis stiprėjimas buvo pristabdytas, euro vertei sustiprėjant 0,29 proc. ir EUR/USD pasiekiant 1,0905 ribą. Bendrai nuo praeitos savaitės pradžios iki vakar dienos JAV doleris sustiprėjo prieš eurą daugiau nei 5,05 proc. Tai puikiai pabrėžia, kad investuotojai susikoncentravę į artėjančius FED‘o monetarinės politikos pokyčius, o jiems įvykus tikėtina rinkos dar labiau reaguos, JAV dolerio vertei stiprėjant prieš kitas pagrindines valiutas. Taigi jeigu šiandien už Atlanto pasitvirtintų palankesni darbo rinkos rodikliai, tai galime sulaukti EUR/USD valiutų kurso mažėjimo, tačiau taip pat galime sulaukti pasipriešinimo, bet kuriuo metu išgirdus apie palankesnę įvykių eigą dėl Graikijos. Šiandien EUR/USD valiutų kursas laikosi ties 1,0920.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos akcijų rinkose svarbesnių naujienų šią savaitę nesulaukiama, tačiau prekyboje jaučiamas investuotojų suintensyvėjimas prieš penktadienį, kurį dauguma bendrovių yra numačiusios paskelbti veiklos rezultatus už praėjusį ketvirtį. Estijos laivybos kompanijos „Tallink Grupp“ pozicijoje jautėsi smulkesnių investuotojų antplūdis, 76 sandorių metu apsikeičiant akcijomis už daugiau nei 133 tūkst. eurų, o akcijos vertei krentant -3,23 proc. iki 0,75 euro. Nemaža sandorių dalis buvo atlikta dalyvaujant vienam tarpininkui (cross trade), o tai suteikia galimybę pastarajam sutartinai susieti perkančiųjų ir parduodančiųjų investuotojų sandorius. Trečią dieną iš eilės lyderio pozicijoje išlaiko azartinių lošimų bendrovė „Olympic Entertainment Group“. Didžioji dalis bendrovės prekybos tenka tiesioginiams sandoriams, kurie kartu su kitais lėmė beveik 460 tūkst. eurų apyvartą, akcijos kainai šoktelint 0,53 proc. Vakar Baltic Benchmark indeksas nespėjo sureaguoti į Europoje pasikeitusias nuotaikas ir prekybą baigė neigiamoje zonoje su -1,0 proc. pokyčiu, bendrai Vilniaus, Rygos ir Talino biržose investuotojams apsikeičiant akcijomis už 907,6 tūkst. eurų.