JAV rinkose jautėsi kiek slogesnės nuotaikos. S&P 500 (-0,15 proc.) ir Dow Jones Indus. Avg. (-0,18 proc.) indeksai krito FED‘ui paskelbus apie kiekybinio ekonomikos skatinimą pabaigą. Šios programos efektyvumas buvo akivaizdus,- nuo 2008 metų lapkričio mėn. (FED‘o kiekybinės programos pradžios) S&P 500 indekso sudėtyje esančios akcijos bendrai pakilo apie 147 proc. Šiuo metu FED‘as įžvelgia, kad šalies ekonomika yra atsistačiusi ir gali vystytis savo jėgomis. Taip pat vakar dieną negatyvą į prekybą įnešė socialinių tinklų milžinė „Facebook Inc.“ kurios akcijos vertė krito net 6,0 proc., paskelbus apie lėtesnį pajamų augimą.

Šiandien investuotojai turės galimybę vertinti Vokietijos nedarbo lygį, kuris prognozuojama spalio mėn. išliks be pokyčio ir sieks 6,7 proc. Tuo tarpu JAV savaitinis bedarbių paraiškų skaičius, prognozuojama, kad išaugs nuo 283 tūkst. iki 285 tūkst. ir didesnės įtakos investuotojų nuotaikoms neturės. Tačiau skelbiamas Valstijų išankstinis trečiojo ketvirčio BVP pritrauks didesnį dėmesį, nes yra laukiama lėtesnio ekonomikos augimo (tikimasi 3,0 proc. augimo).

Valiutų rinkos

Kaip ir tikėtasi, vakar EUR/USD valiutų kursas iki 20:00 val. didesnių svyravimų nerodė laikydamasis ties 1,2740. Tačiau tik paskelbus, kad JAV FED‘o kiekybinė skatinimo programa yra baigta, o bazinė palūkanų norma yra išlaikoma nepakeista (0,25 proc.) – JAV doleris akimirksniu sustiprėjo prieš eurą, pasiekiant 1,2640 lygį. Iš šio pokyčio matyti, kad investuotojai atsargiai vertino FED‘o planus dėl kiekybinės ekonomikos skatinimo programos užbaigimo, laukdami užtikrinto nuosprendžio. Šiandien ryte ir toliau JAV doleris rodo stiprėjimo ženklus prieš eurą, EUR/USD kursui susitraukiant -0,34 proc. iki 1,2595. Šiuo metu pagrindinis investuotojų dėmesys ilgesnėje perspektyvoje bus nukreiptas į JAV bazinę palūkanų normą, kurios dindimas bręsta ir sustiprintų JAV dolerio vertę prieš kitas pagrindines valiutas. Taip pat akcento nepraranda ECB pradėta ekonomikos skatinimo programa, kuri verčia eurą silpnėti prieš JAV dolerį.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Trečiadienį bendras Baltic Benchmark indeksas kilo 0,55 proc. bendrai trijų Pabalčio šalių apyvartai pasiekiant daugiau nei 590 tūkst. eurų. Prekybos aktyvumu išsiskyrė bendrovė „Tallinna Vesi“, kurios vertė išliko nepakitusi, už akciją paskutinio sandorio metu mokant 12,6 euro. Šioje pozicijoje pastebėti sandoriai didesniais kiekiais, kurie buvo atlikti tarp to paties tarpininko klientų. „Vilkyškių pieninės“ paskelbta informacija apie produkcijos įvertinimą Prancūzijoje aktyviai akcijos vertės neišjudino, investuotojams sudarant tik du sandorius (641 eurų apyvarta). Tuo tarpu „Panevėžio statybos trestas“ per pastarąsias savaites vis susilaukia didesnio smulkių investuotojų aktyvumo. Vakar šioje pozicijoje buvo sudaryti 64 sandoriai, kuriais perleista beveik už 54 tūkst. eurų akcijų. Pirmadienį ši akcija kilo 1,64 proc., o antradienį ir vakar dieną akcijos vertė bendrai susitraukė -2,16 proc. Šiandien ryte mažmeninio tinklo drabužių pardavėja „Baltika AS“ paskelbė III ketv. veiklos rezultatus. Remiantis informacija bendrovės pajamos lyginant su praeitais metais augo 16,7 proc., o bendrasis pelnas padidėjo 16,3 proc. Šios naujienos šiandienos prekybos metu turėtų padidinti investuotojų susidomėjimą ir padidinti aktyvumą bendrovės akcijomis.