Tarp didesnę kapitalizaciją turinčių regione bendrovių išsiskyrė Vokietijos chemikalų gamintojas „Bayer AG“, bendrovės akcijos kainai mažėjant net 5,72 proc.

Šią tendenciją nulėmė informacija apie planuojama pirkimą, kurio objektu yra JAV agro verslo bendrovė „Monsanto Co.“ (+4,41 proc.).

Taip pat didesniu vertės smukimu išsiskyrė automobilių gamintoja „Fiat Chrysler Automobiles“ (-4,44 proc.), kuri buvo apkaltinta Vokietijos transporto tarnybų, kad pastaroji sukčiauja dėl išmetamųjų dujų. Už Atlanto investuotojų nuotaikos irgi buvo neigiamos, S&P 500 traukiantis -0,21 proc., o Dow Jones mažėjant -0,05 proc.

JAV vakar buvo paskelbta, kad preliminariais duomenimis gamybos sektoriaus aktyvumas gegužės mėnesį nepasiekė prognozių, bet ir buvo mažesnis nei mėnesį prieš tai.

Antradienio ryte buvo paskelbta, kad Vokietijos pirmojo ketvirčio BVP kaip ir prognozuota išliko nepakitęs teis 0,7 proc.

Taip pat šiandien investuotojai atidžiau stebės JAV naujų gyvenamųjų namų pardavimų apimtis, tikintis, kad šis rodiklis pasieks 523 tūkst., kai prieš tai reikšmė išsilaikė ties 511 tūkst.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų santykis išliko beveik be pokyčio ties 1,1220 riba, o šiandien pastarojo vertė traukiasi, kursui ieškant krypties ties 1,1207 riba (10:13 val.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Paskelbti „Olympic Entertainment Group“ planai išmokėti dividendus, pritraukė investuotojų dėmesį ir augant paklausai akcijos vertė fiksavo net 3,11 proc. šuolį (iki 1,99 eur./vnt.), dienos apyvartai perkopiant 1,45 mln. eurų. Iš 148 sudarytų sandorių išsiskyrė vienas, kuriuo investuotojai apsikeitė 500 tūkst. akcijų, už vieną jų mokant 2,0 eur.

Antroje vietoje išliko prekyboje debiutavęs „LHV Group“.

Pastarosios bendrovės dienos prekyba startavo mokant 7,25 euro už akciją, o po kelių minučių buvo pasiektas aukščiausia dienos vertė ties 7,44 euro.

Paskutinis sandoris buvo sudarytas už akciją mokant 7,02 euro, kai pirminio viešo siūlymo metu už akciją buvo siūloma 6,95 euro. Kaip ir pirminio viešo platinimo metu, taip ir vakar netrūko investuotojų susidomėjimo pastarosios bendrovės akcijomis, pozicijoje apyvartai perkopiant net 902,5 tūkst. eurų.

Žinoma, investuotojai neatitraukė dėmesio nuo Vilniaus biržoje kotiruojamų „Šiaulių bankas“ akcijų, kurios pirmadienį kilo 1,85 proc. iki 0,33 euro/vnt., apyvarai pozicijoje pasiekiant 392,1 tūkst. eurų. Šiandien investuotojai pirkdami bendrovės „Arco Vara“ akcijų nebeįgis teisės į bendrovės išmokamus dividendus, kurie siekia 0,01 euro už akciją.