Pasaulio finansų rinkų tendencijos

Su iškastiniais ištekliai savo veiklą siejančios bendrovės vakar įgavo aktyvų kilimą, prisidedant prie aukščiausio Europos indeksų augimo nuo pat rugpjūčio mėnesio. Stoxx Europe 600 indeksas pirmadienį šoktelėjo 3,01 proc., jo sudėtyje pagrindinių išteklių (Basic Resource) sektoriaus vertei pakylant net 5,87 proc., o penkių iš eilės prekybos sesijų šio sektoriaus augimas jau siekia 13,7 proc.

Stipriu šuoliu išsiskyrė bendrovė „Glencore PLC“, kuri pakilo net 21 proc., tačiau nuo listingavimo pradžios šios bendrovės akcijos vertė yra nukritusi apie 75 proc. Automobilių gamybos milžinė „Volkswagen AG“ vakar pasipriešino kritimui ir dieną užbaigė kildama 1,26 proc. Pirmadienį buvo paskelbta, kad Vokietijos, euro zonos ir JAV užsakymų apimtys nedaug krito, tačiau tai nesutrukdė S&P 500 indeksui pakilti 1,83 proc.

Tokie makroekonominiai rodikliai parodo, kad FED‘o bazinės palūkanų normos, tikėtina, nebus pakeltos dar šiais metais, nukeliant jų dindimą į 2016 metų kovo mėnesį. Šiuo metu investuotojai didesnį dėmesį kreips į JAV bendrovių skelbiamus trečiojo ketvirčio rezultatus. Tradiciškai buvusi pirma rezultatų skelbėja „Alcoa Inc“ rezultatus paskelbs ketvirtadienį, o šiandien sulauksime „PepsiCo Inc.“ ir „Yum! Brands Inc.” trečiojo ketvirčio ataskaitų.

Šiandien ryte netikėtinai krito Vokietijos fabrikų užsakymų apimtys -1,8 proc., kai analitikai tikėjosi 0,5 proc. kilimo. Ši informacija gali sumažinti investuotojų optimizmą, tačiau Azijoje matomas indeksų kilimas, Japonijos indeksui Nikkei 225 stiebiantis 1,0 proc.

Valiutų rinkos

EUR/USD valiutų kursas vakar susitraukė 0,25 proc. (1,1188). Šiandien ryte pozicijos yra atgaunamos, kursui pakylant +0,12 proc. iki 1,1201. Tikėtina investuotojai šiuo metu lauks paskutinio FED‘o protokolo, kuris bus paskelbtas ketvirtadienį (21:00 val.) ir jame investuotojai tikėsis rasti papildomos informacijos, kokios pozicijos laikosi FED‘o nariai, vertinant šalies ekonominę situaciją bei esančią riziką.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar paskelbti bendrovės „Tallink Grupp“ rugsėjo mėnesio veiklos rezultatai paskatino smulkių investuotojų aktyvumą, akcijos kainai šoktelint 1,63 proc., o 44 sandorių metu investuotojai perleido akcijų už 87,0 tūskt. eurų.

Prekybai užsidarius „Klaipėdos nafta“ (+0,27 proc.) išplatino informaciją, kad bendrovė kartu su Subačiaus kuro baze terminaluose per 2015 metų rugsėjo mėnesį į talpyklas perkrovė 6,2 proc. mažiau naftos produktų nei tuo pačiu laikotarpiu praeitais metais. Bendrovės naftos terminalo ir Subačiaus kuro bazės rugsėjo mėnesio preliminarios pardavimo pajamos išaugo 20,8 proc., lyginant su praėjusiais metais.

Šiandien ryte „TEO LT“ (-0,98 proc.) paskelbė, kad vienija savo veiklą su bendrove „Omnitel“, siekiant efektyvinti savo veiklą ir suteikti klientams didesnes galimybes. Šiam įsigijimui „TEO LT“ planuoja pritraukti išorinį finansavimą, bendrai sandorio vertei siekiant 220 mln. eurų, neskaičiuojant „Omnitel“ turimų grynųjų pinigų ir skolų.

Detalesnės informacijos dėl išorinio finansavimo kol kas nėra pateikta, bet darant prielaidą, išaugus įmonės finansiniam svertui kyla spaudimas įmonės stabiliai mokamiems dividendams.