Per vakar dieną Vokietijos DAX indeksas pakilo +2,15 proc., o Stoxx Europe 600 šoktelėjo 1,38 proc. Už Atlanto buvo apskelbta, kad vartotojų pajamos kaip ir tikėtasi kilo +0,4 proc., o išlaidų santykis buvo kiek nuosaikesnis ir sudarė +0,1 proc., kai buvo tikėtasi +0,4 proc. kilimo.

Preliminarios ilgalaikio vartojimo prekių užsakymų apimtys šalyje pralenkė prognozes (+1,7 proc.) ir kilo nuo -1,2 proc. iki 3,0 proc.

Savaitinis bedarbių paraiškų skaičius susitraukė nuo 271 tūkst. iki 260 tūkst., o tai yra dar papildomas indikatorius, kad FED‘as gali padaryti tvirtesnius sprendimus gruodžio mėnesį keičiant bazinę palūkanų normą.

Šiuo metu tikimybė, kad FED‘as keis bazinę palūkanų normą gruodžio mėnesį siekia 72,0 proc., o kitų metų sausio mėnesį tikimybė yra didesnė ir sudaro 75,4 proc. Šiandien JAV akcijų rinkos bus uždarytos.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų santykis išsilaikė ties 1,0625 riba, o šiandien pastarasis valiutų kursas dar šiek tiek susitraukė ir ieško krypties ties 1,0603 lygiu. Šiandien svarbesnių makroekonominių rodiklių skelbiama nebus ir JAV investuotojai turės ne prekybos dieną, todėl galime tikėtis vangesnės prekybos.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltic Benchmark indeksas atspindėjo teigiamas nuotaikas regione ir trečiadienį kilo 0,63 proc. Bendra trijų šalių apyvarta nepasižymėjo didesniu aktyvumu, perkopiant 575,7 tūkst. eurų.

Didesniu akcijos šuoliu išsiskyrė bendrovė „Amber Grid“, kurios vertė pakilo net 6,0 proc. iki 1,06 euro/vnt., tačiau apyvarta pasiekė tik 22,2 tūkst. eurų.

Vakar buvo išplatintas pranešimas, kad yra nustatytos naujos gamtinių dujų perdavimo paslaugų kainos, įsigaliojančios nuo kitų metų.

Remiantis informacija, kainos, susijusios su dujų perdavimu Lietuvos sistemos naudotojais, išreikštos transportuojamo dujų kiekio vienetui, vidutiniškai didės 14,5 proc.

Žinoma, šiam sprendimui dar turi pritarti Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. „Litgrid“ išplatino informaciją, kad per devynis šių metų mėnesius grupės pajamos krito 15,9 proc., tačiau grynąjį -4 117 tūkst. eurų nuostolį keitė net 3 515 tūkst. pelnas, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Pagal didžiausią dienos apyvartą į pirmąsias gretas išsiveržė bendrovė „Tallinna Vesi“, kurios akcijos kaina išliko nepakitusi ties 13,5 euro/vnt., apyvartai viršijant 202 tūkst. eurų.