Svarbesnių naujienų investuotojai sulaukė iš JAV, kur paaiškėjo, kad asmeninio vartojimo išlaidų apimtys kaip ir prognozuota kilo 0,2 proc., o pajamos, pralenkdamos prognozes, stiebėsi 0,4 proc. Į rinkas pesimizmo vakar dieną galėjo įnešti ne tokie teigiami Kinijos makroekonominiai rodikliai. Buvo paskelbta, kad liepos mėnesį šalies gamybos užsakymų rodiklis fiksavo dvejų metų žemumas, jo vertei krentant nuo praeitą mėnesį buvusios 49,4 reikšmės iki 47,8. Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš už Atlanto, kur bus paskelbta informacija apie fabrikų užsakymų apimtis. Tikimasi, kad pasikeitimas bus teigiamas ir kils 1,8 proc., nuo prieš tai mėnesį buvusio -1,0 proc. smukimo. Šiandien Kinijos indeksas CSI 300 auga 1,66 proc., tačiau Japonijos biržoje jaučiamas nežymus pesimizmas, Nikkei 225 vertei mažėjant 0,27 proc.

Valiutų rinkos

Pirmadienį paskelbti JAV vartotojų pajamų ir išlaidų pasikeitimai didelės įtakos JAV dolerio vertei neturėjo, EUR/USD kursui apsistojant ties 1,0950 riba (-0,31 proc.). Nežymiai išaugusios vartotojų pajamos turėtų teigiamai nukreipti rinkos dalyvius, tačiau norėtųsi, kad ir išlaidos augtų didesniais tempais, nes jos yra vienos iš pagrindinių dalių, lemiančių šalies ekonomikos augimą. Šiandien ryte pagrindinių valiutų kursas laikosi be didesnio pokyčio, jo vertei svyruojant ties 1,0957 riba. Žinoma, šiuo metu investuotojai laukia, kad JAV ekonominiai rodikliai būtų paskelbti kuo geresni, todėl 17:00 val., kuomet bus paskelbta informacija apie fabrikų užsakymų apimtis, galime sulaukti aktyvesnio EUR/USD kurso svyravimo. Jeigu prognozės pasitvirtins, tikėtina galime sulaukti JAV doleriui stiprėjimo prieš eurą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmą savaitės dieną paskelbti „Apranga“ veiklos rezultatai teigiamai nuteikė investuotojus, stumtelint akcijos vertę į viršų 1,28 proc. Apyvarta pozicijoje susidarė 58,8 tūkst. eurų ir buvo 4,3 proc. mažesnė nei penktadienį, kuomet investuotojai dar laukė antrojo ketvirčio veiklos rezultatų. Vakar dienos prekybai įsibėgėjus „Baltika“ išplatino informaciją apie liepos mėnesio pardavimų rezultatus. Remiantis statistika, bendri pardavimai šį mėnesį buvo 2 proc. didesni nei praeitais metais tuo pačiu laikotarpiu. Nors šios bendrovės elektroninės prekybos kanalas užima ne tokią didelę dalį tarp visų pardavimų, tačiau jo pokytis yra džiuginantis ir siekė net +273 proc. Taip pat bendrovė užsimina, kad Baltijos šalyse mažmeniniai pardavimai augo 8 proc., o Rusijoje jie krito 39 proc. Prie svarbesnių naujienų galime priskirti „City Service“ pranešimą, kuriuo teigiama, kad bendrovė pardavė savo valdomą veiklos dalį Rusijoje, Stavropolyje. Šio kontrakto vertė sudaro 4 mln. rublių (preliminari vertė 57,6 tūkst. eurų). Kol kas bendrovės prekyba akcijomis yra sustabdyta, laukiant veiklos perkėlimo baigimo Estijoje. Šiandien ryte „Tallink Grupp“ paskelbė, kad liepos mėnesį buvo perplukdyta 3,7 proc. daugiau keleivių bei 0,4 proc. daugiau automobilių, tačiau krovinių srautas mažėjo 4,4 proc. Vakar šios bendrovės akcijos vertė kilo 1,2 proc. iki 0,761 euro už akciją, o investuotojai pozicijoje apsikeitė vertybiniais popieriais už daugiau nei 14 tūkst. eurų. Šiandien prie svarbesnių naujienų galima priskirti „Harju Elekter“ skelbiamą 6 mėnesių tarpinė informaciją.