Taip pat prie neigiamų nuotaikų regione prisidėjo paskelbti blogesni Vokietijos (DAX -1,11 proc.) pramonės produkcijos duomenys, sektoriui gruodžio mėnesį lėtėjant -1,2 proc. JAV didieji šalies indeksai irgi buvo neigiamoje pusėje, tačiau jų kritimas buvo gerokai mažesnis, S&P 500 mažėjant -0,07 proc., o Dow Jones krentant -0,08 proc.

Vakar dieną šalyje buvo paskelbta, kad didmeninės prekybos atsargos mažėjo lėčiau nei tikėtasi, rodikliui krentant -0,1 proc. (prognozė -0,2 proc.).

Krentanti žaliavinės naftos kaina darė spaudimą su iškastiniais energijos šaltiniais siejančioms savo veiklą bendrovėms.

Antradienį WTI Oil kaina nukrito net 5,89 proc. iki 27,94 JAV dolerių už barelį, o Brent Oil fiksavo -7,79 vertės mažėjimą, kainai esant ties 30,32 JAV doleriais už barelį. Šių žaliavų kritimui didelę įtaką daro vis didėjanti pasiūlą ir didesnis paklausos nebuvimas bei statistika apie augančius šios žaliavos rezervus.

Valiutų rinkos

Šiandien ryte EUR/USD valiutų santykis laikosi ties 1,1283 (-0,09 proc.) riba, o vakar šių valiutų kursas dieną užbaigė augdamas 0,89 proc. iki 1,1293 ribos. Šiandien didesnių svyravimų valiutų rinkose galime sulaukti 17:00 val., kuomet JAV FED‘o vadovė stos prie šalies Kongresą.

Investuotojai tikisi, kad šio susitikimo metu bus išblaškytos investuotojų spekuliacijos dėl kalbų, kad šalies bazinės palūkanų normos turėtų būti persvarstytos ir keičiamos į neigiamas.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vilniaus ir Talino biržų indeksai atkartojo Europoje vyraujančias nuotaikas, pastarųjų vertėms susitraukiant atitinkamai po -0,47 proc. ir -0,79 proc. Rygos indeksas signalizavo optimizmą pastarojo vertei stiebiantis 0,1 proc. Šį indeksą į viršų stumtelėjo jo sudėtyje esanti ne ypatingai likvidi „Latvijas kugnieciba“ bendrovė, jos akcijos kainai kylant 3,08 proc., o apyvartai pozicijoje pasiekiant tik 7,0 tūkst. eurų.

Antradienį didžiausia apyvarta buvo pasiekta azartinių lošimų bendrovės „Olympic Entertainment Group“ akcijomis, kurių vertė susitraukė -1,69 proc. iki 1,75 euro už vienetą, dienos apyvartai viršijant 245,2 tūkst. eurų. Lietuvoje didesnį prekybos aktyvumą investuotojai išlaiko „Energijos Skirstymo Operatorius“ (apyvarta 56,0 tūkst.) akcijomis, bendrovės akcijos kainai išliekant stabiliai ties 0,859 euro.

Vakar dieną bendrovės neskelbė svarbesnės su veikla susijusios informacijos, o šiandien turėtų paaiškėti „Tallinna Kaubamaja Grupp“ (-1,03 proc.) dvylikos mėnesių tarpinė veiklos informacija, o „Vilkyškių pieninė“ (-0,59 proc.) išplatins statistiką kaip keitėsi sausio mėnesio pardavimų apimtys.