Lietuva

„Grigiškių“ akcijų vertė šoktelėjo 0,94 proc., „City Service“ – 1,64 proc. Pastaroji bendrovė paskutiniu metu dažnai linksniuojama viešojoje erdvėje dėl Lukiškių kalėjimo iškeldinimo konkurso. Aukštyn kopia ir Šiaulių banko vertybinių popierių kaina. Įdomu, jog brangsta „Limarko laivininkystės kompanijos“ akcijos – jos perkamos nepaisant to, jog bendrovė yra išreiškusi ketinimus pasitraukti iš biržos sąrašų. Padidėjęs visuomenės dėmesys dėl suskystintųjų gamtinių dujų terminalo statybos reikšmingiau „Klaipėdos naftos“ vertybinių popierių vertei įtakos nedaro. Iš aktyviau prekiautų pozicijų galima išskirti „Linas Agro Group“ (-0,28 proc.) ir „Lesto“ (+0,84 proc.) akcijas.

Estija

NASDQ OMX Talino biržoje sandorių atlikta nedaug, apyvartą išpūtė tiesioginiai sandoriai. Pagrinde prekiauta „Olympic Entertainment Group“ akcijomis, jų kaina nekito. Dėmesio sulaukė ir „Tallink Grupp“ vertybiniai popieriai, jų perleista už 178 tūkst. eurų. Vis tik daugiausia sandorių atlikta „Baltika“ akcijomis – jų 2013 m. III ketv. finansiniai rezultatai buvo prasti, tad nemažai investuotojų skubėjo atsikratyti šių vertybinių popierių; prekybos pabaigoje užfiksuotas 7,2 proc. neigiamas pokytis. „Merko Ehitus“ ir „Nordecon“ po prekybos paskelbė puikius 2013 m. III ketv. rezultatus – jų pelnai augo atitinkamai 50 proc. ir 89 proc.

Latvija

NASDAQ OMX Rygos biržoje atlikti 49 sandoriai, tačiau apyvarta buvo solidi – 343 tūkst. latų. Dideliu tiesioginiu sandoriu perleista „Olainfarm“ akcijų žemesne nei rinkos kaina. Prekyba baigėsi ties 5 latais už akciją, o tiesioginis sandoris atlikta už 4,96 lato. Brango ir „Grindeks“ vertybiniai popieriai. „SAF Tehnika“ neblogi ketvirčio rezultatai didesnio aktyvumo rinkoje neiššaukė. „Liepajas Metalurgs“ akcijos toliau nedideliais kiekiais perkamos per vieną tarpininką.

Įmonių naujienos

Šiandien viena iš didžiausių Baltijos šalių mažmeninės prekybos drabužiais žaidėjų „Baltika“ paskelbė labai prastus 2013 m. III ketv. finansinius rezultatus. Bendrovės pajamos sudarė 14,2 mln. eurų ir buvo 0,9 proc. mažesnės nei prieš metus. Tiek EBITDA, tiek ir galutinis rezultatas buvo neigiami – patirta 0,78 mln. eurų grynojo nuostolio. Apie pajamų pokytį jau buvo žinoma anksčiau iš mėnesinių pardavimo pajamų pranešimų. Bendrovei ypač prasti buvo rugpjūčio ir rugsėjo mėn., kai dėl santykinai šiltų orų buvo prasti rudeninių drabužių pardavimai. Metinis pardavimų augimas III ketv. stebėtas tik Estijoje (+5,3 proc.) ir Latvijoje (+1,7 proc.), kai Lietuvoje pajamos krito 2,9 proc., Ukrainoje 5,9 proc., o Rusijoje net 14 proc. Pardavimo plotas per metus paaugo 7,7 proc., tad pardavimų rezultatas, tenkantis vienam kvadratiniam metrui labai suprastėjo. Žvelgiant pardavimų pajamas vienam kvadratiniam metrui, Lietuvoje buvo matytas mažiausias metinis kritimas (-1,7 proc.), kai Estijoje pardavimai smuko 6,1 proc., o Latvijoje net 8,7 proc. Atsižvelgiant į tai, kad „Baltikos“ pajamos krito, o dėl didesnių parduotuvių skaičiaus pardavimo sąnaudos išaugo 7,1 proc., tikėtis teigiamo rezultato, kai bendrovės bendrasis pelnas ir anksčiau vos padengdavo veiklos sąnaudas, tapo sudėtinga. Pasiekti spalio pradžioje pakoreguotą 2013 m. grynojo pelno prognozę ties 800 tūkst. eurų darosi sunkiai įmanoma, nes per 9 mėn. patirta 0,8 mln. eurų nuostolių, tad per IV ketv. reiktų uždirbti 1,6 mln. eurų. Nereiktų pamiršti ir didėjančios konkurencijos Baltijos drabužių prekybos segmente įsibėgėjant „H&M“ drabužių tinklo plėtrai (per praėjusias dvi savaites atvertos dar dvi „H&M“ parduotuvės Baltijos šalyse), kuri turi neigiamą įtaką „Mosaic“ ir „Monton“ pardavimo pajamoms.