Rytinė prekyba Vakarų Europos rinkose turėtų pasidėti tokiu pačiu (-0,5 proc.) nuosmukiu. Optimizmu negali pasigirti ir prekyba Azijos rinkose, kur Japonijos NIKKEI 225 indeksas neteko 1,3 proc. vertės. JAV doleris pinga tiek Japonijos jenos, tiek ir euro atžvilgiu – 9 val.

Lietuvos laiku euras kainavo 1,075 JAV dolerio.

Pagrindinis investuotojų dėmesys savaitgalį buvo sutelktas į griežtą D. Trumpo ir žiniasklaidos tarpusavio toną, o situacija dar labiau kaitino plataus masto protestai prieš išrinktąjį šalies prezidentą.

D. Trumpas nesiliauja kartoti protekcionizmu persmelktus šūkius, didžiausią dėmesį skirdamas darbo vietų kūrimui eiliniams amerikiečiams. Kol kas nėra aišku, ar oficiali naujojo prezidento darbo pradžia artimiausiu metu išjudins jau kurį laiką vietoje trypčiojančias akcijų indeksų vertes, tačiau investuotojai su nekantrumu laukia konkretesnių naujosios administracijos veiksmų.

Baltijos biržose aktyvumas kiek atsigavo.

OMXB indeksas kilo 0,07 procento. 491 sandoriais akcijų perleista už 869,8 tūkst. eurų.

Tradiciškai aktyviai prekiauta Estijos bendrovių akcijomis: „Tallink Grupp“ - apyvarta 140 tūkst. eurų, kaina krito 0,54 proc., „Tallinna Kaubamaja Grupp“ – apyvarta 119 tūkst. eurų, kaina krito 0,58 proc., „Silvano Fashion Group“ – apyvarta 98 tūkst. eurų, kaina krito 0,33 proc.

Aktyviausiai prekiauta ir didžiausias pokytis fiksuotas prekyboje „Harju Elekter“ akcijomis, kurios kilo 12,21 proc., o akcijų buvo perleista už 185 tūkst. eurų.

Tokį kainos šuolį sąlygojo paskelbta naujiena, kad Suomijos elektronikos komponentų gamintoja „PKC Group“, kurios viena iš smulkiųjų akcininkių yra „Harju Elekter“, susijungs su kita Indijos automobilių komponentų gamintoja „Motherson Sumi Systems“.

Pastaroji išpirks likusias „PKC Group“ akcijas.

Pasiūlyta išpirkimo kaina (23,55 euro už akciją) yra maždaug 50% didesnė nei „PKC Group“ buvusi akcijų kaina rinkoje. „Harju Elekter“ turi 4,54 proc. „PKC Group“ akcijų paketą (1.094.641 akcijas).

Dėl didesnės išpirkimo kainos, turimų akcijų pardavimas „Harju Elekter“ atneš maždaug 8 mln. eurų pelną, tai atitinka maždaug 45 centus pelno akcijai.