Investuotojus ir toliau nerimauti verčia reali ar įsivaizduojama galimybė, kad jau birželį JAV Centrinis bankas (FED) gali pakelti bazinę palūkanų normą. Kai kurių analitikų nuomone, JAV ekonomikos būklė išlieka trapi, ir aukštesnė palūkanų norma gali pastūmėti ją į rizikos zoną.

Valiutų rinkoje – atokvėpis. Antradienį pastebimai pagrindinių pasaulio valiutų atžvilgiu pakilęs JAV dolerio kursas, vakar ir šįryt kito nedaug. FED ateities sandorių pagrindu skaičiuojama palūkanų normos kėlimo tikimybė birželio mėnesį sumažėjo nuo 32 proc. iki 28 proc., visgi nereikia pamiršti, kad dar šį pirmadienį ji tesiekė 4 procentus. Pagrindinė pasaulio valiutų poros EUR/USD kursas šįryt svyruoja apie 1,1210.

Naftos kainos korekcija truko trumpai. Vakar „Brent“ rūšies naftos barelio kaina vienu metu buvo nukritusi daugiau negu 3 proc., tačiau pavakare pradėjo kilti ir dienos pokytis tebuvo -0,25 procento. Tuo tarpu šiandien jos kaina vėl stiebiasi link psichologiškai svarbios 50 JAV dolerių ribos (9 val. Lietuvos laiku 49,15 JAV dolerio už barelį). Nors atsiranda tam tikrų ženklų, kad naftos paklausa JAV ir visame pasaulyje gali sustiprėti, o kai kurios ją išgaunančios šalys vis dar susiduria su sunkumais išlaikydamos atitinkamą pasiūlos lygį, visgi rinka turi sulaukti ypač svarbių žinių, kad juodojo aukso kaina perkoptų 50 JAV dolerių kartelę.

Akcijų biržos žaliuoja. Šiandien visų pagrindinių Azijos biržų indeksai kyla, o labiausiai – Honkonge (HANG SENG +1,11 procento). Natūralu, kad kylant naftos kainai, energetikos sektoriaus akcijos yra kilimo lyderės. Ateities sandorių kainos rodo, kad Europos biržos taip pat atsidarys gerokai aukščiau negu užsidarė vakar – apie 0,9-1,2 procento.

Baltijos šalyse biržų indeksai vakar kilo (OMXV +0,02 proc., OMXT +1,15 proc., OMXBB +0,63 procento). „Klaipėdos naftos“ (+1,16 proc.) akcijos brango po penkių iš eilės smukimo dienų. Tiesa, kaina kilo esant ypač nedidelei apyvartai. Aktyviausiai Vilniaus biržoje prekiauta Šiaulių banko (-0,31 proc.) akcijomis. Trečiadienį paskelbus informaciją apie sėkmingai įgyvendintą Estijos finansų grupės „LHV Group“ viešąjį akcijų siūlymą, lietuviškojo banko akcijos atsidūrė investuotojų dėmesio centre. Šįryt Šiaulių bankas paskelbė savo pirmojo ketvirčio veiklos rezultatą, kuris atriša rankas į prekybą sugrįžti susijusiems asmenims. Kita vertus, veiklos rezultatas akcijų kainai įtakos greičiausiai neturės, nes bankas jau anksčiau yra skelbęs preliminarią pirmojo ketvirčio informaciją.

Talino biržoje pašoko „Silvano Fashion Group“ (+3,78 proc.) ir „Tallinna Kaubamaja Grupp“ (3,38 proc.) akcijų kainos. Didžiausia apyvarta pasiekta „Olympic Entertainment Group“ (+0,52 proc.) akcijomis. Ši bendrovė yra likusi viena iš paskutinių Estijos bendrovių, dar nepateikusių siūlymo paskirstyti praėjusių metų pelno . Anksčiau bendrovė yra teigusi, kad užbaigus naujojo kazino statybą Taline įsikūrusiame „Hilton“ grupei priklausančiame viešbutyje, nuspręs kokio dydžio dividendus galėtų mokėti. Greičiausiai jų dydis nesikeis ir bus 0,10 euro už akciją – tiek pat, kiek buvo mokėta per pastaruosius 5 metus.