Akcijų emisiją sudaro iki 37 mln. vnt. naujai išleistų akcijų. Kaina turėtų būti tarp 1,90 EUR ir 2,05 EUR, tačiau tiksliai ji bus paskelbta apie rugsėjo 10 dieną, atsižvelgiant į institucinių investuotojų paklausą IPO. Jei visos pasiūlytos akcijos bus parduotos, tai sudarys 41,03% bendrovės akcinio kapitalo.

Po „Tallink Grupp” AS tai bus antras didžiausias laisvai biržoje cirkuliuojančių akcijų kiekis Baltijos šalyse.

Sėkmingai įgyvendinti ankstesni „Pro Kapital” projektai bei gerėjanti ekonominė atmosfera Baltijos šalyse lėmė bendrovės apsisprendimą pradėti įgyvendinti Peterburi kelio prekybos centro ir Tondi gyvenamojo kvartalo projektus, esančius Taline, ir gyvenamojo kvartalo projektą Rygoje esančioje Talino gatvėje“, – sakė "Pro Kapital" generalinis direktorius Paulo Michelozi.

Jo teigimu, nors bendrovė turi nepanaudotų skolinimosi iš bankų rezervų, tačiau minėtų trijų projektų pradinėms fazėms reikia 130 mln. EUR investicijų, todėl buvo nuspręsta viešai išplatinti akcijų.

Šiuo akcijų platinimu „Pro Kapital“ tikisi pritraukti maždaug 70.3 - 75.9 mln. EUR lėšų, kurios bus skirtos finansuoti trims naujiems nekilnojamojo turto plėtros projektams“, – teigia „Pro Kapital“
direktorius Alanas Remolkor.

Pasak jo, panašu, kad nekilnojamojo turto rinka Baltijos šalyse atsigauna po 2009 ir 2010 metų kainų nuosmukio, tad rinkos sąlygos šiuo metu yra ypač palankios vystyti ilgalaikius NT projektus.

„Manome, kad šis IPO taps didžiausiu viešu akcijų siūlymu Baltijos šalyse nuo 2007 m. Mes esame užtikrinti šio siūlymo sėkme, nes pastebime vis didėjantį investuotojų susidomėjimą Baltijos šalių regionu, kuris yra vienas palankiausių investuoti šiuo metu visame Europos šalių kontekste“, – teigia pagrindinio „Pro Kapital“ patarėjo, „Porta finance“ partneris Julijus Grigaliūnas.

Pagrindinio platinimo koordinatoriaus, LHV Banko institucinių rinkų vadovo Ivars Bergmanis teigimu, šios akcijos suteikia investuotojams galimybę investuoti į visą Baltijos ekonomiką, nes „Pro Kapital" verslas yra priklausomas nuo mažmeninės prekybos sektoriaus augimo, disponuojamųjų pajamų augimo, vartotojų pasitikėjimo ir kitų panašių veiksnių. Šiuo metu buvo jaučiamas tokių įmonių trūkumas.

„Per ateinančias 10 dienų planuojame susitikimus su instituciniais investuotojais Europoje bei JAV, norėdami priminti jiems apie sėkmingą ekonomikos atsigavimą Baltijos šalyse ir susidariusias palankias prielaidas čia investuoti. Per pastaruosius porą metų keletas įmonių pasitraukė iš Baltijos šalių biržų dėl ko sumažėjo likvidumas. Mes tikimės, kad profesionalūs investuotojai susidomės šiomis akcijomis, atspindinčiomis makroekonominę situaciją Baltijos šalyse“, – pridūrė jis.

Mažmeniniai investuotojai Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje gali pateikti paraiškas už viršutinę tikėtiną akcijų intervalo ribą, t.y. 2,05 EUR. Jei kaina bus nustatyta žemiau viršutinio intervalo ribos, pirkėjas mokės atitinkamai mažesnę kainą. Nėra nei garantuojamos minimalios akcijų alokacijos mažmeniniams investuotojams, nei maksimalaus akcijų kiekio limito šiems investuotojams. Akcijų įsigyti galima per bet kurį iš vertybinių popierių sąskaitų tvarkytojų, kurių sąrašą galima rasti platinimo prospekte.

„Pro Kapital Grupp" yra Estijos nekilnojamojo turto plėtros bendrovė, kuri orientuojasi į šiuolaikinius stambius komercinius bei gyvenamosios paskirties nekilnojamojo turto projektus Estijos, Latvijos ir Lietuvos sostinėse.

Nuo pat įkūrimo 1994 metais, bendrovė baigė 20 NT plėtros projektų.
Įmonėje dirba daugiau kaip 140 žmonių Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje bei Vokietijoje. 2011 metais bendrovės pajamos buvo apie 17.5 mln. EUR, o grynasis pelnas siekė 50.1 mln. EUR. Įmonės turimas 11 nekilnojamo turto objektų portfelis (daugiausia gyvenamosios ir komercinės paskirties) yra įvertintas 180 mln. EUR (pagal Newsec). Pagrindiniai bendrovės akcininkai yra Ernestas Preatonis kartu su susijusiais asmenim (34,5%), Vladimiras Maslov (11,5%) bei Džiuzepė Prevosti kartu su susijusiais asmenim (8,4%). Likusios bendrovės akcijos priklauso keliems šimtams smulkiųjų investuotojų.

„Pro Kapital“ akcijomis buvo prekiaujama Talino vertybinių popierių biržoje tarp 1998 ir 2001 metų. Bendrovė buvo delistinguota po to, kai paaiškėjo, kad bendrovė tik iš dalies atitiko biržos informacijos atskleidimo reikalavimus. „Pro Kapital“ prieštaravo tokiam biržos sprendimui, tačiau atsisakė bylinėtis po to, kai birža patikino, kad bendrovė vėl galės sugrįžti į biržą ateityje. Akcininkai vienbalsiai nusprendė, kad nebuvo padaryta žala ir nebuvo pateiktos jokios pretenzijos bendrovei. Nuo to laiko buvo visiškai pakeista bendrovės valdyba ir stebėtojų taryba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją