Beje, ši Didžiojoje Britanijoje registruota organizacija 2013 metais iš Hong Konge įsteigtų padalinių gavo net 19 proc. pelno. Šie įvykiai atsispindėjo Europos akcijų rinkose, stumiant didžiuosius indeksus žemyn. Euro Stoxx 50 vertė sumažėjo 1,01 proc., o Stoxx Europe 600 nukrito 0,38 proc. Taip pat vakar dieną buvo paskelbtas rugsėjo mėnesio euro zonos vartotojų pasitikėjimo indeksas, kuris kaip ir prognozuota išliko nepakitęs ties -11,4.

Investuotojai taip pat stebėjo JAV makroekonominius rodiklius, kurie galėtų sukurti tam tikrą projekciją dėl FED‘o bazinės palūkanų normos kėlimo. Paaiškėjo, kad JAV piliečių asmeninės pajamos rugpjūčio mėnesį išaugo nuo 0,2 proc. iki 0,3 proc. Tuo tarpu asmeninių išlaidų pokytis pranoko apžvalgininkų lūkesčius (0,4 proc.) ir pakilo nuo -0,1 proc. iki 0,5 proc., tokiu būdu duodamas signalus, kad vartojimas po truputį šalyje auga, keliant tikimybę dėl bazinių palūkanų normos kėlimo. Į šiuos rodiklius reaguodami S&P 500 ir Dow Jones Indus. Avg. indeksai susitraukė po -0,25 proc. Pavienėms JAV kompanijoms pirmadienis taip pat buvo ne itin sėkmingas. „Ford Motor Co.“ paskelbė, kad yra didelė tikimybė šiais metais nepasiekti užsibrėžtų metinių rezultatų, dėl sumažėjusių pardavimų Europoje bei Pietų Amerikoje. Į tokias naujienas reaguodami investuotojai suskubo pardavinėti šios bendrovės akcijas, nustumdami jų vertę net -7,47 proc. Antradienį ir toliau matome, kad Azijos rinkose vyrauja neapibrėžtumas, didiesiems indeksams neigiamai koreguojantis. Šiandien bus paskelbti Vokietijos (6,7 proc.) ir euro zonos (11,5 proc.) darbo rinkos rodikliai, kurie, remiantis prognozėmis, išliks nepakitę. Taip pat investuotojai stebės, kaip kis euro zonos rugsėjo mėnesio infliacijos lygis. Jei nesulauksime staigmenų, tai šis rodiklis išliks nepakitęs ties 0,3 proc.

Valiutų rinkos

Hong Konge tvyranti įtampa pristabdė JAV dolerio ralį prieš eurą, investuotojams stebint kokių priemonių imsis komunistinė Kinijos valdžia siekiant stabilizuoti padėtį demokratiškame regione. Esant tokiai situacijai euras prieš JAV dolerį labai nežymiai (0,06 proc.) sustiprėjo, EUR/USD valiutų kursui apsistojant ties 1,2695 riba. Pagrindinis investuotojų nuogąstavimas yra tai, kad padėtis Hong Konge gali sukelti situacijos nestabilumą viename iš pasaulio finansinių centrų, tokių būdu neigiamai paveikiant kitų finansinių institucijų veiklą. Šiandien ryte matome, kad EUR/USD kursas vėl pakeitė kryptį, toliau stiprėjant JAV doleriui. Dar vakar paskelbti JAV makroekonominiai rodikliai pabrėžė, kad šalies ekonomika nežymiai, bet kyla – augant asmeniniams vartojimo ir išlaidų pokyčiams. Šiandien dar JAV dolerį prieš eurą gali sustiprinti skelbiamas JAV vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas, kuris planuojama pakils nuo 92,4 iki 92,5. Nors tai ir nėra labai didelis šio rodiklio pasikeitimas, tačiau šiuo metu bet koks JAV ekonomikos pagyvėjimas didina spekuliacijas, kad FED‘as gali imti veiksmų dėl bazinės palūkanų normos kėlimo.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar dieną aktyvumas Baltijos akcijų rinkose visai sumažėjo ir pasiekė vos 400 tūkst., Baltic Benchmark indeksui kilstelint vertę 0,01 proc. Smulkūs investuotojai aktyviai keitėsi Talino (+0,02 proc.) biržoje listinguojamų bendrovių vertybiniais popieriais. Bendrovės „Olympic Entertainment Group“ akcijos vertė pakilo 1,0 proc. iki 2,02 euro už akciją, o pozicijoje 29 sandoriais buvo perleista akcijų už kiek daugiau nei 124 tūkst. eurų. Vilniaus (-0,07 proc.) biržoje išsiskyrė popieriaus gamintojas „Grigiškės“, akcijos vertei išliekant nepakitusiai (0,84 euro už akciją), tačiau apyvartai pasiekiant 44,2 tūkst. eurų. Beveik visa šios apyvartos dalis buvo sudaryta keliais automatinio įvykdymo sandoriais, perleidžiant 51,73 tūkst. akcijų už 0,84 euro/vnt. Rygoje (-0,27 proc.) prekyba išsiskyrė bendrovė „Grindeks“, kurios vertė pakilo 0,16 proc. iki 6,08 euro už akcija, tačiau apyvarta pasiekė tik 22,5 tūkst. eurų. Šiandien numatomi „Lietuvos energijos gamyba“ ir „Lietuvos Dujos“ neeiliniai visuotiniai akcininkų susirinkimai, kuriuose bus tvirtinami finansiniai 6 mėn. veiklos rezultatai ir sprendžiamas dividendų išmokėjimas už trumpesnį nei finansiniai metai laikotarpį. Planuojama, kad „Lietuvos Dujos“ akcininkams išmokės 0,24 lito už akciją, o „Lietuvos energijos gamyba“ – 0,11 lito akcijai. Šiandien ryte „LESTO“ pranešė, kad bendrovė nutarė akcininkams paskirstyti po 0,11 Lt vienai akcijai dydžio dividendus už šešių mėnesių laikotarpį. Nors akcijos kaina per pastarąsias kelias savaites yra pakilusi apie 2.5 proc., paskelbtas patvirtinimas, tikėtina, šiandienos prekybos metu gali dar kilstelti šios bendrovės akcijos vertę, investuotojams stengiantis įsigyti akcijų, kurios dar suteikia teisę į dividendus.