Antroje dienos pusėje vykusiame ECB posėdyje Mario Draghi pabrėžė, kad auganti geopolitinė rizika slopina Europos ekonomikos vystymąsi ir ateityje gali išryškinti dar didesnes neigiamas pasekmes. Šiuos žodžius Europos akcijų rinkų investuotojai išgirdo labai aiškiai, tuo paspartinant indeksų neigiamas korekcijas. JAV akcijų rinkos taip pat neigiamai reagavo į pasaulyje vykstančius įvykius, Dow Jones Indus. Avg. (-0,46 proc.) indeksui pasiekiant žemiausią lygį nuo pat šių metų balandžio mėnesio, o indeksui S&P 500 dienos prekybą baigiant su -0,56 proc. vertės susitraukimu. Vakar buvo paskelbta, kad JAV savaitinis bedarbių paraiškų skaičius buvo mažesnis nei tikėtasi, pastarajam rodikliui teigiamai sumažėjant nuo 303 tūkst. iki 289 tūkst. Šios naujienos, nors ir teigiamos, tačiau neįnešė pozityvių nuotaikų į JAV akcijų rinkas. Šiandien svarbių finansų rinkas stipriai paveikti galinčių makroekonominių rodiklių skelbiama nebus, todėl pagrindinis investuotojų dėmesys bus nukreiptas į Ukrainoje vykstančius neramumus bei Rusijos pradėtas taikyti sankcijas šalims, kurios laikosi tokios pačios pozicijos prieš Rusiją.

Valiutų rinkos

Ketvirtadienį EUR/USD valiutų kursas sumažėjo 0,14 proc., pasiekiant 1,3350 ribą. Vakar dieną, kaip ir buvo prognozuota, ECB paliko galioti bazinę skolinimo (0,15 proc.) bei depozitinę (-0,1 proc.) indėlių palūkanų normą nepakeistas. Vėliau vykusiame posėdyje ECB prezidentas užsiminė, kad ir toliau bankas deda dideles pastangas ruošiant ekonomikos skatinimo programą, kuri būtų kuo efektyvesnė. Tokios žinios stipriai nepaveikė neigiamai euro prieš JAV dolerį. Šiandien ryte matyti, kad EUR/USD valiutų kursas nežymiai teigiamai atšoko ir svyruoja ties 1,3360 lygiu. Šiandien užsienio valiutų rinkų investuotojai vertins naujienas, kad JAV ketina pradėti karinius oro antskrydžius Irake, kurie tikėtina tik paskatintų karinę įtampą regione.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Į vakar Rusijos paskelbtas sankcijas, kad į šalį bus uždrausta įvežti daugelį maisto produktų iš ES ir kitų šalių, Vilniaus biržos investuotojai reagavo gana aktyviai. „Rokiškio sūris“ pozicijoje buvo sudaryti net 52 sandoriai, kuriais buvo perleista akcijų už daugiau nei 347 tūkst. eurų, akcijos vertei fiksuojant 3,82 proc. susitraukimą ir investuotojams už vieną mokant 1,51 euro. Kiek daugiau koregavosi „Vilkyškių pieninė“ akcijos vertė – 5.94 proc., tačiau su mažesne dienos apyvarta, kuri sudarė 63,5 tūkst. eurų. Taip pat investuotojai nerimauja, kad pastarosios Rusijos sankcijos gali paveikti „Pieno žvaigždės“ ir „Žemaitijos pienas“ bendrovių veiklą, vakar dienos prekybos metu pastarųjų pienininkų akcijų kainos smuko atitinkamai po 4,32 proc. ir 5,58 proc., o apyvartos atitinkamai pasiekė po 7,4 tūkst. ir 14.3 tūkst. eurų. Šiandien nenumatyta skelbti planuotų naujienų Baltijos akcijų rinkose, todėl tikėtina, kad pagrindinis investuotojų dėmesys bus koncentruotas į informaciją dėl Rusijos pradėtų taikyti sankcijų bei vykstančius įvykius Ukrainoje.