Britanijos puslaidininkių mikroschemų, naudojamų suvartojamos energijos valdymui išmaniuosiuose įrenginiuose gamintojas „Dialog Semiconductor Plc.“ prekybos metu neteko daugiau nei 14 proc. savo vertės, kuomet analitikai pranešė prognozes, kad „Apple Inc.“ (-1,08 proc.), kuri perka daugiau nei 70 proc.

„Dialog“ gaminių, gali atsisakyti kompanijos produktų ir siekti juos pakeisti savo pačių sukurtais analogais.

Analitikai teigia matantys ženklų, kad „Apple“ savarankiškai plėtoja energijos suvartojimo technologijas centruose esančiuose JAV bei Vokietijoje bei samdo šių technologijų specialistus.

Prognozės, kad „Apple“ didina nepriklausomybę nuo išorės užsakymų neigiamai paveikė ir kitų kompanijos mikroschemų tiekėjų akcijas – Austrijos jutiklių gamintojas „Ams AG“ prekybą baigė krisdamas daugiau nei 9,5 proc., o Šveicarijos „STMicroelectronics NV“ krito -3,64 proc.
Amerikoje, Dow Jones vakar krito -0,03 proc., o S&P 500 -0,14 proc.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorius vakar toliau kurstė įtampą perspėdamas Siriją dėl cheminių ginklų naudojimo bei pabrėžė, kad JAV ir toliau reaguos į panašius režimo veiksmus.

JAV valstybės sekretoriui R. Tillersonui šiomis dienomis lankantis Maskvoje, JAV taip pat pakartojo, kad Rusija turėtų atsiriboti nuo pagalbos Damaskui. Į geopolitinės įtampos didinimą reaguoja aukso kaina, kuri šiandien ryte antrą sesiją iš eilės išlaiko kilimo tendenciją, 09:26 val. trojos uncijos kainai esant lygiai 1274,79 JAV doleriams.

Azijoje, Kinijos CSI 300 indeksas šiandien ryte 09:12 nenutolo nuo rinkos atidarymo reikšmės ir buvo kritęs -0,09 proc.

Kinijoje šiandien ryte buvo pranešta, kad kovą infliacijos lygis šalyje augo nuo 0,8 iki 0,9 proc., tačiau nuvylė analitikus, kurie tikėjosi 1,0 proc. kainų augimo. Tuo tarpu toliau stiprėjanti Japonijos jena tempė žemyn NIKKEI 225 indeksą, kuris 09:15 val. buvo kritęs -1,04 proc.

Brent rūšies naftos kaina vakar išlaikė kilimo tendenciją ir šiuo metu artėja link dviejų metų aukštumų. Saudo Arabijai paskelbus, kad šalis tikriausiai palaikys gavybos apimčių mažinimą ir antrąjį šių metų pusmetį, naftos kaina fiksuoja sparčiausią augimą nuo gruodžio mėn, 09:2 val. vienam bareliui naftos kainuojant 56,32 JAV dolerius (+0,16 proc.).

Valiutų rinkos

EUR/JPY poroje euras vakarykštės sesijos metu krito labiausiai nuo šių metų sausio pabaigos ir prekybos pabaigoje jenos atžvilgiu buvo netekęs 1,01 proc. savo vertės.

Šiandien ryte kritimo tendencija išliko, 09:29 val. vieno euro kainai krentant dar -0,15 proc. iki 116,28 jenų.

EUR/USD poroje trečią prekybos sesiją iš eilės didesnis pokytis nėra fiksuojamas, 09:31 val. vienam eurui kainuojant 1,0616 JAV dolerius (+0,06 proc.).

Grįžtantis optimizmas į naftos pozicijas antrą sesiją iš eilės stiprina Rusijos rublį, o USD/RUB poroje už vieną dolerį trečiadienio rytą buvo prašoma 56,8388 rublių.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Palyginamasis Baltijos rinkų indeksas vakar augo +0,14 proc., Vilniaus indeksui krentant -0,21 proc., o Rygos ir Talino indeksams augant atitinkamai +0,44 ir +0,12 proc.

Prekybos metu sugeneruota apyvarta viršijo 982 tūkst. Eur., trečdalį šios sumos sugeneruojant „Šiaulių banko“ pozicijoje, kurioje akcijos kaina vakar augo +0,38 proc. iki 0,535 Eur.

Šiandien yra pirmoji diena, kuomet akcijas perkantys investuotojai nepretenduoja į dividendus ir nemokamas akcijas.

„Vilkyškių pieninės“ akcijos augo +2,93 proc. iki rekordinės 2,46 Eur kainos, rinkoms teigiamai vertinant gerus bendrovės praėjusio mėnesio pardavimų rezultatus.

Po prekybos sesijos „Utenos trikotažas“ paskelbė, kad įsigijo 9,5 proc. UAB „Gotija" akcijų ir šiuo metu valdo 100 proc. bendrovės portfelio.