Nors pokyčiai finansų rinkose ir ne drastiški, neapibrėžtumas dėl Graikijos po sekmadienį šalyje vykusio referendumo, kuriame graikai griežtai atmetė taupymo priemones, kol kas niekur nedingo. Europos centrinio banko (ECB) Valdančioji taryba pirmadienį priėmė sprendimą sugriežtinti užstatui pagal Graikijos bankams taikomą ELA programą keliamus reikalavimus. Šiandien Briuselyje į posėdį renkasi euro zonos šalių finansų ministrai (o vėliau – ir vadovai). Skelbiama, kad Graikijos vyriausybei suteikta paskutinė galimybė pateikti kreditoriams priimtiną reformų sąrašą.

Dėl tų pačių priežasčių investuotojai atsargūs ir kitapus Atlanto (S&P 500 -0,39 proc., DOW JONES -0,26 proc., NASDAQ -0,34 proc.). Vakar paaiškėjo, kad JAV paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis birželį ūgtelėjo (56 punktai, palyginti su 55,7 punkto gegužę), iliustruodamas vidutiniu tempu augančią šalies ekonomiką.

Azijos akcijų rinkos dalyvių nuotaikos šįryt nevienodos (09:45 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 +1,31 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE -1,05 proc., Honkongo HANG SENG -0,40 proc.). Įspūdingą naftos kainos krytį („Brent“ rūšies nafta per liepą atpigusi 10 proc.), be įvykių Graikijoje, manoma, paskatino lūkesčiai dėl artėjančio susitarimo tarp Irano ir Vakarų valstybių (skelbiama, kad galutinis terminas – šiandien) ir susirūpinimas dėl vienos didžiausių pasaulyje naftos importuotojų – Kinijos – ekonomikos sulėtėjimo (taigi ir potencialiai mažesnės naftos paklausos).

Vilniaus birža pirmadienį nedirbo, Taline ir Rygoje prekiauta neaktyviai (OMXT -0,73 proc., OMXR +0,40 procento). Toliau brango „Silvano Fashion Group“ (+1,42 proc.) akcijos, kurių kaina per pastarąsias dvi savaites pašoko net 12,6 procento. Penktadienį bendrovė pranešė, kad, vykdydama savų akcijų supirkimo programą, nuo birželio 30 d. iki liepos 3 d. už 41 tūkst. eurų įsigijo 29 tūkst. savų akcijų. Bendrovė yra pasitvirtinusi planą per metus supirkti iki 1 mln. savų akcijų, už vieną mokant ne daugiau kaip 2 eurus. Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad ketvirtadienis yra paskutinė diena, kada akcijų pirkėjams dar priklausys teisė į 0,10 euro dividendus. Šiandien bendrovės svarbesnių naujienų skelbti neplanuoja. Trečiadienį dividendus (0,02 euro už akciją) mokės „Tallink Grupp“, o penktadienį informaciją apie birželio mėnesio pardavimus skelbs „Vilkyškių pieninė“.