JAV rinkose buvo jaučiamos priešingos investuotojų nuotaikos nei Europoje. Didieji akcijų indeksai (S&P 500 +0,91 proc.; Dow Jones Indus. Avg. +0,12 proc.) trečią dieną iš eilės kilo, investuotojams teigiamai žvelgiant į bendrovių veiklą. Vakar pasibaigus prekybai „Apple Inc.“ paskelbė apie geresnes nei prognozuota veiklos pajamas. Tikėtina, rinka į šiuos duomenis aktyviai reaguos šiandienos prekybos metu, o vakar bendrovės akcijos vertė kilo 2,14 proc. Taip pat vakar rinka teigiamai įvertino žaidimų gamintojos „Hasbro Inc.“ paskelbtus pelno rezultatus, kurie pranoko prognozes ir stumtelėjo akcijų vertę +4,9 proc.

Šiandien Kinija paskelbė trečiojo ketvirčio BVP, kuris sumažėjo nuo 7,5 proc. iki 7,3 proc., tuo tarpu buvo prognozuotas dar mažesnis pokytis (7,2 proc.). Šiuo metu Azijoje vyrauja neigiamas sentimentas Japonijos indeksui NIKKEI 225 svyruojant su -2,06 proc. pokyčiu, o Kinijos indeksui CSI 300 esant susitraukus -0,63 proc. Tikėtina, kad šios neigiamos nuotaikos persikels ir į Europą. Taip pat šiandien investuotojai turės galimybę vertinti JAV gyvenamųjų namų pardavimų apimtis, kurios, remiantis prognozėmis, turėtų išaugti rugsėjo mėn. nuo 5,05 mln. iki 5,10 mln.

Valiutų rinkos

Pirmieji ECB naujos skatinimo politikos žingsniai vakar dieną nepakenkė eurui, EUR/USD valiutų kursui nežymiai pakylant iki 1,2795. O šiandien matoma tolimesnė euro stiprėjimo tendencija prieš JAV dolerį (EUR/USD 1,2820) ir tam įtakos turi šiandien ankstyvą rytą paskelbtas Kinijos, didžiausios JAV verslo partnerės, sumažėjęs bendrasis vidaus produktas. Tai reiškia, kad šalies ekonomika nežymiai lėtėja, o šis procesas ateities perspektyvoje turėtų paliesti ir JAV ekonomiką, toliau tirpstant investuotojų spekuliacijoms dėl ankstesnės FED‘o bazinės palūkanų normos pakėlimo.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienis Baltijos akcijų rinkose prasidėjo teigiamomis investuotojų nuotaikomis, Baltic Benchmark indeksui pasiekiant aukščiausią dienos lygį su 0,42 proc. pakilimu. Tačiau sesijos pabaigoje (15:05 val.) iš Europos atslinko neigiamos investuotojų nuotaikos, kurios indekso kilimą sumažino iki 0,12 proc. Bendras aktyvumas trijose Baltijos akcijų rinkose siekė daugiau nei 754 tūkst. eurų, o aktyviausiai investuotojai keitėsi Talino (-0,04 proc.) biržoje „Tallinna Vesi“ (12,6 euro už akciją) ir „Olympic Entertainment Group“ (1,8 euro už akciją) bendrovių vertybiniais popieriais, jų vertei išliekant nepakitusiai. Vilniuje (-0,08 proc.) dominavo smulkūs investuotojai „Šiaulių bankas“ pozicijoje (98 sandoriai, 57,9 tūkst. eurų apyvarta). Dar prekybos sesijai neprasidėjus buvo išplatinti bedrovės veiklos rezultatai, kurie padidino paklausą vertybiniams popieriams, jų vertei pakylant 1,76 proc., mokant už akciją 0,289 euro. Šiandien svarbesnių naujienų biržose nenumatoma skelbti, todėl pagrindinis investuotojų dėmesys kryps į Europos akcijų rinkas.