Sudėjus šias naujienas, investuotojai su optimistiniu postūmiu keitėsi akcijomis biržoje, kilstelint indekso DAX vertę 1,04 proc. Taip pat Europos akcijų rinkos teigiamus signalus siunčia anksčiau priimti ECB sprendimai, kuriais bus siekiama kiekybiškai skatinti euro zonos ekonomikos būklę. JAV akcijų rinkose investuotojų nuotaikos buvo slogesnės. S&P 500 (-0,06 proc.) ir Dow Jones (-0,15 proc.) indeksai krito, jų vertes aktyviausiai stumiant į apačią iškastinių energijos šaltinių bendrovių akcijoms, S&P 500 indekso sudėtyje esančiam naftos ir dujų sektoriui (Oil&Gas) koreguojantis net -4,4 proc. Nors žaliavinės naftos kaina (WTI Oil +1,56 proc.) kilo, tačiau investuotojams įtampą kelia tai, kad su iškastinių energijos šaltinių bendrovės rodo ne tokius džiuginančius praeitų metų rezultatus. Taip pat vakar dieną paaiškėjo, kad JAV ilgalaikio vartojimo prekių pokytis pralenkė prognozes (1,6 proc.) ir pakilo 2,8 proc. nuo prieš tai buvusio -3,4 proc. susitraukimo.

Tuo trapu darbo rinkos rodikliai buvo blogesni, savaitiniam bedarbiu skaičiui išaugant nuo praeitą savaitę buvusių 283 tūkst. iki 313 tūkst. Šiandien bus skelbiamas JAV 2014 metų ketvirtojo ketvirčio BVP antrasis įvertis. Patikslinus šio rodiklio reikšmę, tikimasi, kad BVP augs lėčiau ir fiksuos 2 proc. kilimą, nuo prieš tai buvusio 2,6 proc. pakilimo. Šiandien ryte matomas didžiųjų Europos akcijų rinkų indeksų ateities sandorių pakilimas, todėl galima tikėtis, kad prekyba penktadienį startuos su optimistine kilimo kryptimi.

Valiutų rinkos

Vakar dieną jautėsi gana agresyvus JAV dolerio stiprėjimas prieš eurą, EUR/USD valiutų kursui susitraukiant net 1,48 proc., iki 1,1195 ribos. Paskelbti JAV infliacijos duomenys parodė, kad mėnesinis infliacijos lygis krito iki -0,7 proc. (nuo -0,4 proc.), o metinis susitraukė kaip ir prognozės rodė nuo 0,8 proc. iki -0,1 proc., paliečiant 2009 metų pabaigoje buvusią ribą. Taip pat vakar dieną FED‘o atstovas (Bullard Williams) paskatino kalbas apie greitesnį šalies bazinių palūkanų normų pakėlimą, o tai sukėlė dar didesnes spekuliacijas, kurios momentiškai sustiprino JAV dolerio vertę prieš kitas pagrindines valiutas. Penktadienio ryte EUR/USD valiutų kursas beveik nepasikeitė nuo vakar dieną buvusio lygio ir laikosi ties 1,1215. Šiandien didesnis užsienio valiutų investuotojų dėmesys bus sukoncentruotas į Vokietijos infliacijos duomenis, prognozuojant, kad preliminari mėnesinė infliacijos norma šalyje pakils nuo -1,1 proc. iki 0,6 proc.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar dieną indeksas Baltic Benchmark traukėsi -0,82 proc., bendrai trijų biržų apyvartai pasiekiant 1,17 eurų aktyvumą. Paskelbti azartinių lošimų bendrovės „Olympic Entertainment Group“ rezultatai (2014 grynasis pelnas -19,2 proc.) pakėlė prekybos aktyvumą pozicijoje (469 tūkst. eurų), stumiant akcijos vertę žemyn -2,54 proc. iki 1,92 euro už akciją. Kitos estiško kapitalo bendrovės „Silvano Fashion Group“ pozicijoje jautėsi tiesioginių bei smulkių investuotojų aktyvumas. Įmonė dar nepaskelbė finansinių rodiklių todėl tai žadina investuotojų smalsumą, akcijos vertei vakar dienos prekybos metu pakylant net 6,36 proc. ir sandorių metų investuotojams sudarant 235 tūkst. eurų apyvartą. Taip pat didesnis investuotojų aktyvumas buvo matomas laivybos transporto kompanijos „Tallink Grupp“ akcijomis. Prieš prekybą bendrovė išplatino informaciją, kad pajamos per 2014 metus krito -2,2 proc., o grynasis pelnas susitraukė -4,3 proc., lyginant su 2013 matais. Tai privertė investuotojus šioje pozicijoje didinti akcijų pasiūlą, akcijos vertei krentant 2,17 proc. iki 0,812 euro už akciją. Lietuvos biržoje smulkių investuotojų dėmesį patraukė komercinio banko „Šiaulių bankas“ akcijos. Įvertinę bendrovės paskelbtus finansinius duomenis investuotojai nebuvo teigiamai nusiteikę ir slėgė akcijos vertė žemyn -1,67 proc. šiandien yra paskutinė diena, kuomet bendrovės turi paskelbti informaciją apie praėjusių metų finansinius duomenis, todėl galime tikėtis gana aktyvios prekybos.