2009 m. ketvirtą ketvirtį 80 proc. didžiųjų pasaulio korporacijų pelningumo rezultatai buvo didesni nei tikėtasi. Teigiamų pokyčių iš esmės pasiekta sumažinus išlaidas, tačiau kartu ženkliai didėjo ir įplaukos. Dėl šių priežasčių daugelio bendrovių pardavimų pokytis ketvirtąjį ketvirtį buvo teigiamas, o 45 proc. „S&P 500“ įmonių (didžiausių JAV biržoje kotiruojamų kompanijų) rezultatai taip pat viršijo lūkesčius.

Atsigavimo ženklus demonstruoja ir svarbiausių pasaulio rinkų makroekonominiai rodikliai. JAV pramonės verslo aktyvumą parodantis ISM indeksas, kuris daugeliu atvejų atspindi būsimus BVP pokyčius, pasiekė 58,4 punkto – tai yra aukščiausias lygis nuo 2004 m. rugpjūčio. JAV ketvirtojo ketvirčio BVP, pirminiais skaičiavimais, augo 5,7 %. Sausio mėnesio JAV nedarbo statistika taipogi teikia vilčių – nedarbas mažėjo nuo 10 % gruodį iki 9,7 % sausį.

„Apskritai atrodo, kad prieš metus Azijoje prasidėjęs visuotinis atsigavimas taip pat įsibėgėja JAV“, – pažymėjo „Sampo Life“ Investicijų vadovas Baltijos šalims Paul Lukka.

„Sampo Life“ analitikų nuomone, šių metų pradžioje buvusius rinkų svyravimus labiau lėmė investuotojų nuotaikos negu pasaulio ūkio ekonomikos konjunktūra.

„Todėl įvykusias kainų korekcijas vertintume kaip susiklosčiusią galimybę didinti akcijų svorį bendrame investicijų portfelyje“, – konstatavo P. Lukka.

Korekcijos akcijų rinkose sausį iš esmės įvyko dėl griežtesnės Kinijos monetarinės politikos ir Graikijos finansinių problemų. „Sampo Life“ manymu, padėtį stabilizuojantys Kinijos centrinio banko veiksmai ribojant skolinimą ir didinant rezervinius reikalavimus padės išlaikyti stabilias akcijų kainas visose kylančiose Azijos ekonomikose.

„Sampo Life“ artimiausią pusmetį prognozuoja akcijų kainų augimą. Bendrovių likvidumas didėja, o pajamų augimas vėl įgauna pagreitį. Palyginti su situacija besivystančiose šalyse iki recesijos, šiuo metu padėtis kylančiose rinkose yra tvaresnė.

„Tuo tarpu fiksuotų pajamų turto klasei šiuo metu teikiame mažesnę reikšmę nei akcijoms. Tačiau infliacijos nelaikome didele grėsme, manome, kad šiuo metu vartojimo prekių ir paslaugų kainos yra pernelyg išsipūtusios. Prognozuojame, kad artimiausioje ateityje vyriausybių obligacijų pajamingumas gali šiek tiek išaugti, todėl palūkanų normos rizika išlieka gana žema. Pinigų rinkos instrumentams dėl palyginti mažo pajamingumo teikiame mažesnę reikšmę. Tačiau ir toliau lieka patrauklios įmonių obligacijos“, – pažymėjo P. Lukka.

Alternatyvių investicijų sektoriuje „Sampo Life“, atsižvelgdama į optimizmą akcijų rinkose, labiau vertina konvertuojamąsias obligacijas. Geras pozicijas išlaiko ir rizikos draudimo fondai, kurių svoris investuotojų portfelyje didėja. Prekių biržose reikia laukti tinkamo laiko investicijoms į varį po stipraus kainų kritimo, o žemės ūkio produktų rinkose dėl vyraujančių šaltų orų tikėtinas kainų kilimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją